12 Μαρ 2015

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. Σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov.gr, δόθηκε η νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σε 100 δόσεις. Δείτε τι ορίζει. 
2. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,...
κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, τόνισε πως η λιτότητα τελείωσε - “enough is enough” είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, υπέγραφη στο Παρίσι μετά τη συνάντηση των δύο αντρών. Την ίδια στιγμή, το «μαρτύριο της σταγόνας» συνεχίζει ο Μάριο Ντράγκι, διαψεύδοντας τις όποιες προσδοκίες για χαλάρωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας μετά την έναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
3. Αθώος δήλωσε κατά την απολογία του στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ τον εγκατέλειψε και «το ίδιο βράδυ τον πέταξε στα σκυλιά».
4. «Ανοησίες» χαρακτηρίζει τα περί προσβολής του Γιάνη Βαρουφάκη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας το διάβημα της Αθήνας για τις δηλώσεις του, στις οποίες χαρακτήριζε τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ «ανόητα αφελή». Τόσο οι New York Times όσο και η Deutche Welle σε δημοσίευματα τους υποστήριξαν ότι επρόκειτο για λάθος στη μετάφραση των δηλώσεων Σόιμπλε και για παρεξήγηση. «Είναι επιλογή μου να μην απαντήσω στον Σόιμπλε», είπε ο Έλληνας υπουργός. Θύμα όμως παρεξήγησης και... της «δημιουργικής ασάφειας» ενός δημοσιογράφου έπεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και για άλλο ζήτημα...
5. Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δημεύσει γερμανικά περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση που το ζήτημα των κατοχικών οφειλών δε λυθεί πολιτικά απασχολεί το σύνολο του γερμανικού Τύπου. Η μεγάλης κυκλοφορίας Süddeutsche Zeitung μάλιστα κάνει λόγο για σαφή ενοχή της Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα της Κατοχής και σημειώνει ότι «η Γερμανία θα έπρεπε ηθικά να αισθάνεται υποχρεωμένη απέναντι στην Ελλάδα και να συνεχίσει να επιδεικνύει μεγάλη υπομονή στη διαμάχη για το χρέος». Την άποψη ότι το αίτημα περί καταβολής πολεμικών επανορθώσεων και επιστροφής του κατοχικού δανείου δεν είναι λήξαν, παρά την προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να το παρουσιάσει έτσι, διατυπώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος και φιλέλληνας Έμπερχαρντ Ρόντχολτς. Στο μεταξύ, καμπάνια για τη διαγραφή των χρεών έχει ξεκινήσει στη Γερμανία, με αφορμή την απόφαση του ΟΗΕ να δημιουργήσει μια διαδικασία για την επίλυση των κρίσεων χρέους.
6. Πόλεμος "επί προσωπικού" ξεσπά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι για τις σπατάλες στην ΕΡΤ, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να επιτίθεται στοχεύοντας τον Κώστα Αρβανίτη και τον Κώστα Βαξεβάνη. Συνέχεια στην κόντρα έδωσε ο Κώστας Βαξεβάνης. Σε άρθρο του με τίτλο “Να το πάρει το ποτάμι Σταύρο μου;” αναφέρει πως ο Σταύρος Θεοδωράκης “ποτέ δεν ήταν καλός δημοσιογράφος” και πως έκανε εκπομπή με 4-5 εργαζόμενους που κόστιζε 20.000 ευρώ.
7. Επίθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά Βαρουφάκη. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κατηγόρησε τον Βαρουφάκη ότι από «μόνος του γελοιοποιεί τη χώρα». Προηγήθηκε η επίθεση του ΠΑΣΟΚ προς το Γιάνη Βαρουφάκη με τη Χαριλάου να κατηγορεί τον ΥΠΟΙΚ ως νάρκισσο, επικίνδυνο και γραφικό. Στο μεταξύ, με ένα σκληρό άρθρο στο περιοδικό «Πολίτες» ο Κώστας Σκανδαλίδης κηρύσσει τον «θάνατο» του ΠΑΣΟΚ.
8. Μία νέα υπόθεση-Μανωλάδα αποκαλύφθηκε στην Αχαΐα, σε πτηνοτροφική μονάδα όπου 9 Ρουμάνοι μετανάστες υπό την απειλή όπλων εργάζονταν ως σκλάβοι. Ο ιδιοκτήτης της μονάδας συνελήφθη με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση. Δεν είναι μάλιστα οι πρώτη φορά που ο 50χρονος άντρας πέφτει στα χέρια της αστυνομίας για παρόμοιο περιστατικό... Στο μεταξύ, ακόμη μια ευρωκαταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το αρμόδιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτή τη φορά η καταδίκη αφορά σε εξευτελιστική μεταχείριση Ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων σε φυλακές.
9. Ένα τραγικό περιστατικό έγινε λίγο μετά τις 13:00 στον Βύρωνα, στην οδό Μεσολογγίου, όταν άντρας έπεσε από μπαλκόνι πολυκατοικίας έχοντας στην αγκαλιά του ένα μωρό. Πρόκειται για ένα κοριτσάκι 4 έως 5 μηνών που σκοτώθηκε. Υπέκυψε στα τραύματά της και η 17χρονη μαθήτρια από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η οποία έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου στη Ρώμη, όπου διέμενε στο πλαίσιο της εξαήμερης σχολικής εκδρομής του σχολείου της.
10. Τουλάχιστον 8 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της κατάρρευσης οροφής εργοστασίου στο Μπαγκλαντές. Τη στιγμή του ατυχήματος βρίσκονταν στο εργοστάσιο περίπου 150 εργαζόμενοι, με τους 70 να έχουν απεγκλωβιστεί και άλλους τόσους περίπου να παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Περίπου 25 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια εμπορικού κέντρου της πόλης Καζάν στη Ρωσία, το οποίο κάηκε σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες.
Διαβάστε ακόμα:
Πέντε νέες ταινίες κυκλοφορούν από σήμερα στις κινηματογραφικές αίθουσες, εκ των οποίων ξεχωρίζει το φιλμ «Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει» και μία κριτική για τις 50 αποχρώσεις ενός graffiti....

* Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού για το Έθνος
Πηγή:http://tvxs.gr