31 Ιουλ 2015

Η «καυτή» ατζέντα των διαπραγματεύσεων

Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Ξεκινά η διαβούλευση για τα εργασιακά ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας. Αυτό σημείωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στην ....
«καυτή» ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή. Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας. 
Υπενθυμίζεται ότι η κλίμακα της έκτακτης εισφοράς που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπει τα ακόλουθα:
  • Για συνολικό καθαρό εισόδημα ως 12.000 ευρώ η ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι μηδενική.
  • Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ως 20.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται σε 0,7% επί του συνολικού ποσού.
  • Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ως 30.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης ανέρχεται σε 1,4% επί του συνολικού ποσού.
  • Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 30.001 ως 50.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης ανέρχεται σε 2% επί του συνολικού ποσού.
  • Για καθαρό εισόδημα από 50.001 έως 100.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται σε 4% επί ολόκληρου του ποσού.
  • Για καθαρό εισόδημα από 100.001 ως 500.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται σε 6%.
  • Για καθαρό εισόδημα από 500.001 ευρώ και άνω η εισφορά ανέρχεται σε 8%.
Υπό εξέταση είναι η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας. 
Τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν και την Πέμπτη τις εργασίες τους με στόχο να καθορίσουν τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθώς και τους παράγοντες που τον καθορίζουν. Μεταξύ άλλων, υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών θα συναντηθούν την Παρασκευή στις 10.00 με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, σε μία επαφή την οποία κύκλοι του ΥΠΟΙΚ τη χαρακτηρίζουν ως «συνάντηση γνωριμίας. Παρούσα αναμένεται να είναι και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία ήρθε την Πέμπτη στην Αθήνα. 
Όσον αφορά το δημοσίευμα των Financial Times ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί επί του παρόντος να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αφενός το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις και αφετέρου η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή, καθώς είναι δεκάδες οι αναφορές της επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, στο θέμα αυτό.
Πάντως, αξιωματούχος του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού στην Ουάσινγκτον σημείωσε πως το δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πριν η Αθήνα αποδεχθεί ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων και πριν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους. «Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει παρά μόνον όταν εκπληρωθούν οι όροι αυτοί», είπε ο αξιωματούχος και εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί πριν περάσουν μήνες, ώστε να γίνει το απαραίτητο προπαρασκευαστικό έργο.
Νωρίτερα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά ότι τα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής (12.07.2015), ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.
Κύκλοι της ευρωζώνης επιμένουν ότι στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται είτε μέτρα που δεν υπάρχουν «ρητά» στη συμφωνία (όπως οι παρεμβάσεις στους αγρότες και στο ασφαλιστικό), είτε δεσμεύσεις της συμφωνίας, όπως οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας ως αντιστάθμισμα στις αποφάσεις του ΣτΕ για το συνταξιοδοτικό, η αναστροφή-αντιστάθμιση μονομερών ενεργειών ή «υπόλοιπα» της απόφασης του Eurogroup, όπως η ενίσχυση του δημοσιονομικού συμβουλίου και το πάγωμα της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Πηγή: efsyn.gr