19 Ιουν 2015

Έκτακτη σύνοδο κορυφής «έβγαλε» το Eurogroup

Πιερ Μοσκοβισί και Γιάνης Βαρουφάκης στο περιθώριο του Eurogroup
AP Photo/Virginia Mayo
Έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα συγκάλεσε για τη Δευτέρα o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Αποφάσισα να συγκαλέσω μια σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης τη Δευτέρα 22 Ιουνίου στις 19:00. Είναι ....
η ώρα να συζητήσουμε κατεπειγόντως για την κατάσταση της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο» ανέφερε ο Ντ. Τουσκ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, χωρίς συμφωνία.
Πιερ Μοσκοβισί και Γιάνης Βαρουφάκης στο περιθώριο του Eurogroup
Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στο περιθώριο του Eurogroup

Αναμφίβολα η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης δημιουργεί πλείστα πολιτικά σενάρια. Οι κορυφαίοι υπουργοί που έχουν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις επαναλαμβάνουν μονότονα ότι «η μοναδική εντολή που έχει η ελληνική κυβέρνηση είναι για βιώσιμη λύση εντός ευρωζώνης. Τίποτε άλλο».
Υπό αυτό το πρίσμα ανοίγει μια «βεντάλια» ενδεχομένων, που μπορεί να οδηγήσει είτε στην υπογραφή μιας σκληρής συμφωνίας, που θα δημιουργήσει πολιτικά ζητήματα στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στην επιλογή της «σκληρής» οδού που θα προϋποθέτει όμως την ανανέωση της λαϊκής εντολής, είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα.
Αμετακίνητοι Θεσμοί
Στις δηλώσεις που έκαναν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, ήταν έκδηλη η προσπάθειά τους να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες για το -μέχρι σήμερα- ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και να ρίξουν το «μπαλάκι» στην Αθήνα.
Ταυτόχρονα, επιχείρησαν να πιέσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση μιας επώδυνης συμφωνίας, τονίζοντας πως ο χρόνος που απομένει για την επίτευξή της είναι ελάχιστος.
Γ. Ντάισελμπλουμ, Κρ. Λαγκάρντ, Π. Μοσκοβισί
Πιέζοντας την Ελλάδα να υποκύψει... | AP Photo/Virginia Mayo

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα το περιθώριο για συμφωνία -είπαν- φανερώνοντας πως επιθυμούν μια θετική έκβαση του ελληνικού ζητήματος, καθώς τυχόν αποτυχία αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, γεγονός που παραδέχθηκε -εμμέσως πλην σαφώς- ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί
Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. 
Ντάισελμπλουμ: Ζητούμε νέες προτάσεις από την Ελλάδα
Ευθύνες αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση για την έως τώρα αποτυχία των συνομιλιών, έριξε ο πρόεδρος του Eurogroup.
«Έχει σημειωθεί πολύ λίγη πρόοδος, δεν υπάρχει συμφωνία. Ζητούμε νέες προτάσεις από την Ελλάδα. Το "μπαλάκι" είναι στην Αθήνα», είπε αρχικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Συνεχίζοντας την τακτική των πιέσεων, πρόσθεσε πως «ακόμα υπάρχει δυνατότητα για συμφωνία», ωστόσο συμπλήρωσε πως αυτή θα πρέπει να είναι αξιόπιστη τη στιγμή που «ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος».
Μοσκοβισί: Απολύτως αναγκαία μια συμφωνία
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας αναγνώρισε τη σπουδαιότητα μιας συμφωνίας με την Αθήνα. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρήσουμε την ακεραιτότητα του νομίσματός μας... Το μη πισωγύρισμα... Είναι απολύτως αναγκαία μια συμφωνία».
Ο Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε πως οι προτάσεις των θεσμών ήταν λογικές, πρόσθεσε ότι το «μπαλάκι» είναι στην Αθήνα, καθώς και ότι απομένει ελάχιστος χρόνος. 
Ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να επανέλθει με σοβαρότητα στο τραπέζι και να δεχθεί ότι πρέπει να γίνουν λογικοί συμβιβασμοί. «Αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε νύχτα-μέρα. Η συμφωνία είναι ακόμα πιθανή...».   
Λαγκάρντ: «Να φερθούν ως ενήλικοι»
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι οι «θεσμοί» έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και τελούν εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων, προσθέτοντας πως έως τώρα αντιμετώπισαν το ζήτημα με πνεύμα ευελιξίας.
Χρειάζονται αξιόπιστες προτάσεις και όχι «στάχτη στα μάτια» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, που έστρεψε τα βέλη της κατά της ελληνικής κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα μέλη της δεν φέρονται ως ενήλικοι. 
Όπως και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Κριστίν Λαγκάρντ έριξε το «μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση: «ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες οι ελληνικές αρχές θα επιστρέψουν με εφαρμόσιμα μέτρα».
Απαντώντας για το ενδεχόμενο μη πληρωμής των δανείων από την Ελλάδα έως το τέλος του Ιουνίου, ανέφερε ότι από τυπικής απόψης η Ελλάδα θα είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας έναντι του Ταμείου αλλά και ότι στη συνέχεια προβλέπεται μια σειρά διαδικασιών.
Τρεις πυλώνες για συμφωνία κατέθεσε ο Βαρουφάκης
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Brussels Group, μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και πρόταση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
«Ο συνδυασμός των τριών θα φέρει την τελική επίλυση της κρίσης, με την Ελλάδα να μη χρειάζεται μετά το τέλος του προγράμματος περαιτέρω δανεισμό καθώς θα έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα εργαλεία που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή στις αγορές», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός πρότεινε να γίνεται παρακολούθηση των δαπανών σε εβδομαδιαία βάση, που θα συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μειώνοντας οριζοντίως τις δαπάνες του δημοσίου, σε περίπτωση εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.
Η ελληνική πλευρά κάλεσε σε μια γρήγορη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και σε επίπεδο αρχηγών. «Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά αρκετός για μια αμοιβαία επωφελή λύση» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας πως «παρουσιάσαμε το άρθρο του κ. Μπλανσάρ. Στην τοποθέτησή μας εξηγήσαμε ότι η πολιτική ευθύνη είναι όλων των υπουργών Οικονομικών και των ηγετών της Ε.Ε. για να βρεθεί η λύση. Δυστυχώς η προεδρία του Eurogroup εστίασε στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς», προόσθεσε φωτογραφίζοντας τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πηγή: efsyn.gr