25 Φεβ 2015

Συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Προχωράμε μπροστά!

Κριτική, επιφυλακτικότητα, αλλά στο βάθος... στήριξη. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από την μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που συζητά την περίφημη λίστα Βαρουφάκη για τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί η...
χώρα μας - Από τις 10:30 ξεκίνησε η συνεδρίαση και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.
Με τη φράση «η συμφωνία δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα», ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε τον τόνο της συνεδρίασης, «χαλαρώνοντας» με αυτό τον τρόπο και την Αριστερή Πλατφόρμα.
Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι η επιφυλακτικότητα που εκφράστηκε από πολλά στελέχη του κόμματος που έκαναν λόγο για «υποχωρήσεις» και για «επώδυνους συμβιβασμούς». Παρόλα αυτά οι περισσότεροι συμφωνούν πως δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό καθώς η χώρα αυτομάτως θα έπεφτε σε χρηματοπιστωτική ασφυξία.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φέρεται να είπε ότι το κείμενο της συμφωνίας έφυγε πρέπει να προχωρήσουμε και η κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της αν και κατέγραψε τις ενστάσεις του για την συμφωνία για την οποία θεωρεί ότι δεν είναι καλή και δεν βγάζει πουθενά.
Οι περισσότεροι βουλευτές ήταν συγκρατημένοι στην κριτική τους αφού όλοι φοβούνται την εσωστρέφια. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που έστειλε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας ότι εκτός από τη διαπραγμάτευση πρέπει να κυβερνήσουμε.
Άπαντες λοιπόν γνωρίζουν πολύ καλά, πως ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κόμμα δεν πρέπει να μπουν σε διαδικασία εσωστρέφειας η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη διακυβέρνηση του τόπου.
Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του 
Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρωθυπουργός έκανε συνολική ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυσκολίες και το κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, στις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και στις συγκρούσεις που υπήρξαν, στην πορεία των διαπραγματεύσεων από Eurogroup σε Eurogroup και πώς τελικά κατάφερε η κυβέρνηση να διαμορφώσει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα κύρια επιτεύγματα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι:
- Ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο
- Η απεμπλοκή από το μνημόνιο, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας
- Η ενδιάμεση συμφωνία, διάρκειας 4 μηνών, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό
- Η αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε σε «αριστερή παρένθεση» στην Ελλάδα, μέσω οικονομικής και δημοσιονομικής ασφυξίας
- Το τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα
- Η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.
Σχετικά με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους και εγκρίθηκε από το Eurogroup –μέσω τηλεδιάσκεψης- την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για ένα «θετικό βήμα», καθώς αντικαταστάθηκαν μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, που «πατάνε» στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Πάντως, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης».
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το κυβερνητικό έργο και να εξειδικευτούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να «χτίσει» η κυβέρνηση αξιοπιστία στη βάση υλοποίησής τους. Αξιοπιστία που έχει στόχευση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, απέναντι στους εταίρους, για το ότι «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ενημέρωση στους βουλευτές έκαναν και οι κ.κ. Γιάνης Βαρουφάκης και Γιάννης Δραγασάκης που απάντησαν στις ερωτήσεις και στην κριτική των βουλευτών.