9 Ιουλ 2015

Καθοριστικά 24ωρα για την Ελλάδα – Κατατέθηκαν οι ελληνικές προτάσεις

Μάχη για να «κλειδώσει» η συμφωνία πριν το Eurogroup και τη Σύνοδο – Κυβερνητικό Συμβούλιο και Κοινοβουλευτική Ομάδα ενημερώνει ο Αλ. Τσίπρας. Μία από τις κρισιμότερες ημέρες είναι η σημερινή για την ελληνική κυβέρνηση, στον αγώνα που δίνει για... συμφωνία με τους δανειστές.
Μπορεί ο χρόνος για την Ελλάδα να τελειώνει την Κυριακή, ωστόσο μέχρι τότε θα πρέπει να γίνουν πολλά, καθώς η όποια συμφωνία θα πρέπει να κλειδώσει πρώτα σε επίπεδο Eurogroup και έπειτα σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμμένουν στη σκληρή και αδιάλλακτη στάση τους ζητώντας από τον Αλ.Τσίπρα μια πρόταση ικανή για να αποτελέσει τη βάση για συμφωνία με τους δανειστές.
Παράλληλα, η Ελλάδα κατέθεσε ήδη από χθες επίσημο αίτημα στον ESM για χορήγηση πλήρους προγράμματος τριετούς διάρκειας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.
Τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν ήδη κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος για χορήγηση νέου δανείου, μετά την εντολή του ESM προς Κομισιόν και ΕΚΤ να εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης της πρότασή της και από το περιεχόμενό της θα κριθεί εάν είναι εφικτή η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί την Παρασκευή προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις και να ψηφιστούν από το Σώμα. Η κυβέρνηση θέλει το "πράσινο" φως από το Σώμα ώστε να αποκτήσει ακόμα ένα διαπραγματευτικό όπλο στη φαρέτρα της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κομισιόν: Οι τρεις άξονες για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών

Κομισιόν: Οι τρεις άξονες για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών

Ενημέρωση υπουργών και βουλευτών από τον Τσίπρα
Από τη Βουλή κατευθείαν στο Μαξίμου και στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση της κυβέρνησης και τα μέτρα ανά χείρας.
Σε πρώτη φάση ο πρωθυπουργός επιθυμεί να περάσει τα μέτρα από το κυβερνητικό συμβούλιο ενώ αμέσως μετά θα συνεχίσει το κυβερνητικό «μασάζ» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκαν ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος.
«Πάμε καλά, πάμε γρήγορα» τονίζουν κορυφαίοι υπουργοί.
Πιέσεις για ρεαλιστικές προτάσεις
Ρεαλιστικές προτάσεις ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, κάτι που η Κομισιόν τοποθετεί τον Οκτώβριο.
Στο ίδιο μήκος κύματος λίγα λεπτά μετά κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα η Κομισιόν μετέφρασε στα ελληνικά το tweet και έγραψε: «Ρεαλιστική πρόταση από την Αθήνα - ρεαλιστική πρόταση από τους πιστωτές για τη βιωσιμότητα του χρέους. #win_win».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν θέλησε να σχολιάσει ζητήματα που άπτονται της πληρότητας των ελληνικών προτάσεων, καθώς είπε ότι αυτά θα συζητηθούν από τους θεσμούς και το Eurogroup.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr