12 Ιουλ 2015

Eurogroup - Ελλάς... ώρα 12.00

Η πιο κρίσιμη ημέρα, μέχρι την επόμενη, είναι η σημερινή (12/07) για τη χώρα και τους πολίτες της, καθώς στις Βρυξέλλες ξεκινά (12/00) το δεύτερο «ημίχρονο» της συνεδρίασης του Eurogroup, μετά την απότομη χθεσινή διακοπή λόγω... σοβαρού επεισοδίου μεταξύ του Μάριο Ντράγκι και του... συνήθη υπόπτου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ακολουθούν το απόγευμα οι Σύνοδοι Κορυφής της Ευρωζώνης (17.00) και των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. (19.00).
Όσο κι αν η κυβέρνηση πίστεψε ότι οι σκληρές προτάσεις που πέρασαν από τη Βουλή για να μπορέσει να διαπραγματευθεί με τους δανειστές, ήταν αρκετές να αποτελέσουν τη βάση της συμφωνίας το σίριαλ «Ωμός εκβιασμός από υποτιθέμενους εταίρους» είχε και νέο επεισόδιο-έκπληξη. Ή μάλλον, επεισόδια...
Το Eurogroup ξεκίνησε με ένα απρόοπτο (;), βάσει τουλάχιστον των όσων μεταδόθηκαν από τις Βρυξέλλες, αλλά και του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας FAZ. Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε φέρεται να μοίρασε παρασκηνιακά ένα έγγραφο στους «συμμάχους» της Γερμανίας, καθώς επίσης και στον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στο έγγραφο αυτό προτείνεται έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, πενταετούς διάρκειας και συνοδευόμενη από ανθρωπιστική βοήθεια.
Αν και διαψεύστηκε η επισημότητα της πρότασης Σόιμπλε, τα πρώτα δείγματα γραφής για τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης είχαν κάνει την εμφάνισή τους.
Το δεύτερο επεισόδιο στο σίριαλ αφορά αφενός στο νέο εμπόδιο που ανακαλύφθηκε από «δορυφόρους» της Γερμανίας και έφερε τον τίτλο «αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στην υλοποίηση των υποσχόμενων μέτρων», αφετέρου στη στάση της Φινλανδίας.
Έπειτα από απειλές της εθνικιστικής κυβέρνησης της χώρας ότι σε περίπτωση υπαναχώρησης στο ελληνικό ζήτημα πρόκειται να παραιτηθεί, ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, διεμήνυσε ότι δεν συζητά κάτι άλλο πέρα από το Grexit.
Μέσα σε όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν και οι αξιώσεις από πλευράς θεσμών για εφαρμογή ακόμη πιο σκληρών μέτρων και ψήφιση προαπαιτούμενων «για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο συζήτησης». Από την αρχή, δηλαδή, με λίγη ακόμη δόση ωμού εκβιασμού. Κι όλα αυτά από «εταίρους» με τους οποίους μοιραζόμαστε... το ίδιο ευρωπαϊκό όραμα.
Για πολλοστή φορά, οι αποφάσεις μετατέθηκαν για το επόμενο Eurogroup, το οποίο ξεκινά σε λίγες ώρες (12.00). Το Eurogroup, βέβαια, δεν διεκόπη λίγο πριν τη 01.00 το βράδυ επειδή οι υπουργοί κουράστηκαν, αλλά εξαιτίας ενός επεισοδίου.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση φραστικού με πρωταγωνιστές τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών (ποιον άλλο) και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, με φόντο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr και της Μαρίας Γιαχνάκη, τη στιγμή που ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ξεκίνησε να κάνει αναφορά για «κούρεμα» χρέους, ο πολύς Σόιμπλε αντέδρασε λέγοντάς του ότι «δεν είναι ώρα και μέρος για να συζητηθεί κάτι τέτοιο».
Ο Μάριο Ντράγκι επενέβη και ζήτησε από τον Σόιμπλε να αφήσει τον Τσακαλώτο να αναλύσει τη σκέψη του για να εισπράξει την απάντηση «για ανόητο με περνάς;».
Άμα το τέλος της συνεδρίασης, οι Πιέρ Μοσκοβισί και Μισέλ Σαπέν εξέφρασαν την αισιοδοξία τους και αν μη τι άλλο έδειξαν ότι η Γαλλία θέλει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, κάτι που νωρίτερα είχε κάνει και ο Ματέο Ρέντσι που σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian διεμήνυσε στη Μέρκελ: «Φτάνει, δεν μπορούμε να εξευτελίζουμε άλλο την Ελλάδα». 
Όσο για την ελληνική θέση στο θέατρο του παραλόγου; Εκφράστηκε μέσα από κυβερνητικές πηγές και το λακωνικό «κάποιες χώρες δεν θέλουν συμφωνία».
Ο Ντράγκι τα βρόντηξε κι έφυγε, ο Ντάισελμπλουμ αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση και το ενδιαφέρον με την αγωνία, μετατέθηκαν για σήμερα.


Πηγή: http://www.newsbomb.gr