εκλογές του 2016. Στην Ευρώπη, προγραμματίζονται μαζικές κινητοποιήσεις από τις 10 έως τις 17 Οκτωβρίου 2015, με διαδηλώσεις, πορείες, ενημέρωση των πολιτών, και το ίδιο προβλέπεται για πολλές πόλεις της Ελλάδας. Τα κόμματα που ζητούν την ψήφο μας στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, έχουν πάρει θετική ή αρνητική στάση απέναντι στις αναφερόμενες συνθήκες.
Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA ζητεί «για άλλη μια φορά να μας επιβεβαιώσουν την άποψή τους ή να μας δηλώσουν το λόγο της αναθεώρησής της και τις πιθανές νέες απόψεις τους για το μείζον αυτό θέμα», που θα καθορίσει την τύχη των εργαζομένων, των λαών και της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για πολλές δεκαετίες.
Όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κράτησε θέση αρνητική με τη διατύπωση επιφύλαξης στο συμβούλιο των υπουργών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στάση κράτησε και το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων, που συνεργάζεται με το ΣΥΡΙΖΑ .
»Το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συγκυβέρνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ κρατά επίσης αρνητική στάση, ενώ με βάση τη συζήτηση στη Βουλή της 27/5, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κράτησε καθαρά αρνητική στάση. Αντίθετα το Ποτάμι κράτησε θετική στάση, με τη διατύπωση ορισμένων επιφυλάξεων.
»Το νέο κόμμα που δημιουργήθηκε από διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Ενότητα, κρατά καθαρά αρνητική στάση, ενώ αντίθετα τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ κρατούν θετική στάση απέναντι στις συνθήκες, με τη διατύπωση κάποιων αντιρρήσεων όσον αφορά τις πιο ακραίες πρόνοιές τους.
»Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ) έχει καθαρά αρνητική στάση, όπως επίσης το ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ- Εκλογική Συνεργασία. Τα άλλα κόμματα ή συνασπισμοί κομμάτων που βάζουν υποψηφιότητα, δεν έχουν εκφράσει άποψη για το ζήτημα, απ' όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε. Το Κόμμα των Πειρατών έχει εκφραστεί αρνητικά».
Υπενθυμίζεται ότι στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου συζητήθηκαν αυτές οι προτάσεις συνθηκών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στο οποίο συμμετέχει και η ΝΔ) ψηφίζει ναι σε όλα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (στο οποίο συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ) ψηφίζει ναι στις συνθήκες με τροπολογίες και υποσημειώσεις, αλλά παράλληλα έχει πολλές «διαρροές» από ευρωβουλευτές/ευρωβουλεύτριες, το Κόμμα των Πρασίνων ψηφίζει ΟΧΙ στις συνθήκες ενώ η αριστερή συσπείρωση GUE/NGL ψηφίζει συνολικά αρνητικά.
Όπως σημειώνει, πάντως, η Πρωτοβουλία «το κριτήριο είναι η πράξη, αλλά στο μέλλον θα δούμε αν όσα κόμματα ή πρόσωπα αντιτίθενται στις συνθήκες, θα δραστηριοποιηθούν με οποιουσδήποτε τρόπους για να εμποδίσουν την υπερψήφισή τους».
- ΜΕΤΑ: ΤΤΙP, TISA, CETA οδηγούν σε νέα απορρύθμιση της εργασίας και των δικαιωμάτων μας
Έχει, επίσης, ζητήσει τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε. να μην πουν ΝΑΙ σε «συμφωνίες» οι οποίες «παραγκωνίζουν το ευρωπαϊκά κεκτημένο, σε σχέση με τα συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, το δικαίωμα των συνδικάτων να συνάπτουν και να διατηρούν τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, την επισιτιστική ασφάλεια, τα δικαιώματα των καταναλωτών».
Όπως έχει υπογραμμίσει χαρακτηριστικά, «είναι αναφαίρετα συλλογικά δικαιώματα και υπόκεινται σε δημοκρατικές διαδικασίες με τη συμμετοχή των εργαζόμενων και των οργανώσεών τους».
Διαβάστε επίσης:
TTIP: Το «σκιώδες υπερόπλο» του νεοφιλελευθερισμού κατά των δημοκρατικών και εργασιακών δικαιώματων του πολίτη
Πηγή: ΜΕΤΑ