14 Ιαν 2015

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. Vertigo στη ΝΔ. Η σύγχυση στρατηγικής και το πέρασμα από την τρομολογία στην επίκληση της ορθοδοξίας. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς βιάστηκε να πει, σε εκείνη τη μνημειώδη συνέντευξή του στην ΝΕΡΙΤ πριν από την τρίτη ψηφοφορία για την...
προεδρική εκλογή, ότι οι εκλογές τώρα «τον βολεύουν».
3. «Ναι» από το ευρωκοινοβούλιο στα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Εγκρίθηκε από το ευρωκοινοβούλιο, με 480 ψήφους υπέρ  και 159 κατά, η νομοθεσία που επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν τα ίδια για την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Η νομοθεσία επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν την καλλιέργεια στην επικράτειά τους για λόγους περιβαλλοντικής πολιτικής, δημόσιας υγείας και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, ακόμη και αν η καλλιέργεια έχει πάρει σχετική έγκριση ασφαλείας. Ωστόσο ακτιβιστές επισημαίνουν πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για την «εισβολή» στην ΕΕ των μεταλλαγμένων τροφίμων.
4. Με ένα βίντεο το οποίο αναρτήθηκε σε ισλαμιστική ιστοσελίδα και εστάλη σε γαλλική εφημερίδα, η Αλ Κάιντα της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι, κατά την οποία 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκαν οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του εβραϊκού παντοπωλείου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της ομηρίας στην οποία ο Αμεντί Κουλιμπαλί δολοφόνησε τέσσερις πολίτες, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Συνελήφθη Γάλλος κωμικός που δήλωσε ότι είναι «Charlie Coulibaly».
5. Με ανάμεικτες αντιδράσεις υποδέχτηκε ο μουσουλμανικός κόσμος το εξώφυλλο του ιστορικού τεύχους του Charlie Hebdo που κυκλοφόρησε σήμερα κι έγινε ανάρπαστο σε όλο τον κόσμο.  Αρκετές είναι οι έντονες αντιδράσεις για την εκ νέου απεικόνιση του Μωάμεθ, ωστόσο, παράλληλα πολύς είναι ο κόσμος που το είδε ως μήνυμα συγχώρεσης και ελευθερίας της έκφρασης. Στην Τουρκία το δικαστήριο εξέδωσε εντολή προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε όσες ιστοσελίδες παρουσιάζουν το πρωτοσέλιδο της σατιρικής εφημερίδας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η εντολή εκδόθηκε την Τετάρτη από δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
6. Την εκτίμηση ότι μπορεί να ανοίξει μία συζήτηση για «κάποια επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και την εφαρμογή των μέτρων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, εκφράζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Ως σχετικά απίθανο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Την ίδια στιγμή, εξάμηνη παράταση, έως τις 30 Ιουνίου 2015, στο πρόγραμμα εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση τραπεζικών ομολόγων έδωσε η Κομισιόν, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν σημαντικά. «Η κινδυνολογία της αποσταθεροποίησης των τραπεζών και του Grexit υπάρχει μόνο στον λόγο της ΝΔ», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
7. Στα 1,929 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2014, με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών να δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις ειδικά στο σκέλος των εσόδων. Ειδικότερα στα 4 δισ. ευρώ ανήλθε η υστέρηση εσόδων το 2014. «Αποτυχία της κυβέρνησης» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
8. Σφοδρή επίθεση κατά του Λάκη Λαζόπουλου με αφορμή τη χθεσινή προβολή της εκπομπής του «Αλ Τσαντίρι Νιούζ» και της σάτιρας που άσκησε μέσω αυτής, εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη. Αφορμή για την επίθεση Σπυράκη ήταν η αναφορά Λαζόπουλου στην εκπομπή του για καταγγελία που θέλει τον Άδωνη Γεωργιάδη να έχει βγάλει 3 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Επίσης στην εκπομπή αναφέρθηκε και στην υπόθεση Χαϊκάλη δηλώνοντας ότι δεν έκανε μοντάζ, αλλά ότι καθάρισε τον ήχο για να ακούγονται οι διάλογοι. Δείτε όσα είπε ο Λάκης Λαζόπουλος.
9. Σε κινήσεις συσπείρωσης προχωρά η ΝΔ ενόψει της εκλογικής μάχης της 25ης Ιανουαρίου, με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να παρεμβαίνει με δήλωση στήριξης στον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας την ανάγκη «πολιτικής σταθερότητας, μεταρρυθμίσεων και κυβέρνησης με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό».
10. Διαβάστε τη συγκλονιστική μαρτυρία στο Tvxs.gr: Δίνοντας μάχη με τον καρκίνο, τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας. Πριν από περίπου δυο μήνες διαγνώστηκε ότι πάσχω από καρκίνο...

Πηγή:http://tvxs.gr