18 Φεβ 2015

Μοσκοβισί: Ουδείς απαιτεί από τη νέα κυβέρνηση να πράξει τα ίδια με την προηγούμενη

Στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ελλάδα αναφέρθηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στη βελγική τηλεόραση, σημείωσε πως είναι αναγκαία η υποβολή αίτησης παράτασης από την Ελλάδα,...
τόσο για την εκταμίευση των χρημάτων που η χώρα έχει λαμβάνειν από τους δανειστές όσο και για την εκπόνηση μιας νέας συμφωνίας.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης είπε πως πρόκειται για ένα «πρωτόγνωρο» πρόγραμμα για τα δεδομένα της Ελλάδας και της Ευρώπης, επισημαίνοντας ωστόσο πως «ασφαλώς πρέπει να τεθεί προς συζήτηση». «Το θετικό είναι πως τώρα γνωριστήκαμε με τους υπουργούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας πως οι δυο συνεδριάσεις του Eurogroup για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το ελληνικό «δεν ήταν πολλές».
Ο Πιερ Μοσκοβισί αναγνώρισε τα λάθη της Ευρώπης στην περίπτωση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας όμως πως και η Ελλάδα κατά το παρελθόν παρείχε «μακιγιαρισμένα στοιχεία» για τα οικονομικά της και διατηρούσε μια μεγάλη παραοικονομία. «Όταν υπάρχει κοινωνική αταξία και διαλυμένη οικονομία οι διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές είναι επιβεβλημένες», δήλωσε  και πρόσθεσε επί του θέματος: «Μην πυροβολείτε λοιπόν τον Ευρωπαίο πιανίστα».
Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων σχολίασε και τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομίας, ο οποίος φέρεται να ζήτησε, στη συνεδρίαση του Ecofin, να συζητηθεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Αν η Βρετανία ήταν στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε ίσως να τοποθετηθεί, είπε και τον προέτρεψε «να μείνει εκτός» σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις της ευρωζώνης με την Ελλάδα.
Νωρίτερα, ο Μοσκοβισί, με δηλώσεις σε βελγικό ραδιόφωνο, εξέφρασε την ελπίδα του για παράταση του ελληνικού προγράμματος. «Το πρόγραμμα υπάρχει για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Ευχόμαστε πως θα παραταθεί», τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι τελευταίες διαβουλεύσεις του Eurogroup ήταν εποικοδομητικές αλλά «πλέον πρέπει να περάσουμε στην πράξη». «Χρειαζόμαστε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όπως επίσης και η Ελλάδα έχει ανάγκη την ζώνη του ευρώ», πρόσθεσε.
Πηγή:http://tvxs.gr