ΕΝΤΟΣ 24ΩΡΟΥ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ 87 ΣΤΙΣ 100 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επιδόσεις καλύτερες των υποχρεώσεών τους
στην παράδοση της αλληλογραφίας εσωτερικού πέτυχαν μέσα στο 2014 τα
Ελληνικά Ταχυδρομεία. Αν
και ο χρόνος παράδοσης δεν έφτασε τα υψηλά επίπεδα του 2013, ωστόσο η
Εθνική Επιτροπή...Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων διαπιστώνει ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς 87 στις 100 επιστολές φτάνουν μέσα σε μία μέρα στον προορισμό τους, ενώ μέσα σε τρεις εργάσιμες φτάνουν 98 στις 100 επιστολές.
Της Μαρίας Μόσχου
Αντίθετα τα ΕΛΤΑ φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παράδοση της αλληλογραφίας εξωτερικού κυρίως όσον αφορά την εισερχόμενη αλληλογραφία, όπου δεν μπόρεσε να πετύχει τις υποχρεώσεις της σε καμία χώρα.
Όπως διαπιστώνουν οι μετρήσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία που αποτελεί τον φορέα παροχής καθολικής υπηρεσίας στη χώρα μας μέχρι το 2028:
- Τα ποσοστά επίδοσης της αλληλογραφίας Α΄ προτεραιότητας εσωτερικού εντός μιας εργάσιμης ημέρας (Η+1), μετρήθηκαν στο 87,3% ξεπερνώντας το προβλεπόμενο 87%. σημειώνεται ότι το 2013 το ποσοστό επίδοσης έφτανε το 90,5%.
- Τα ποσοστά επίδοσης της αλληλογραφίας Α΄ προτεραιότητας εσωτερικού εντός τριών εργάσιμων ημερών (Η+3) από την εργάσιμη ημέρα κατάθεσης, μετρήθηκαν στο 99,6% ξεπερνώντας το προβλεπόμενο 98,0%. Το 2013 το ανάλογο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 99,7%.
Όσον αφορά τη διεθνή εξερχόμενη αλληλογραφία τα ΕΛΤΑ «καθυστερούν» την παράδοση μέσα σε τρεις ημέρες. Ακόμα χειρότερα είναι τα αποτελέσματα στη διεθνή εισερχόμενη αλληλογραφία, όπου τα ΕΛΤΑ δεν «πιάνουν» σε καμία από τις 24 χώρες που έγιναν οι μετρήσεις τις υποχρεώσεις τους για παράδοση μέσα σε τρεις ημέρες ή ακόμα και σε πέντε ημέρες!
Συγκεκριμένα το 2014 στη διεθνή εξερχόμενη αλληλογραφία διαπιστώθηκε ότι:
- Μόνο σε 8 από 26 χώρες (ποσοστό μόλις 30,8%) το ποσοστό επίδοσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την εργάσιμη ημέρα κατάθεσης είναι ψηλότερο ή ίσιο του δείκτη που υποχρεούται να επιτυγχάνει ο ΕΛΤΑ (δηλ το 85%).
- Σε 9 από 25 χώρες (ποσοστό 36,0%), ο δείκτης ταχύτητας εμφανίζεται βελτιω?ένος το 2014 σε σχέση με το 2013.
- Σε 11 από 26 χώρες (ποσοστό 42,3%), ο δείκτης αξιοπιστίας (δηλαδή το ποσοστό επίδοσης εντός πέντε εργάσι?ων η?ερών από την ημέρα κατάθεσης) είναι υψηλότερος ή ίσος του αντίστοιχου δείκτη που υποχρεούται να επιτυγχάνει ο ΕΛΤΑ.