22 Οκτ 2015

Λιμάνια: 24ωρη απεργία την Πέμπτη 22/10, με «ρότα» κατά της αποκρατικοποίησης ΟΛΠ, ΟΛΘ

Η ΟΜΥΛΕ, λιμενεργάτες και υπάλληλοι σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, η ΑΔΕΔΥ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς και κάτοικοι, αλλά και το Διεθνές Συμβούλιο Ναυτεργατών λένε ΟΧΙ στο ξεπούλημα.
Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου οι υπάλληλοι στα λιμάνια και οι λιμενεργάτες, αντιδρώντας στην πάσης φύσεως ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Οι εργαζόμενοι στο ....
υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιούν στάση εργασίας. Στις 11 το πρωί, θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά, και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας - εδώ περισσότερα για το θέμα.
  • Ευρωπαϊκό τμήμα IDC: Εισπρακτική πολιτική υπέρ των τοκογλύφων οι πωλήσεις ΟΛΠ, ΟΛΘ
Το ευρωπαϊκό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC), κατά την συνεδρίαση του στην Θεσσαλονίκη 13-15/10/2015, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση στα ελληνικά λιμάνια. Ιδιαίτερα εκτίμησε ότι η πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ δεν αποτελεί σχέδιο λιμενικής πολιτικής, αλλά αποκλειστικά εισπρακτική πολιτική προς όφελος των δανειστών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
Το Ευρωπαϊκό τμήμα του IDC καλεί την Ελληνική κυβέρνηση ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ την επιχειρούμενη πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ-ΟΛΘ.
ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ με κοινή διαβούλευση με τους εργαζόμενους, την Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα, στον σχεδιασμό μιας Εθνικής Λιμενικής πολιτικής, όπου θα κατοχυρώνει:
  • Το Δημόσιο χαρακτήρα των Λιμανιών
  • Τις θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Κανονισμούς Εργασίας
  • Την ανάπτυξη των Λιμανιών
  • Την αρμονική συνύπαρξη πόλεων και Λιμανιών
Το IDC εκφράζει την έμπρακτη συμπαράσταση στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στα Ελληνικά Λιμάνια 21-22/10/2015 καθώς και σε όσες κινητοποιήσεις προγραμματιστούν από τα Συνδικάτα. Θα προχωρήσει επίσης, σε συνεργασία με τα Ελληνικά Συνδικάτα, σε καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Επιτροπές.
  • ΠΟΥΕΝ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας προκήρυξε στάση εργασίας την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, από τις 11.00 π.μ. έως τις 15.00 μμ, και καλεί όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Καραϊσκάκη, στις 11.00 π.μ., και στην εν συνεχεία πορεία διαμαρτυρίας που θα καταλήξει στο Υπουργείο Ναυτιλίας, κατά της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «την Πέμπτη 22/10/2015 ενώνουμε τη φωνή μας με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και άλλα συνδικαλιστικά σωματεία του Πειραιά, τους πολίτες των παραλιμένιων δήμων, τους παραγωγικούς φορείς και τις κινήσεις της τοπικής κοινωνίας, που ζητούν την ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης-ξεπουλήματος του ΟΛΠ. Διεκδικούμε τον αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού του Πειραιά και την επιστροφή των αρμοδιοτήτων από το μνημονιακό μόρφωμα ΤΑΙΠΕΔ στην αρμόδια για τη χάραξη της εθνικής λιμενικής πολιτικής Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
»Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει το ξεπούλημα των λιμανιών της χώρας και να χαράξει επιτέλους Εθνική Λιμενική Πολιτική. Διεκδικούμε δυναμικά το δημόσιο λιμάνι και δίνουμε μια ιστορική μάχη που θα επηρεάσει τη ζωή και την εργασία όλων μας για τις επόμενες δεκαετίες» (εδώ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης).
  • ΑΔΕΔΥ
Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, η ΑΔΕΔΥ καλεί τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, τα μέλη των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και των διοικήσεων των Σωματείων του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Καραϊσκάκη την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015, ώρα 11:00πμ και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα καταλήξει στο υπουργείο Ναυτιλίας, κατά της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ (εδώ περισσότερα).
  • ΜΕΤΑ
Το ΜΕΤΑ υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια και καλεί όλες και όλες να δώσουν δυναμικό «παρών» στην αυριανή συγκέντρωση που διοργανώνουν στον Πειραιά. Αυτά που έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση στο κείμενο της συμφωνίας, αλλά και στο 3ο μνημόνιο, με εξέχουσα την πρόθεση της να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, οδηγούν σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών του λαού και της χώρας.
Οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτές του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, αλλά ακόμη και αυτές με τη μορφή των μακροχρόνιων μισθώσεων και των ΣΔΙΤ, θα έχουν επιπλέον σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε βασικά δημόσια αγαθά όπως η ενέργεια, το νερό και οι μεταφορές, και τον αποκλεισμό ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας από την παροχή αυτών των αγαθών. Επιπλέον, θα οδηγήσουν τις εργασιακές σχέσεις στην «κινεζοποίησή» τους και τους μισθούς σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
  • Κλειστός ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας
Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής:
Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου οι υπηρεσίες του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας θα παραμείνουν κλειστές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου Λιμανιού της χώρας.
Το Λιμάνι του Πειραιά πρέπει να είναι δημόσιο και ν’ αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση σε όφελος του λαού και όχι των τοκογλύφων δανειστών.
Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΛΠ και σας καλούμε να συμμετέχετε όλοι στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί από την πλατεία Κύπρου (Δημαρχείο Κερατσινίου) με κατεύθυνση το Υπουργείο Ναυτιλίας.
  • Δήλωση Γαβρίλη για τις κινητοποιήσεις κατά του ξεπουλήματος των λιμανιών
Με αφορμή τις προγραμματισμένες για αύριο (22/10/15) κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο λιμάνι του Πειραιά και των Δήμων Κερατσινίου- Δραπετσώνας & Περάματος οαντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης έκανε την παρακάτω δήλωση:
Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής του Πειραιά πρέπει να συμμετέχουμε στις αυριανές κινητοποιήσεις εργαζομένων και αυτοδιοικητικών φορέων διότι η πώληση του ΟΛΠ μας αφορά όλους. Εδώ δεν πρόκειται για παραχώρηση μιας δραστηριότητας όπως έγινε με μια προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στην Cosco. Παραχωρείται σε ιδιώτες όλο το λιμάνι, από το Παλατάκι μέχρι το πορθμείο του Περάματος και ακόμα πιο πέρα, στη Σαλαμίνα. Το επιβατικό λιμάνι, όλες οι προβλήτες και οι κόλποι της περιοχής, το εμπορικό λιμάνι με το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας, θα γίνουν ένα απέραντο ιδιωτικό μονοπώλιο και οι εργασιακές σχέσεις θα κινεζοποιηθούν.
Γι’ αυτό, η Περιφέρεια Αττικής έχει πάρει απόφαση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και συμπορεύεται με όλους τους φορείς της περιοχής. Παράλληλα δίνουμε μαζί με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση τη μάχη για να εξαιρεθούν από την παραχώρηση κρίσιμες εκτάσεις, όπως το παράκτιο μέτωπο των Λιπασμάτων, η Πολιτιστική Ακτή, ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι. Μια μάχη εξίσου δύσκολη καθώς όπως φαίνεται ποικιλώνυμα συμφέροντα έχουν βάλει στο «μάτι» ειδικά την έκταση των Λιπασμάτων και αντιδρούν, με μανία, στην εξαίρεσή της.
Όμως, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Το μοντέλο, που διαμορφώνεται με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, αποτυπώνει ένα δραματικό μέλλον για όλους μας και αυτό δεν το δεχόμαστε.

Πηγή: ΜΕΤΑ