22 Οκτ 2015

2-3 Νοέμβρη: 48ωρη απεργία από ΠΝΟ και ΠΕΝΕΝ

Σε πανελλαδική 48ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλους τους τύπους των σκαφών, από τις 6.00 π.μ. της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου, αποφάσισαν να προχωρήσει τόσο η ....
Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) όσο και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), ενώ θα συμμετάσχουν και στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στις 12 Νοεμβρίου.
ΠΝΟ
«Η επερχόμενη νέα χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της. Όπως σημειώνει, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα «η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών και των οικογενειών τους, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους».
ΠΕΝΕΝ
Στην απεργία των ναυτεργατών στη 48ωρη απεργία των ναυτεργατών (2-3 Νοέμβρη), αλλά και στη γενική απεργία της 12ης Νοέμβρη -όπως προαναφέρθηκε- μετέχει και η ΠΕΝΕΝ, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Σειρά τώρα έχουν: Η κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (Συντάξεις – όρια ηλικίας – επικουρικά – εφάπαξ- ΕΚΑΣ), τα εργασιακά (απολύσεις, ΣΣΕ, επιτάχυνση των ελαστικών μορφών εργασίας, ενίσχυση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, συνδικαλιστικά δικαιώματα), οι ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων παραγωγικών και κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων μαζί και του δημόσιου πλούτου της χώρας (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αεροδρόμια), νέα φοροκαταιγίδα μέτρων με τον ΕΝΦΙΑ, τα χαράτσια, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, την αύξηση του ΦΠΑ που ισοπεδώνουν τα εισοδήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και γενικότερα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.
»Η δημόσια υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πρόνοια οδηγούνται σε τραγικά αδιέξοδα και η κυβέρνηση με την πολιτική της δείχνει τον δρόμο σε ιδιωτικά συμφέροντα αποδομώντας ότι έχει απομείνει όρθιο στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, πανηγυρίζει θριαμβευτικά για την μεγάλη ρεβάνς επιδιώκοντας παράλληλα να αποκομίσει νέα προνόμια στην διεύρυνση της ασύδοτης επιχειρηματικής δράσης του».
Με την ενότητα, την αποφασιστικότητα, την δυναμική και αγωνιστική μας συμμετοχή στους επερχόμενους αγώνες, όπως σημειώνει, «παλεύουμε και διεκδικούμε:
  • Την επαναφορά των οργανικών συνθέσεων στα πλαίσια του Π.Δ 177/74 σε όλα τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία, κατάργηση των νόμων 4150/2013 και 4256/2014.
  • Την διατήρηση της αυτοτέλειας του ΝΑΤ - ΚΕΑΝ – Ταμείων Πρόνοιας – Οίκου Ναύτη και επαναφορά των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων στην προ μνημονίων περίοδο.
  • Την κατάργηση των νόμων Κατσέλη – Μουσουρούλη για την απελευθέρωση του καμποτάζ στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία.
  • Υιοθέτηση των προτάσεών μας για την πάταξη της απλήρωτης ναυτικής εργασίας
  • Την μη ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ – ΟΛΘ και των άλλων δημόσιων επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας. Λιμάνι 100% στο δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
  • Την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
  • Την λήψη άμεσων μέτρων για την απορρόφηση όλων των ανέργων, την ουσιαστική τους προστασία με την αύξηση του χρόνου επιδότησης και των επιδομάτων ανεργίας.   
  • Την ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ.
  • Την κατάργηση του αποικιοκρατικού νόμου 2687/53 της φοροασυλίας των εφοπλιστών , όλων των εγκριτικών πράξεων στην ποντοπόρο ναυτιλία.
  • Τον εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό της ναυτικής νομοθεσίας και του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Ενώνουμε την φωνή του αγώνα και τις διεκδικήσεις μας με όλο το εργατικό κίνημα παλεύοντας για την κατάργηση των παλαιών και νέων μνημονίων και των καταστροφικών συνεπειών που αυτά διαμόρφωσαν για τον λαό και τους εργαζόμενους».
     
Πηγή: ΜΕΤΑ