Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC |
έρθει προς ψήφιση το αργότερο στις 18 Αυγούστου.
«Φορτσάρουν» για συμφωνία
Ο πρωθυπουργός, επιστρέφει αργά το απόγευμα από τη σύντομη απόδρασή του στο νησί των Φαιάκων και δεν αποκλείεται να δει στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να μιλήσουν για όλα τα τελευταία δεδομένα.
Ο ίδιος- όλες αυτές τις μέρες διατηρεί ανοιχτούς διαύλους συνεχώς με το οικονομικό επιτελείο- αφού σταθερός στόχος είναι να «έχουν καθαρίσει όλα» τις επόμενες δέκα μέρες, να ψηφιστεί η συμφωνία από το Κοινοβούλιο και στις 20 του μήνα να εκταμιευτεί η πρώτη δόση που μπορεί να φτάσει τα 25δις ευρώ.
Και νέα συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με το «κουαρτέτο»
Για αύριο το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί και νέα συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Στη σημερινή ατζέντα των συναντήσεων που θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια, βρίσκονται «ψηλά» τα «κόκκινα δάνεια»- από τα οποία και θα κριθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- , οι αποκρατικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ.
Τα αγκάθια στο δρόμο για συμφωνία
Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συναποφασίσει με τους δανειστές για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος κι εν συνεχεία θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να "κουμπώσει" με πειστικό τρόπο τους νέους συντελεστές και τα νέα κλιμάκια. Σε αυτή τη φάση ζητούμενο παραμένει το αν θα καταργηθεί ή θα μειωθεί το αφορολόγητο της έκτακτης εισφοράς, που σήμερα είναι 12.000 ευρώ, καθώς η έκτακτη εισφορά θα ενσωματωθεί στη νέα φορολογική κλίμακα, η οποία ως γνωστόν έχει έμμεσο αφορολόγητο 9.550 ευρώ.
Ζητούμενο είναι, επίσης, το πόσο γρήγορα θα καταργηθεί η χαμηλή φορολογία των αγροτών, το αν θα καταργηθεί από φέτος η φοροαπαλλαγή στο αγροτικό πετρέλαιο, σε ποιους θα μειωθούν οι δόσεις της ρύθμισης οφειλών, το πότε θα μειωθεί το ακατάσχετο μισθών- συντάξεων. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι ανατροπές για τους αγρότες θα έρθουν λίγο αργότερα, δηλαδή με το φορολογικό νομοσχέδιο. Αντιθέτως, τα... μερεμέτια στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στο ακατάσχετο θα έρθουν "πακέτο", πιθανώς πριν βγει ο Αύγουστος.
Αυτό που "καίει", επίσης, είναι το πόσο και πότε θα μειωθούν κύριες- επικουρικές συντάξεις, με βάση το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο θα έρθει, μεν, τον Οκτώβριο αλλά ήδη στο κείμενο των ελληνικών προτάσεων έχουν μπει οι... βάσεις. Το "πάγωμα" της κρατικής επιχορήγησης για μια 6ετία στα φετινά επίπεδα, η αυστηρότερη σύνδεση παροχών- εισφορών και βέβαια η αποκλειστική χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από ίδιους πόρους, οδηγούν πολύ απλά στο ασφαλές συμπέρασμα ότι αν υπάρχουν "τρύπες" αυτές θα καλύπτονται εκ των έσω ήτοι από τους ασφαλισμένους.
Από τις διαπραγματεύσεις των επόμενων λίγων ημερών και τους δημοσιονομικούς στόχους θα κριθεί, ακόμα, το πόσο θα μειωθούν οι αποδοχές στο Δημόσιο, με βάση το νέο Μισθολόγιο, ενώ υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται οι διαβουλεύσεις για το πώς θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός με τις νέες συλλογικές συμβάσεις, το αν θα απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, όπως επίσης το αν θα προβλεφθούν περιορισμοί στην προκήρυξη των απεργιών.
Οι εκλογές… προλαβαίνουν το συνέδριο
Τόσο στο οικονομικό όσο και στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός», αφού όλοι ξέρουν καλά πως η έγκριση της συμφωνίας με το ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών θα φέρει γρήγορες εξελίξεις και ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωκομματικό πεδίο.
Η τρίτη στη σειρά, σχεδόν βέβαιη, καταψήφιση του προγράμματος από τους διαφωνούντες βουλευτές και δη από το μπλοκ του «Αριστερού ρεύματος» θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε δύο επιλογές:
• Ή το Έκτακτο Συνέδριο του Σεπτεμβρίου θα επισημοποιήσει τη ρήξη και θα προκαθορίσει τις εκλογές, αφού το ένα «στρατόπεδο» δεν θα μπορεί να στηρίξει τα βήματα προς τη συμφωνία εξαιτίας της σφοδρότητας των μέτρων
• Ή ο πρωθυπουργός θα πάει απευθείας σε εκλογές το Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πρόσφατη δήλωσή του ότι «η πρώτη αριστερή κυβέρνηση είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές».