20 Ιαν 2015

Η Ευρώπη σχολιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η μεταστροφή του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα, με το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η εκτίμηση ότι οι πολιτικές της Τρόικα έχουν αποτύχει, αποτυπώνονται την Τρίτη σε δημοσιεύματα του διεθνούς έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.Η βρετανική εφημερίδα...
Guardian δημοσιεύει ένα αναλυτικό άρθρο με γραφήματα και πίνακες εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Σε αυτό υπάρχει η σφυγμομέτρηση του Electograph, το οποίο δίνει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ, ενώ προβλέπει τη δημιουργία οκτακομματικής Βουλής.

Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση της εφημερίδας, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά μέσο όρο στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 35% έναντι 31% που εμφανίζει η ΝΔ και ακολουθούν: το Ποτάμι με 6,5%, η Χρυσή Αυγή με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5% και τέλος τους ΑΝΕΛ και το ΚΙΔΗΣΟ να μπαίνουν στη Βουλή με ποσοστό 3%.

«Αν γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας θα είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός της χώρας, μόλις 40 ετών, όταν ο μέσος όρος από το 1974 είναι τα 64 χρόνια. Επιπλέον θα γίνει ο έκτος πρωθυπουργός από το 2005, οπότε και έγινε καγκελάριος της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ. Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αλλαγών σε πρωθυπουργούς αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη», επισημαίνει ο Guardian.
Παράλληλα, με το δεύτερο γράφημα, δείχνει τη συσχέτιση του συνολικού ποσοστού που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής με την αυτοδυναμία που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία.
Στα άλλα δύο γραφήματα καταγράφεται η πορεία της ανεργίας και του χρέους.


Όπως σημειώνει το άρθρο, «πολλά από τα προβλήματα των Ελλήνων έμειναν εκτός μεταρρυθμίσεων. Η διαφθορά δεν χτυπήθηκε, η φοροδιαφυγή παραμένει ένας άλυτος γρίφος, ενώ δεν χτυπήθηκε μόνο η μεσαία τάξη, αλλά και ανώτερα στρώματα».
«Έτσι, δεν είναι έκπληξη ότι επικρατέστερος να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος λέει πως θα καταργήσει τη λιτότητα και ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τα μνημόνια που έθεσε η Τρόικα», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
Die Zeit: Η Τρόικα απέτυχε
Την ίδια στιγμή, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit φιλοξενεί άρθρου του διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW), Αλέξανδρου Κρητικού, το οποίο τιτλοφορείται: «Η Τρόικα απέτυχε».
Στο άρθρο σημειώνεται – μεταξύ άλλων: «Η μεταρρυθμιστική διαδικασία υπό την τρόικα απέτυχε. Στα πέντε χρόνια, αυτό που κυρίως επετεύχθη, ήταν η μείωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών. […]αντίθετα η γραφειοκρατία βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπως πριν από πέντε χρόνια και η Ελλάδα δεν έγινε πιο ανταγωνιστική. Όπως και πριν, λείπουν οι προϋποθέσεις ώστε να ξεδιπλωθούν οι μοντέρνες και νεωτεριστικές δυνάμεις που υπάρχουν».
Και καταλήγει ο Αλ. Κρητικός υπογραμμίζοντας: «Οι πιστωτές θα πρέπει και αυτοί να μάθουν από τα προηγούμενα πέντε χρόνια και ότι ένα κούρεμα θα πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις ώστε να υπάρξει θετική επιρροή στην οικονομική ζωή της Ελλάδας».
Le Soir: Επιθυμούμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου
Με ένα κείμενο που δημοσιεύεται την Τρίτη στην εφημερίδα του Βελγίου «Le Soir»,  διανοούμενοι και πολιτικοί από τον χώρο της Αριστεράς τάσσονται υπέρ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής.
«Επιθυμούμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου», τιτλοφορείται το άρθρο της εφημερίδας και επισημαίνεται: «Η νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα είναι η μόνη εναλλακτική λύση για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα και να αξιοποιηθεί μία ανέλπιστη ευκαιρία αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Στην εισαγωγή του κειμένου αναφέρονται τα εξής:
«Στην Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια, τα προγράμματα λιτότητας διαδέχονται το ένα το άλλο και η άκρη του τούνελ δεν έχει ακόμη φανεί. Εδώ και πέντε χρόνια, η τρόικα επιβάλλει μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα επείγουσες πιστώσεις, ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών της Ελλάδας προς τους πιστωτές της. Το μεγαλύτερο μέρος, όμως, αυτών των δανείων χρησιμοποιήθηκε για την προστασία των κερδοσκόπων.
Ταυτόχρονα, τα εφαρμοσμένα από τις διαδοχικές κυβερνήσεις μέτρα λιτότητας επέφεραν μία πραγματική κοινωνική οπισθοχώρηση. Ένα στα τρία άτομα ζει στη φτώχεια. Εννέα άνεργοι στους δέκα δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας των νέων έφτασε το 60% και πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Η αγοραστική δύναμη μειώθηκε κατά ένα τρίτο περίπου. 100.000 επιχειρήσεις πτώχευσαν. Η χώρα βυθίζεται σε μία κρίση χωρίς τέλος.
Το δημόσιο χρέος που έφτανε το 120% του ΑΕΠ το 2009, αγγίζει πλέον το 179% του ΑΕΠ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φάρμακο της λιτότητας όχι μόνο είναι χειρότερο από το κακό, αλλά συμβάλλει και στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα βασισμένο σε τέσσερις πυλώνες και καμιά πενηνταριά πρακτικά μέτρα. Αντίθετα με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται μία ριζική μείωση και βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πράγμα απαραίτητο για να αφιερώσει δαπάνες για την ανάκαμψη της χώρας».
«Αφήστε την Ελλάδα να αναπνεύσει»
Εν τω μεταξύ, 40 ακαδημαϊκοί καθηγητές Οικονομικών Επιστημών της Αυστραλίας, με ανακοίνωσή τους που φέρει τίτλο «Let Greece Breathe» (σ.σ. «Αφήστε την Ελλάδα να αναπνεύσει») και δημοσιεύεται την Τρίτη, καταδικάζουν τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και την πολιτική λιτότητας που επιτάσσει η Τρόικα για την Ελλάδα παραμονές των εκλογών.
«Και παρόλο που είναι ευρέως κατανοητό στους οικονομολόγους πως το Ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας ήταν μια καταστροφή, ακόμη και με δικούς της όρους, η Τρόικα συνεχίζει να επιβάλει απαιτήσεις που καθιστούν την ελληνική οικονομία όλο και πιο αδύναμη, και αποστερούν τα προς το ζην των περισσότερων ανθρώπων της», επισημαίνει ο ομογενής καθηγητής του Πανεπιστημίου UNSW,  Γιώργος Argyrous, και προσθέτει: Τώρα οι Έλληνες έχουν επιτέλους την ευκαιρία να μιλήσουν οι ίδιοι για λογαριασμό τους όσον αφορά το πρόγραμμα λιτότητας».
Αλλά και ο Ομότιμος Καθητής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Φρανκ Στίλγουελ, σημειώνει: «Πιστεύουμε ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να υπάρξει μία ταχεία αλλαγή κατεύθυνσης, έτσι ώστε το ανεξόφλητο ελληνικό δημόσιο χρέος να διαγραφεί, και μια πολιτική για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της οικονομικής ανάπτυξης να υποστηριχτεί σθεναρά».
Πηγή:http://tvxs.gr