30 Ιουλ 2015

Μονομαχία στον ΣΥΡΙΖΑ

Μονομαχία στον ΣΥΡΙΖΑ - Media
Η εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο της πλειοψηφίας του κόμματος ξεκινά, με τους οιωνούς της διάσπασης να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Σήμερα συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) του κόμματος προκειμένου να αποφασίσει τη μορφή της εσωκομματικής διαδικασίας η οποία θα κρίνει την τύ­χη του ....
κόμματος και των διαφωνούντων.
Τα μέλη της Κ.Ε. καλού­νται να αποφασίσουν αν το εσωκομματικό ζήτη­μα θα παραπεμφθεί σε Έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο ή άμεσα - και πάντως πριν από τη συμφωνία στις 18 Αυγούστου - σε δημοψήφισμα ή Διαρκές Συνέ­δριο.
Το ζητούμενο για την ηγεσία εί­ναι να πάρει την πλειοψηφία του κόμματος και το brand name του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. Τόσο για να μη δοθεί επικοινωνιακά και πολιτικά η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός εί­ναι αποδυναμωμένος στο ίδιο του το κόμμα και χάνει την πλειοψηφία όσο και για να αποφευχθούν συ­νταγματικές συνέπειες σε σχέση με την κυβέρνηση, αν η κυβερνη­τική παράταξη διασπαστεί και την πλειοψηφία της κερδίσουν οι δι- αφωνούντες με την κυβερνητική πολιτική.
Σε διάταξη «μάχης»
Ο πρωθυπουργός σκλήρυνε χθες τη στάση του αφού έθεσε ανοιχτά το θέμα της παράδοσης των εδρών στους βουλευτές που διαφωνούν με την κυβερνητική γραμμή. Δικαιολόγησε τη θέση του αυτή λέγοντας ότι το πολυσυλλε­κτικό μοντέλο μπορεί να λειτουργεί στο κόμμα, αλλά όχι στην κυβέρνη­ση, η οποία χρειάζεται συνοχή. «Κυ­βερνητική πλειοψηφία α λα καρτ δεν υπάρχει» σημείωσε καθώς και πως, αν δεν υπάρχει αυτή, «θα ανα­γκαστούμε να πάμε σε εκλογές».
Ουσιαστικά ο Τσίπρας θέλησε να επιδείξει πυγμή και αποφασιστι­κότητα με το μήνυμα ότι το επιχεί­ρημα «στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά καταψηφίζουμε» δεν είναι αποδεκτό και πως δεν θα ανεχτεί οι διαφωνούντες βουλευτές να δια­τηρούν την «ιδεολογική τους καθα­ρότητα» (και ταυτόχρονα την κοινο­βουλευτική τους δύναμη) με τις δι­κές του πλάτες και χωρίς κόστος.
Εφόσον λοιπόν στο τραπέζι μπαί­νουν ανοιχτά οι εκλογές, όχι ακόμη ως επίσημος σχεδιασμός, αλλά ως αναγκαιότητα (λόγω της απουσίας κυβερνητικής συνοχής) και υπαρκτό ενδεχόμενο, το ερώτημα είναι πώς (με ποια σύνθεση και ποια στρατηγι­κή) θα φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ώς εκεί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν τελι­κά επιλεγεί η λύση του Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο φαίνεται να είναι και το πιο πιθανό, το «κλειδί» από 'κεί και πέρα είναι το πόσο κο­ντά θα είναι η διεξαγωγή του στις εκλογές, καθώς θεωρείται ότι η ηγεσία θα επιλέξει να κινηθεί γρή­γορα, ώστε να μην αφήσει περιθώ­ριο για ανασύνταξη στους διαφω­νούντες «συντρόφους». Ο Τσίπρας προσδιόρισε το Συνέδριο στις αρχές Σεπτέμβρη, ωστόσο μπορεί αυ­τό τελικά να πάει και στο τέλος του μήνα.
Η Αριστερή Πλατφόρμα, παρα­κολουθώντας και τις κινήσεις της ηγεσίας, κάνει με τη σειρά της κι­νήσεις συγκέντρωσης δυνάμεων - μια τέτοια πρωτοβουλία ήταν η εκδήλωση της Ι5ΐσα στον Πανελλή­νιο - σε μια προσπάθεια καταρχήν να δυσκολέψει τους σχεδιασμούς της ηγεσίας αναφορικά με τον έλεγ­χο των συσχετισμών, αλλά και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, δηλα­δή τη δημιουργία ενός νέου σχήμα­τος, αν κι εφόσον οδηγηθούν εκεί τα πράγματα.
Η ρετσινιά του «διασπαστή»
Στο μεταξύ, έχει από μέρες ξεκι­νήσει το παιχνίδι των ευθυνών, με την ηγετική ομάδα να χρεώνει διά­θεση ρήξης στους διαφωνούντες - «έχει γίνει επιλογή ρήξης από πλευ­ράς της μειοψηφίας της Κ.Ο. και του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε η κυβερνητι­κή εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Ταυτόχρονα, ο Τσίπρας χθες επιχεί­ρησε να καθορίσει τουςόρους του παιχνιδιού χρίζοντας εαυτόν «εγγυ­ητή της ενότητας».
Επομένως ο ρό­λος του «διασπαστή» απομένει για τους διαφωνούντες.
Την ίδια ώρα, η Αριστερή Πλατ­φόρμα αμύνεται με το επιχείρημα, όπως είπε και ο Λαφαζάνης στην εκ­δήλωση της Ι5ΐσα, ότι πάντα τα στε­λέχη της στήριζαν τον πρωθυπουρ­γό, ακόμη κι αν δεν συμφωνούσαν μαζί του, καθώς και πως υπερασπί­ζονται το κόμμα και τις αρχές του από τη μνημονιακή μετάλλαξη. Επι­πλέον, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αν και αναφέρθηκε σε «συντροφι­κά μαχαιρώματα» από «στελέχη» και «ορισμένες ηγετικές πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ» απέφυγε να στοχοποι- ήσει τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό.
Έκτακτο Συνέδριο
Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό της «επίλυσης διαφορών», η ηγεσία θέλει «να ερωτηθεί η βάση» μέσα από Έκτακτο Συνέδριο, το οποίο προϋποθέτει εκλογή νέων συνέ­δρων κι ενδεχομένως επιτρέπει τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος με εγγραφές νέων μελών που ανα­γκαστικά θα τρέξουν πολύ γρήγορα ή εκλογή περισσότερων συνέδρων. Μέσα από αυτήν τη«διεύρυνση» θεωρείται ότι οι συσχετισμοί μπορεί να αποβούν υπέρ της. Πάντως, είναι με ερωτηματικό ποια είναι η κατάσταση των οργανώσεων αυτήν τη στιγμή, δεδομένου ότι παρατη- ρείται μια τάση αποσυσπείρωσης και αποστρατείας, ενώ η Νεολαία, το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας πρόσκειται στους προεδρικούς, φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά απόκλισης από την ηγεσία.
Αν και πρόσφατες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στον «κοινωνικό» έναντι του «κομματικού» ΣΥΡΙΖΑ δη­μιούργησαν υπόνοιες ότι μπορεί να επιχειρηθεί διεύρυνση της συνεδριακής βάσης με «φίλους» του κόμ­ματος, δηλαδή μη κομματικά μέλη, κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι, εφόσον θα συνιστούσε παραβίαση του κα­ταστατικού, δεν μπορεί να συμβεί και δεν θα επιδιωχθεί.
Η Αριστερή Πλατφόρμα επιθυμεί Διαρκές Συνέδριο, με τους ίδιους δηλαδή συνέδρους, όπου οι συσχε­τισμοί είναι αυτοί του τελευταίου Τακτικού Συνεδρίου, κι επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια «αλλοιώ­σεων» του εκλογικού σώματος. Επι­πλέον η Αριστερή Πλατφόρμα έχει ζητήσει αυτό να διεξαχθεί πριν από τη νέα συμφωνία στις 18 Αυγού- στου «ώστε το κόμμα να μην βρεθεί προ τετελεσμένων».
«Αντίπαλοι» και «ισορροπιστές»
Σημειώνεται ότι στην Π.Γ. της Τρί­της, απέναντι στην πρόταση της Αρι­στερής Πλατφόρμας για Διαρκές Συ­νέδριο άμεσα, κατατέθηκε εκ μέρους της ηγεσίας η πρόταση για εσωκομ­ματικό δημοψήφισμα στα μέλη, η οποία δείχνει να αποτελεί έναν ελιγ­μό αφού δεν φαίνεται να κερδίζει πό­ντους στο επίπεδο της Κ.Ε. που θα συνεδριάσει σήμερα.
Την ίδια ώρα οι συσχετισμοί που καταγράφηκαν με τη δήλωση των 109 μελών απέναντι στη συμφωνία δεν είναι παγιωμένοι και για την ακρίβεια είναι υπό αίρεση στο θέμα των εσωκομματικών διαδι­κασιών, καθώς οι «ισορροπιστές» της ομάδας των 53 προτείνουν Έκτακτο Συνέδριο υπό προϋποθέσεις, δηλαδή ομαλό κλίμα, χωρίς διαγραφές, κυ­ρώσεις κ.λπ. Έκτακτο Συνέδριο όμως ουσιαστικά θέλουν και οι προεδρικοί, οπότε οι πιθανότητες κλίνουν υπέρ αυτής της επιλογής...
 
Πηγή: topontiki.gr