10 Μαΐ 2015

Κοντονής: Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να αποφευχθεί το ποδοσφαιρικό Grexit

Την ικανοποίησή του για την ψήφιση του νομοσχεδίου με διευρυμένη πλειοψηφία, εξέφρασε ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής.«Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος γιατί το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία....
Δεν ήταν κυβερνητική πλειοψηφία των δύο κομμάτων. Ψήφισαν 4 κόμματα υπέρ του νομοσχεδίου, ένα κόμμα έδωσε ψήφο θα έλεγα ανοχής λέγοντας «παρών» και δύο κόμματα το καταψήφισαν. Η αλήθεια είναι ότι είμαι ικανοποιημένος απολύτως», τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα, ο υφυπουργός αθλητισμού τονίζει ότι η προσπάθεια για να μπει τέλος στη βία στα γήπεδα είναι καθημερινή. Όπως είπε: «Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία χρειάζεται συνεχή και καθημερινή προσπάθεια και δεν μπορούμε να πούμε ότι εξαντλείται με ένα νομοσχέδιο ή ακόμη με την εφαρμογή των μέτρων ενός νομοσχεδίου. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Να αλλάξει η νοοτροπία των φιλάθλων και κυρίως να φύγουμε από αυτόν το στείρο και τυφλό οπαδισμό που οδηγεί πολλές φορές στην αλληλοεξόντωση και σε μία διαδικασία μισαλλοδοξίας και να πάμε σ’ αυτό που σου προσφέρει ο αθλητισμός. Στη χαρά της νίκης και της συμμετοχής».
Αναφορικά, δε, με το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη, αλλά και για το αν υπήρχε πραγματικά μία τέτοια περίπτωση ο κ. Κοντονής τόνισε: «Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρξε μια πιθανότητα. Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Θέλω να τονίσω πως εμείς κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να αποφευχθεί. Το βάρος και την ευθύνη την έχουν άλλοι. Ας αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες τους. Και δεν νομίζω ότι με τέτοιες ενέργειες όπως τον αποκλεισμό, μπορούν να λυθούν σοβαρά προβλήματα όπως αυτό της βίας, το οποίο αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουν ευτυχώς οι πάντες. Το κλίμα με τις διεθνείς ομοσπονδίες ήταν θετικό και πολιτισμένο. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσουμε ειλικρινά και σε βάθος και να ανιχνεύσουμε δρόμους για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή:
Κύριε Υπουργέ ποια είναι η γνώμη σας για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ξιφασκίας που παρακολουθήσατε;
- «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι σε αθλήματα που έχουν καταταγεί στα μη δημοφιλή, η προσέλευση του κοινού είναι ικανοποιητική. Με ιδιαίτερη χαρά έχω πληροφορηθεί, από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα ότι είναι και μεγάλη η συμμετοχή στα σωματεία ιδίως νέων παιδιών. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και γι αυτό σήμερα παρευρίσκομαι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Για να τονίσουμε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης γι αυτά τα πρωταθλήματα και γι’ αυτές τις αγωνιστικές συναντήσεις Ομοσπονδιών που θεωρούνται μη δημοφιλή αθλήματα. Που στην ουσία, όμως, προσφέρουν πάρα πολλά στη βάση. Δηλαδή υπάρχει σοβαρή προσέλευση αθλητών και ενασχόληση παραγόντων με ανιδιοτέλεια, κέφι και μεράκι».
Ερ: Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα στηρίξει αυτά τα αθλήματα που ενδεχομένως θα μας φέρουν και Ολυμπιακά μετάλλια;
Απ: «Μακάρι να μας φέρουν και μετάλλια. Το βασικό, όπως πολύ καλά ξέρετε, στον αθλητισμό είναι η συμμετοχή. Εάν έχουμε συμμετοχές σε Ολυμπιάδες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα είναι σημαντικό, κι αν έχουμε μετάλλια, ακόμα καλύτερα. Γιατί μέσω των επιτυχιών δίνετε μεγάλη χαρά στους αθλητές, τις Ομοσπονδίες και γενικότερα μία ώθηση στο άθλημα. Θέλω όμως να πω το εξής: κάνουμε προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά και να μην γίνονται σπατάλες. Σ’ αυτό η Ομοσπονδία της ξιφασκίας μας βοηθάει αρκετά, που είναι νοικοκυρεμένη και με μεγάλη προσφορά στο άθλημα».
Προεκλογικά είχατε πει ότι θα στηρίξετε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ποιο είναι το σχέδιο σας;
- «Να στηρίξουμε τον αγνό αθλητισμό, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αυτό είναι το βασικό, γιατί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι ο πυλώνας του αθλητισμού στην πατρίδα μας. Εκεί γίνεται η πολλή δουλειά. Βεβαίως η προσοχή του κόσμου στρέφεται πολλές φορές στον επαγγελματικό αθλητισμό. Διότι εκεί είναι τα εντυπωσιακά γεγονότα και οι παγκόσμιες συναντήσεις με μεγάλο ενδιαφέρον. Αν θέλουμε όμως να μιλήσουμε για πραγματικό αθλητισμό, θα πρέπει να μιλήσουμε και να ενδιαφερθούμε για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Δεν σας το κρύβω, όμως, ότι συναντάμε δυσκολίες γιατί βρισκόμαστε σε μία περίοδο οικονομικών δυσκολιών. Αυτό επηρεάζει όλους τους τομείς και φυσικά και τον αθλητισμό. Αντιλαμβάνεστε, όταν έχουμε προβλήματα στην υγεία, στα νοσοκομεία, στα φάρμακα, πόσο δύσκολο είναι να διοχετευτούν κονδύλια στον αθλητισμό. Προσπαθούμε να υπάρχει μία ισοκατανομή κι επειδή είναι προολυμπιακή χρονιά να ενισχύσουμε όσο μπορούμε τις Ομοσπονδίες, τα αθλήματα και πάνω από όλα τους αθλητές».
Μιας και μιλήσατε για δυσκολίες, εσείς μπήκατε κατευθείαν στα δύσκολα. Η βία στα γήπεδα και στη συνέχεια το νομοσχέδιο που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις…
- «Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος γιατί το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή με μία διευρυμένη πλειοψηφία. Δεν ήταν κυβερνητική πλειοψηφία των δύο κομμάτων. Ψήφισαν τέσσερα κόμματα υπέρ του νομοσχεδίου. Ένα κόμμα έδωσε ψήφο, θα έλεγα, ανοχής λέγοντας «παρών» και δύο κόμματα το καταψήφισαν. Η αλήθεια είναι ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος ».
Πως θα φτάσει το «μαχαίρι στο κόκκαλο» για να μπει ένα τέλος στη βία;
- «Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία χρειάζεται συνεχή και καθημερινή προσπάθεια και δεν μπορούμε να πούμε ότι εξαντλείται με ένα νομοσχέδιο ή ακόμη με την εφαρμογή των μέτρων ενός νομοσχεδίου. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Να αλλάξει η νοοτροπία των φιλάθλων και κυρίως να φύγουμε από αυτόν τον στείρο και τυφλό οπαδισμό που οδηγεί πολλές φορές στην αλληλοεξόντωση και σε μία διαδικασία μισαλλοδοξίας και να πάμε σ’ αυτό που προσφέρει ο αθλητισμός. Στη χαρά της νίκης και της συμμετοχής».
Είχαν ακουστεί πάρα πολλά και για την πιθανότητα αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη. Υπήρχε πραγματικά αυτή η περίπτωση;
- «Η πιθανότητα δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρξε. Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τις διεθνείς Ομοσπονδίες. Θέλω να τονίσω πως εμείς κάναμε ότι ήταν δυνατό για να αποφευχθεί. Το βάρος και την ευθύνη την έχουν άλλοι. Ας αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες τους. Δεν νομίζω ότι με τέτοιες ενέργειες όπως τον αποκλεισμό, μπορούν να λυθούν σοβαρά προβλήματα όπως αυτό της βίας. Που αυτή τη στιγμή το αναγνωρίζουν, ευτυχώς, οι πάντες. Το κλίμα με τις διεθνείς Ομοσπονδίες ήταν θετικό και πολιτισμένο. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσουμε ειλικρινά και σε βάθος και να ανιχνεύσουμε δρόμους για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος»