7 Μαΐ 2015

Από τη ρήξη στο συμβιβασμό: Τα σημεία σύγκλισης και τα μέτρα που έρχονται

Με αμείωτους ρυθμούς και με...θεαματική αλλαγή κλίματος μέσα σε ένα 48ωρο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης-δανειστών.
Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
Στέλλα Α. Γκαντώνα
Με στόχο μία συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ο πρωθυπουργός κρατά στα χέρια του ένα πολυδαίδαλο παζλ, τα κομμάτια του οποίου καλείται να συνθέσει λαμβάνοντας αποφάσεις καθοριστικής ....
σημασίας.
Οι συζητήσεις στο Brussels Group βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με το «βλέμμα» στο Eurogroup της Δευτέρας. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να διατυπωθεί εκεί μια σαφής δήλωση προόδου των διαβουλεύσεων, αν και προσδοκά πως τα πρώτα θετικά δείγματα θα έρθουν από το Euroworking group που συνεδριάζει τελικά αύριο στις 4μμ.
Ο Τσίπρας σε…ανοικτή γραμμή με τους ισχυρούς της Ευρώπης
Στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατεγράφη μεγάλη κινητικότητα η οποία εκφράστηκε μέσω συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ενώ σύμφωνα  με πληροφορίες του iefimerida.gr ο πρωθυπουργός είναι σε «ανοικτή γραμμή» τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Προετοιμάζοντας το έδαφος για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στα θέματα «αγκάθια», ο πρωθυπουργός συνομίλησε χθες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , με τον οποίο και προχώρησαν σε κοινή δήλωση κάνοντας «ταμείο». Οι δυο άντρες, αναφέρθηκαν στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση, ενώ τέθηκαν επί τάπητος το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση, όπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές.
Οι «κόκκινες γραμμές» που πήγαν πιο πίσω και τα μέτρα που έρχονται
Στην κοινή δήλωση που υπογράφει ο πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν γίνεται για πρώτη φορά σαφής αναφορά σε όλες, σχεδόν, τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι πως στο κείμενο γίνεται λόγος για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, τις συντάξεις και (πιο ήπια) στα εργασιακά, ενώ, για πρώτη φορά αναγράφεται η λέξη-ταμπού «αξιολόγηση».
Οπως φαίνεται λοιπόν η κυβέρνηση δείχνει να υποχωρεί από τις κόκκινες γραμμές της προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία με τους πιστωτές και αναμένεται να φέρει πακέτο-μέτρων ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Τα σημεία σύγκλισης
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, υπάρχει σαφής σύγκλιση στα θέματα:

  • Ενεργειακών μεταρρυθμίσεων
  • Στο ΦΠΑ
  • Στις ιδιωτικοποιήσεις
Τα σημεία διαφωνίας
Αντιθέτως, τα «αγκάθια» στην πορεία παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, δηλαδή:

  • Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό
  • Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας
Σε κάθε περίπτωση, μία αποτύπωση της προόδου θα κλείνει το μάτι και στην ΕΚΤ για άρση της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, πριν ανοίξει το δρόμο προς την τελική συμφωνία.
Επί τάπητος το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά
Οι δύο πλευρές φαίνεται πως βρήκαν τη χρυσή τομή σε ζητήματα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι φόροι όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ. Ετσι αναμένεται να:
  • Ενιαίος ΦΠΑ. Τα σενάρια που προκρίνονται είναι δύο: Το ένα προβλέπει ενιαίο ΦΠΑ 15% με 16% , πλην τροφίμων και φαρμάκων  και το δεύτερο, 18% με 19%. Πρακτικά αυτό σημαίνει αύξηση περίπου 2,65% σε υπηρεσίες και προϊόντα όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σε τρόφιμα, την εστίαση, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις σε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Η μείωση αυτή θα είναι άνω του 5%.
  • Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ μέχρι νεοτέρας και μείωση του συγκεκριμένου φόρου με τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως τα τέλη του Ιουνίου.
  • Παράλληλα κατ' απαίτηση των δανειστών μπαίνει μπλόκο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με πολλούς ασφαλισμένους να χάνουν το θεμελιωμένο δικαίωμα που είχαν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ενσήμων. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι μπαίνουν αντικίνητρα με μεγάλες μειώσεις
  • Τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς θα μπουν αντικίνητρα. Το συγκεκριμένο μέτρο θα θίγει άμεσα ασφαλισμένους πριν το 1993, μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζόμενες με βαρέα και ανθυγιεινά, άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετια και ανήλικο τέκνο, άνδρες σε ειδικά ταμεία που βγαίνουν σε σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 35ετια και γυναίκες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με ασφάλιση πριν το 1983 για τις οποίες προβλέπεται έξοδος στα 52 έτη.
  • Στα εργασιακά θα παγώσει το θέμα των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό
  • Στις συλλογικές συμβάσεις θα υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκού τύπου μοντέλο με συμβάσεις οι οποίες θα έχουν ευέλικτο χαρακτήρα στα πρότυπα άλλων κρατών της Ε.Ε. όπου προβλέπεται ένα ανώτατο όργανο το οποίο καθορίζει τον κατώτατο μισθό, αλλά και τον αριθμό των απολύσεων.

Πηγή: iefimerida.gr