14 Απρ 2015

Η FedEx αποκτά την TNT Express αντί 4,4 δισ. ευρώ. Στόχος η ευρωπαϊκή αγορά

Στην εξαγορά της ολλανδικής TNT Express, αντί 4,4 δισ. ευρώ, προχωρά η FedEx Corp, με στόχο την εδραίωση της αμερικανικής εταιρείας ταχυμεταφορών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η συμφωνία έρχεται δύο χρόνια μετά το «ναυάγιο» της εξαγοράς της TNT από την αμερικανική ....
United Parcel Service, για σχεδόν 7 δισ. δολ., η οποία δεν ευοδώθηκε λόγω παρέμβασης της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έκανε λόγο για πιθανή δεσπόζουσα θέση που θα αποκτούσε η UPS, με την απορρόφηση της ΤΝΤ.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες δηλώνουν πως κατέληξαν σε «υπό όρους συμφωνία», με την οποία η FedEx θα καταβάλει 8 ευρώ για κάθε μετοχή της TNT, αποτιμώντας την στα 4,4 δισ. ευρώ. Η προσφορά αντιστοιχεί σε premium 33% από το κλείσιμο της μετοχής της ΤΝΤ στις 9 Απριλίου (πριν κλείσουν οι αγορές για τις διακοπές του καθολικού Πάσχα) και 42% από το μέσο όρο των τελευταίων 3 μηνών.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας η ΤΝΤ θα πουλήσει τις αεροπορικές της δραστηριότητες. Η PostNL, η οποία διασπάστηκε από την ΤΝΤ το 2011 και έχει το 14,7% της εταιρείας, στηρίζει την εξαγορά.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το deal FedEx - TNT Express δεν θα «σκοντάψει» στα ίδια θέματα ανταγωνισμού που ακύρωσαν τη συγχώνευση της ολλανδικής εταιρείας με τη UPS. Σύμφωνα με τους ίδιους, το μερίδιο της FedEx στην ευρωπαϊκή αγορά είναι σαφώς μικρότερο.
Όσο για τους επικεφαλής των δύο εταιρειών, ο Frederick Smith πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FedEx, δήλωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στην εταιρεία του να «διευρύνει γρήγορα το portfolio των διεθνών υπηρεσιών της και να επωφεληθεί από τις τάσεις της αγοράς, κυρίως λόγω της αύξησης του e-commerce».
Αντίστοιχα, ο διευθύνων σύμβουλος της TNT, Tex Gunning ανέφερε ότι «η ολλανδική εταιρεία δεν επεδίωξε τη συμφωνία, ωστόσο η προσφορά της FedEx αποτελεί μια καλή είδηση».

Πηγή: metaforespress.gr