1 Μαΐ 2015

Εργατική Πρωτομαγιά 2015: Συγκεντρώσεις για δουλειά με αξιοπρέπεια και ενάντια στην υποδούλωση και στην εξαθλίωση

Πρωτομαγιάτικη, απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς την πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΕΚΑ, στην στο πλαίσιο του εορτασμού της...
Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στη διαδήλωση, συμμετείχε και το ΜΕΤΑ με δικό του μπλοκ.
Στην συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, παραβρέθηκαν και υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής ΑσφάλισηςΔημήτρης Στρατούλης, ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, η περιφερειάχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
1protomagia-adedy-gsee
Στην κεφαλή της πορείας, βρέθηκε ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος δήλωσε ότι αγώνας και αντίσταση είναι το φετινό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται σκληρά, ο ελληνικός λαός υποστηρίζει την κυβέρνηση, η οποία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, και εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση θα έχει θετική έκβαση. Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης παραμένουν βαθιά «κόκκινες», δήλωσε από την πλευρά του ο Π. Σκουρλέτης. Ο κόσμος της εργασίας υπέστη μεγάλη ζημία τα τελευταία πέντε χρόνια, συνέχισε, και τόνισε ότι σήμερα η κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη μάχη για τα εργασιακά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό. «Αυτός ο αγώνας είναι η καλύτερη απόδοση τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά», προσέθεσε, για να καταλήξει ότι «αυτά που υποσχεθήκαμε τα τηρούμε». Τέλος, ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε πως η εργατική τάξη είναι ζωντανή και αναδιοργανώνει τη φωνή της.
Στη Θεσσαλονίκη, η κεντρική εκδήλωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους. Στη συγκέντρωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η γ' αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, καθώς και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέκος Τριανταφυλλίδης και Σωκράτης Φάμμελος κτλ.
Συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στην Πειραιά (Πασαλινάνι – παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας), στην Άρτα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Ναύπλιο, στην Καλαμάτα, στην Πάτρα, στην Καβάλα, στα Ιωάννινα, στη Λάρισα, στην Κατερίνη, στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθι, στην Κεφαλονιά, στη Λευκάδα κ.λπ. Σε όλες τις συγκεντρώσεις, όπως και αυτές των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ, ακολουθώντας την τακτική της διάσπασης του κινήματος, πρακτική που εφήρμοσε για πρώτη φορά το 1999 και εξακολουθεί να τηρεί, πραγματοποίησε δικές του, ξεχωριστές συναντήσεις.
Στην Άρτα, έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Κάλεσμα συμμετοχής είχαν απευθύνει το ΜΕΤΑ ν. Άρτας και το ΣΩΜΑ ν. Άρτας, τα οποία μετά την πορεία διοργάνωσαν Συλλογική Κουζίνα από όλους για όλους.
Στην Πρέβεζα, τα σωματεία συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο. Σε μία πράξη τιμής και μνήμης μετά τις απεργιακές συγκεντρώσεις έγινε μία σεμνή τελετή και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του αντιστασιακού Σταύρου Κάππα, ο οποίος εκτελέσθηκε την Πρωτομαγιά του 1944 μαζί με άλλους 199 συναγωνιστές του, στην Καισαριανή.
Στα Ιωάννινα, πραγματοποιήθηκε, στις 10 το πρωί, συγκέντρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή να αντιπροσωπειών από τα πολιτικά κόμματα στο Εργατικά Κέντρο. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ η Πρωτομαγιά τιμήθηκε και στηνΗγουμενίτσα.
Στην Τρίπολη, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, πραγματοποίησε διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου έδωσε το «παρών» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς,
Στην Κόρινθο το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε δυναμική συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο χώρο του παλαιού εργοστασίου της Σωληνουργίας, παρόντων των βουλευτών Μαρίας Θελερίτη και Φάνη Κουρεμπέ του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε ομιλία και κατατέθηκε στεφάνι τιμώντας τους αγωνιστές της εργατικής τάξης που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό δυστύχημα.
Στην Καλαμάτα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου, ενώ οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι, όπου κατάθεσαν στεφάνια στο μνημείο, αποτίοντας φόρο τιμής στους φονευθέντες λιμενεργάτες της 9ης Μαΐου του 1934.
Συγκεντρώσεις εργαζομένων έγιναν ακόμη στη Σπάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας, στην Πάτρα,, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και συμμετείχαν το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, γιατροί, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, τοπικές οργανώσεις κομμάτων κ.ά.
Στο Αγρίνιο, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Παναγοπούλου, ενώ στον Πύργο της Ηλείας το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. Συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά έγιναν σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Μεσολόγγι, στο Αίγιο κ.ά.
Στα Χανιά, ησυγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολλάκη καιΒάγιας Βαγιωνάκη, που με δηλώσεις τους εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας.
Στο Ηράκλειο, η συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο και της ΑΔΕΔΥ έγινε έξω από τα γραφεία του ΕΚΗ, στη λεωφόρο Δημοκρατίας, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και στους τόπους που δολοφονήθηκαν ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδερφοί Χατζηγιώργη. Πριν από την απεργιακή συγκέντρωση, το ΕΚΗ η ΑΔΕΔΥ βράβευσαν μαθητές που διακρίθηκαν στο φετινό διαγωνισμό ζωγραφικής του ΕΚΗ, με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά που έγινε για 20ή χρονιά σε συνεργασία με τους διδασκαλικούς συλλόγους του Νομού Ηρακλείου.
Φωτογραφία @dromografos