19 Ιουν 2015

Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ

Η έρευνα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εκτιμάται ότι τα περιστατικά άνοιας και Αλτσχάιμερ θα τριπλασιασθούν παγκοσμίως έως το 2050
Νόσος Αλτσχάιμερ
Ανοίγει ο δρόμος ώστε να καταστεί δυνατή η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ ακόμη και μια δεκαετία προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα; Αυτό τουλάχιστον ελπίζουν να καταφέρουν στο μέλλον οι επιστήμονες που ανακάλυψαν μία χημική ουσία στο αίμα, η οποία ....
«προδίδει» ότι αρχίζει η διαδικασία νευροεκφύλισης του εγκεφάλου, αν και θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι ακόμη πρόωρο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Κιντλ του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, μελέτησαν δείγματα αίματος άνω των 200 διδύμων, αναλύοντας το επίπεδο 1.129 πρωτεϊνών και ακολούθως συνέκριναν τα στοιχεία με τα αποτελέσματα νοητικών τεστ που έγιναν μετά από δέκα χρόνια στα ίδια άτομα.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι το επίπεδο μιας συγκεκριμένης πρωτεϊνης (ΜΑΡΚΑΡΚ5) τείνει να είναι χαμηλότερο σε εκείνους τους ανθρώπους που ο εγκέφαλός τους έχει αρχίσει να εκφυλίζεται, εμφανίζοντας «ήπια γνωστική διαταραχή», κατάσταση που θεωρείται πρόδρομος της άνοιας.
Στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «Translational Psychiatry», σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλη έρευνα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου διαγνωστικού τεστ.
Η έρευνα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εκτιμάται ότι τα περιστατικά άνοιας και Αλτσχάιμερ θα τριπλασιασθούν παγκοσμίως έως το 2050, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι συνήθως χρειάζεται να περάσει πάνω από μια δεκαετία από τότε που άρχισαν οι πρώτες εγκεφαλικές αλλοιώσεις μέχρι να εμφανισθούν συμπτώματα, όπως απώλεια μνήμης, σύγχυση και αλλοίωση της προσωπικότητας.
Τόσο οι επιστήμονες όσο και οι φαρμακευτικές συγκλίνουν στο ότι η έγκαιρη θεραπεία, πολύ πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, θα προστατεύει τον εγκέφαλο καλύτερα, λόγος για τον οποίο θεωρούν αναγκαία την εύρεση ενός τεστ έγκαιρης διάγνωσης του Αλτσχάιμερ.
Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται η έκθεση σε ποικίλα νοητικά ερεθίσματα, η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση για τη διατήρηση πιο υγιούς εγκεφάλου.  
 Πηγή: efsyn.gr