4 Φεβ 2015

«Ο Τσίπρας είναι ο πρώτος που επιτίθεται μετωπικά στη πολιτική της ΕΕ»

«Πετυχημένο πολιτικό» τον χαρακτηρίζει Αυστριακός οικονομολόγος 
«Καθοριστικό του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα είναι η πανευρωπαϊκή προοπτική του, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος επιτυχημένος πολιτικός στην Ευρώπη, ο οποίος επιτίθεται μετωπικά στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικρίνοντάς την...
και εδώ βρίσκεται η προσδοκία ότι άλλοι πολιτικοί σε χώρες, όπως Ιταλία, Ισπανία ή Γαλλία, θα έχουν την τόλμη, ίσως όχι τόσο ριζοσπαστικά, αλλά με την ίδια τάση, να αμφισβητήσουν την έως τώρα κοινοτική πολιτική».

Αυτό τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στη Βιέννη, ο διάσημος Αυστριακός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας Στέφαν Σούλμαιστερ, προσθέτοντας πως ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει τόσο μεγάλη επιτυχία, διότι τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται και οι προτάσεις λύσεων που παρουσιάζει, αγγίζουν τους ανθρώπους.

Ο κ. Σούλμαιστερ θέλει να πιστεύει, όπως λέει, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θα επαναλάβει το λάθος που έκανε στη διάρκεια του ελληνικού προεκλογικού αγώνα - απειλώντας ότι η Ελλάδα «ντε φάκτο» θα μπορούσε να αποκλειστεί από την Ευρωζώνη, ότι η ίδια θα διαπραγματευτεί με τον καθένα, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει διαγραφή χρέους - γιατί η τωρινή στάση της θα είναι αποφασιστική για το πώς θα συνεχιστεί αυτό το πολιτικό παιχνίδι.

Κι αυτό, όπως σημειώνει, καθώς δεν είναι μόνον οι δύο πόλοι, η Γερμανία ως πανίσχυρη ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη από τη μια και η σχετικά μικρή Ελλάδα από την άλλη, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες χώρες και έγκειται στην επιδεξιότητα του Αλέξη Τσίπρα εάν θα διατυπώσει με επαρκή σαφήνεια την πανευρωπαϊκή προοπτική των αιτιάσεών του.

Κάτι, που, σύμφωνα με τον κ. Σούλμαιστερ, ο νέος πρωθυπουργός το έχει κάνει έως τώρα πολύ καλά, έχοντας επισημάνει επανειλημμένα πως το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει μια διαγραφή χρέους μόνον για την Ελλάδα, αλλά ότι θεωρεί το πρόβλημα του χρέους ως πανευρωπαϊκό, για το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να λυθεί σε μια διάσκεψη για το χρέος.

Επιπλέον, όπως συμπληρώνει, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να αντιτάξει πως ολοφάνερα η Ευρώπη κατρακυλά ολοένα βαθύτερα σε μια κρίση, εάν τώρα μέσα στο 2015, αποτύχει η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας να ανεβάσει τον πληθωρισμό, εάν ταυτόχρονα συνεχίζει να αυξάνεται η ανεργία και το δημόσιο χρέος και μετά, κατά κάποιο τρόπο από την πλευρά κάποιων επιχειρηματιών ενταθεί η πίεση πως τα πράγματα θα πρέπει να γίνουν διαφορετικά.

Όπως παρατηρεί ο διάσημος Αυστριακός οικονομολόγος, ίσως σήμερα να μην είναι τόσο εύκολο να γίνουν παραλληλισμοί με την κατάσταση το 1953 (Διάσκεψη του Λονδίνου) καθώς τότε κυριαρχούσε ο Ψυχρός Πόλεμος και οι Σύμμαχοι έπρεπε οπωσδήποτε να τραβήξουν προς το μέρος τους τη Γερμανία εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, γι αυτό υπήρξε τότε η συναίνεση στη ρύθμιση του γερμανικού χρέους.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, καταλήγοντας στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στη Βιέννη, σήμερα υπάρχει ένας άλλος προβληματισμός, δηλαδή ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται συνεχώς το κρατικό χρέος, ότι η κοινωνική κατάσταση εξελίσσεται παντού καταστροφικά και όλα αυτά αποτελούν φυσικά ούριο άνεμο για τον Αλέξη Τσίπρα αν καταφέρει να ξεπεράσει την κατά κάποιο τρόπο δημόσια εικόνα του ριζοσπάστη επαναστάτη και αντ΄αυτού να καταστήσει σαφές πως ουσιαστικά η πορεία του προσεγγίζει πάρα πολύ την κοινωνική οικονομία της αγοράς της δεκαετίας του 1950.

Ο Στέφαν Σούλμαιστερ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστρίας (ΣΣ όπως ο πρώην καγκελάριος Φραντς Βρανίτσκι) που στηρίζουν την αυστριακή πρωτοβουλία «Η Ελλάδα ανθίζει», για τη διαμόρφωση και την ανάδειξη μιας εικόνας της άλλης Ελλάδας, πέρα από τα στερεότυπα που πολλές φορές αγγίζουν το ρατσισμό.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας γυρίστηκε από τον διάσημο Αυστριακό σκηνοθέτη και συγγραφέα Φάμπιαν Εντερ, η ομότιτλη ταινία-ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, από το κοινό πρόγραμμα των δημόσιων Τηλεοράσεων των τριών γερμανόφωνων χωρών, Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας, το 3SAT και παρουσιάστηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr