9 Απρ 2015

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. Το μήνυμα Πούτιν – Τσίπρα στην Ευρώπη με το σχέδιο Greek Stream. Κρεμλίνο καλεί Βρυξέλλες μέσω Αθήνας και το αντίστροφο. Ή άλλως, οι διπλωματικές ισορροπίες τηρήθηκαν, το γεωπολιτικό μήνυμα εστάλη...
με απόλυτη ακρίβεια και οι ελληνορωσικές σχέσεις, μετά τη συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα μπαίνουν σε μια νέα, ιδιαίτερη μεστή και ουσιαστική φάση. Την οποία παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή – και όχι αντίστοιχη ψυχραιμία – Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον. 2. Βήματα προόδου στις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών, διαπίστωσε η Κομισιόν, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς. Κοινοτικές πηγές διαψεύδουν τις πληροφορίες περί τελεσίγραφου στην Αθήνα. Το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της Λετονίας στις 24 Απριλίου, με τον κ. Σχοινά να σημειώνει πως θα ήταν «ευπρόσδεκτη» η επίτευξη συμφωνίας πριν από την ημερομηνία αυτή. «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και σημειώνουμε πρόοδο βήμα βήμα», τόνισε. Εν τω μεταξύ, τη Μεγάλη Πέμπτη η Ελλάδα κατέβαλε τη δόση στο ΔΝΤ. «Εισέπραξα τα λεφτά», είπε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
3. Πώς ο Τρισέ τορπίλισε το σχέδιο του ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους το 2010. Ο προκάτοχος του Μάριο Ντράγκι και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ αποδεικνύεται ίσως ο μοιραίος άνθρωπος της ελληνικής κρίσης: Είναι ο άνθρωπος που, σύμφωνα με αποκαλυπτική διεθνή έρευνα, τίναξε στον αέρα το 2010 το σχέδιο του ΔΝΤ για δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, επιλέγοντας να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.
4. Βαρουφάκης: Αν η ΕΕ παραμείνει μια ασύμμετρη ένωση θα συντριβεί. Στις βαθιές πληγές και παθογένειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης ασκώντας βαθιά κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε μια ομιλία... sold out στο Παρίσι, μαζί με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς. Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ.
5. Ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών - Οι προϋποθέσεις. Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια και τη μετανάστευση. Σε αυτό ορίζονται οι προϋποθέσεις για την κτήση ιθαγένειας των παιδιών που έχουν γεννηθεί από μετανάστες στην Ελλάδα.
6. TVXS Αποκλειστικό: Σοβαρή καταγγελία για υπόθεση εκβιασμού και απαιτήσεων για μίζες στην Κοινωνία της Πληροφορίας κάνει ο εκπρόσωπος της εταιρίας EUROPEAN INFOSYSTEMS Δημήτρης Γαλακτόπουλος - καταγγελία, η οποία αφορά το διάστημα πριν από τις εκλογές και έχει κατατεθεί και στον εισαγγελέα.
7. Στο σκαμνί ο Ντάισελμπλουμ για αυθαίρετες αυξήσεις σε τραπεζίτες. Μπορεί να ασκεί πίεση επί μήνες τώρα στους Έλληνες με την κατά καιρούς εριστική του στάση στις διαπραγματεύσεις, αλλά σιγά σιγά έρχεται η ώρα που και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα βρεθεί… υπό πίεση και «στο σκαμνί». Ο Ντάισελμπλουμ θα εξετασθεί στο ολλανδικό Κοινοβούλιο για τους χειρισμούς που έκανε στην κρατική τράπεζα ABN Amro Group.
8.  Μεντβέντεφ σε Τσίπρα: Πολύ σημαντικός εταίρος με προοπτική η Ελλάδα. Η Ρωσία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως «έναν πολύ σημαντικό εταίρο με προοπτική», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Υποδοχών της ρωσικής κυβέρνησης.
9. Τροπολογία που κατατέθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη στη Βουλή προβλέπει κατ' οίκον περιορισμό, αντί για προφυλάκιση, για συγκατηγορούμενους συζύγους και συγγενείς εξ αίματος μέχρι δευτέρου βαθμού, και για πράξεις τους που τελέστηκαν «στην εκπλήρωση ενός ηθικοκοινωνικού συγγενικού καθήκοντος». Η εν λόγω τροπολογία αφορά, μεταξύ άλλων, τόσο την υπόθεση της συντρόφου του Γερ. Τσάκαλου, όσο και την υπόθεση της Βίκυς Σταμάτη.
10. Ένα σοκαριστικό βίντεο κυκλοφορεί στο Youtube. Σε αυτό εμφανίζονται αστυνομικοί να χτυπούν μια γυναίκα. Σύμφωνα με την καταγγελία της ίδιας το περιστατικό έγινε μέσα το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Χαντ στο Τέξας των ΗΠΑ κι ενώ εκείνη ήταν εννέα μηνών έγκυος. Δείτε το Βίντεο εδώ.
11. Κατηγορούμενος σε δίκη στο Μιλάνο άνοιξε πυρ εντός του δικαστικού μεγάρου κατά του δικαστή και των μαρτύρων κατηγορίας. Συνολικά τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ο δράστης, Κλάουντιο Τζιαρντιέλο, συνελήφθη.
* Σκίτσο του Αρκά

Πηγή:http://tvxs.gr