16 Ιουλ 2015

O Ντράγκι στο πλευρό της Ελλάδας - Αποκαλύπτει τις αφόρητες πιέσεις

Ο Μάριο Ντράγκι ο λεγόμενος Super Mario αποδεικνύεται σιγά σιγά σε έναν ένθερμο υποστηρικτή της Ελλάδας και αυτό φάνηκε σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Και δεν φάνηκε μόνο από την αύξηση του έκτακτου... μηχανισμού ρευστότητας που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν.
Φάνηκε από την ισχυρή του τοποθέτηση πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και πως η ΕΚΤ λαμβάνει τις αποφάσεις της με αυτό το σκεπτκό.

Τόσο ο κ. Ντράγκι όσο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Β. Κοστάντσιο άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων), όταν θα αποκτασταθούν οι απαραίτητες συνθήκες (ενταχθεί και πάλι η χώρα σε πρόγραμμα, ξεκινήσει η εφαρμογή του και αποπληρωθούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν φέτος). (Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χλάρωσης συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ έχει διάρκεια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 και αφορά σε αγορές ομολόγων, ανάλογα με τη συμμετοχή της κάθε χώρας σε αυτό.

Η Ελλάδα επρόκειτο να ενταχθεί στο ευεργετικό για την ανάκαμψη της οικονομίας, πρόγραμμα, από τα μέσα Ιουλίου. Κατόπιν της νέας συμφωνίας με τους εταίρους της, η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να ενεργοποιηθεί και για την Ελλάδα).

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άσκησε δρυμία κριτική σε όσους πίεζαν εντός της Ε.Ε. για να μειωθεί ο ELA (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι πιέσεις έχει ασκήσει τόσο ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Jens Weidman αλλά και εμμέσως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Β, Σόιμπλε) , αναφέροντας χαρακτηριστικά "όσοι πίεζαν προς μία τέτοια κατεύθυνση δεν σέβονται την αποστολή και το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος και σύμφωνα με το καταστατικό της δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για το ποια χώρα θα μετέχει στην ευρωζώνη¨" υπονοώντας ότι μία μείωση του ELA θα εξωθούσε την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ.

Πηγή:http://www.newsit.gr