12 Φεβ 2015

«Παράθυρο» οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από τη Μόσχα

  REUTERS/Francois Lenoir
«Εφόσον διατυπωθεί αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Αθήνα, αυτό θα εξεταστεί από τη ρωσική κυβέρνηση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.
Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σε ....
ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Συμφωνήθηκε η αναθέρμανση και επιτάχυνση των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς.
Στην αρχική του παρέμβαση, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη Ρωσία «την πιο δημοφιλή χώρα στην Ελλάδα» αλλά και τη νέα ελληνική κυβέρνηση ως τη δημοφιλέστερη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο παρελθόν, έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις από την Αθήνα για τη συνεργασία με τη Ρωσία, χωρίς αυτές να υλοποιηθούν, γι' αυτό και η νέα ελληνική κυβέρνηση ξεκινά από αύριο κιόλας, αφού ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για το τρίγωνο αποσταθεροποίησης που περιβάλλει την Ελλάδα, αρχίζοντας από την Ουκρανία και καταλήγοντας στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή και τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής λύσης του Ουκρανικού, σημειώνοντας ότι «ουδέποτε οι κυρώσεις ήταν αποτελεσματικές, γι' αυτό και πρέπει να βρεθούν άλλα εργαλεία συνεννόησης» αλλά και ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι λύση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων και δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ότι εφόσον διατυπωθεί αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Αθήνα, αυτό θα εξεταστεί από τη ρωσική κυβέρνηση.
Σχέδια για οικονομική συνεργασία
Αργότερα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο υπουργών, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως «συμφωνήσαμε το συντομότερο δυνατό να αναπροσαρμοστεί η Μεικτή Διακυβερνητική Επιτροπή, να διεξαχθεί συνάντηση των συμπροέδρων της και στο άμεσο μέλλον, χωρίς καθυστέρηση, να αρχίσει η προετοιμασία των συνεδριάσεων της ολομέλειας».
Όπως είπε ο Ρώσος υπουργός, «συζητήσαμε για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον που επέδειξε η ελληνική Κυβέρνηση προς τα σχέδια κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία και τα ελληνικά σύνορα. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό έχει πολύ καλές προοπτικές».
Ο Λαβρόφ σημείωσε πως «δώσαμε μεγάλη προσοχή στην περαιτέρω εμβάθυνση των πολιτιστικών και ανθρωπιστικών μας δεσμών», ενώ για το θέμα της Ουκρανίας ανέφερε πως «σύμφωνα με την κοινή μας άποψη, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, αλλά ένας άμεσος διάλογος...».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς αφού έκανε αναφορά στο ουκρανικό ζήτημα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι πάντα διατεθειμένη, στον βαθμό που μπορεί και της ζητηθεί, να συμβάλει στη διαμεσολάβηση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία. Όσον αφορά στο θέμα της οικονομικής συνεργασίας, ο Έλληνας υπουργός είπε μεταξύ άλλων πως «προετοιμάστηκε μία συζήτηση σήμερα με πάρα πολλές σοβαρές προτάσεις, με εξέταση πάρα πολλών πρακτικών, όπως μία σειρά από πρωτόκολλα και σχέδια δράσης».
 Πηγή: efsyn.gr