13 Ιουλ 2015

Αντίθετοι οι πρόεδροι της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της ΔΕΗ με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Την πλήρη αντίθεσή τους στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) εμφανίστηκαν τη Δευτέρα, ημέρα υπογραφής της... συμφωνίας – ντροπής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης αλλά και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Επιχείρησης.
Αδαμίδης
Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουν αδιάλειπτα οι καταναλωτές και η ΔΕΗ είναι η επιχείρηση στην υπηρεσία του πολίτη και δεν εκποιείται, είπε ο Γ. Αδαμίδης και προσέθεσε: «Η απαίτηση όμως και ο εκβιασμός των δανειστών για τη διάσπαση στην ουσία της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας, προκειμένου να επέλθει η συγκεκριμένη συμφωνία μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και αυτό όχι βέβαια από μια συντεχνιακή προσέγγιση. Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους γιατί από καμία κοινοτική οδηγία δεν προκύπτει ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, πολλώ δε μάλλον όταν η επιλογή του μοντέλου ITO, προέκυψε μέσω από το νόμο 4001 του 2011, ο οποίος ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση για να εναρμονιστεί η χώρα μας με την οδηγία 72 του 2009».
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Γ. Αδαμίδης, «η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί να ακυρώσει την προσπάθεια των δανειστών για τη διάλυση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας προστατεύοντας τόσο τους εργαζομένους, όσο και την περιουσία μας, μαζί με τους συνταξιούχους, που ως γνωστόν είναι ενσωματωμένοι μέσα στην περιουσία της επιχείρησης».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ζήτησε ακόμη την άμεση εφαρμογή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπεγράφη το Μάρτιο και παραμένει ανενεργή. Επίσης πρότεινε, ένα μέρος της δαπάνης για τα τροφεία των εργαζομένων που θεσπίστηκαν με τη συγκεκριμένη ΣΣΕ, να μη καταβληθεί αναδρομικά στους εργαζόμενους αλλά να παραχωρηθεί στο κράτος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη της στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ανταποκρινόμενοι πλήρως στο αίτημά του υπουργείου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δεσμεύεται να προτείνει και είμαστε βέβαιοι ότι τα σωματεία που συνυπέγραψαν την ΕΣΕΕ, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι του Ομίλου, θα υιοθετήσουν την πρότασή μας, προσφέροντας μέρος των αναδρομικών που τους οφείλει σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης», είπε ο Γ. Αδαμίδης.
«Επί του πρακτέου όμως», τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιχείρησης, «η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θεωρεί αδικαιολόγητη την τετράμηνη και πλέον καθυστέρηση για την υλοποίηση της εν λόγω σύμβασης στο σύνολό της και προφανώς επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της».
Παναγιωτάκης
«Είμαστε αντίθετοι στην πώληση του ΑΔΜΗΕ. Είναι ασύμφορο να αποστερηθεί η ΔΕΗ ενός τόσο πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου για εντελώς πρόσκαιρο και ευκαιριακό τίμημα. Μπορούν να διαμορφωθούν μοντέλα που να προσιδιάζουν στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές χωρίς η ΔΕΗ να απωλέσει ένα τόσο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο», ανέφερε από την πλευρά του ο Μ. Παναγιωτάκης.
Όπως επανέλαβε στην ομιλία του στη συνέλευση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, η ΔΕΗ εγγυάται τον ασφαλή εφοδιασμό της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια και την ομαλή λειτουργία τόσο των μονάδων όσο και του δικτύου, παρά τα πρόσκαιρα προβλήματα. Εξέφρασε επίσης το ερώτημα αν στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους θα διατηρηθεί η έκπτωση 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια (υψηλής τάσης) και συνέστησε προσοχή στην εφαρμογή του μοντέλου των δημοπρασιών «φθηνής» ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες της ΔΕΗ ως προς τις επιπτώσεις στους λοιπούς καταναλωτές.
Μίλησε για «αγορά-Φρανκεστάιν» όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με διάσπαρτες ρυθμίσεις και τόνισε ότι οι ιδιώτες είναι ελεύθεροι να δραστηριοποιηθούν στη λιανική αγορά, εφόσον αναλάβουν το ρίσκο και προχωρήσουν σε επενδύσεις.
Ο πρόεδρος της επιχείρησης έθεσε ως βασική προτεραιότητα τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από καταναλωτές που δεν πληρώνουν, ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. «Η ΔΕΗ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, με το πρόγραμμα διακανονισμών όλοι μπορούν να είναι συνεπείς. Η "μπάλα" είναι στο γήπεδο των πελατών», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε, μεταξύ άλλων, τις δημοτικές επχειρήσεις ύδρευσης να πληρώσουν τις οφειλές τους. Έμφαση στη διεκδίκηση των οφειλών θα δοθεί σε καταναλωτές με οικονομική επιφάνεια.
Πηγή:ΜΕΤΑ