15 Οκτ 2015

Ολόκληρο το πόρισμα της επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό

Το  πόρισμα για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, δόθηκε στη δημοσιότητα. Η επιτροπή τεχνοκρατών που συνεστήθη πριν από τις εκλογές το παρέδωσε σε...
ειδική εκδήλωση στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το πόρισμα περιλαμβάνει μελέτη για την οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης των ασφαλιστικών ταμείων που κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Η επιτροπή Σοφών εισηγείται ριζικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, προτείνοντας τη δημιουργία ενός εθνικού υπέρ - ταμείου ασφάλισης, την καθιέρωση εθνικής κοινωνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δημιουργία ενός νέου σύστηματος για τον υπολογισμό των συντάξεων. Η βασική σύνταξη προτείνεται να συνδέεται με τα εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις.
Η δομή της νέας σύνταξης προτείνεται να βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου (αναλογική), τακτοποιημένες σε ατομικές μερίδες με βάση κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης, μαζί με τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα χορηγείται στα 67 με εισοδηματικά κριτήρια (θα μειώνεται όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία του ασφαλισμένου), ενώ θα δίνεται η δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.
Το νέο σύστημα με τις ατομικές μερίδες θα εφαρμοστεί για τους πρωτοασφαλιζόμενους από την 1/1/2016, θα προβλέπει μειωμένους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων και θα οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις. Μέχρις ότου ωριμάσει το νέο σύστημα και να μπορεί να αποδώσει την εξοικονόμηση που απαιτείται, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος 5-10 χρόνων κατά την οποία θα εφαρμοστεί για τους παλαιότερους ασφαλισμένους ο τρόπος υπολογισμού που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα του 1992, με χαμηλότερους όμως συντελεστές.
Ένας εθνικός φορέας ασφάλισης 
Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής, ο στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης με ένταξη σε αυτό όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (διοικητική ενοποίηση), μετά από ουσιαστική ενοποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης. Σε μια τέτοια περίπτωση το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα μετεξελιχθεί σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και σύμφωνα με την επιτροπή δεν πρέπει να υπάρξει καμία εξαίρεση, για να μην υπονομευθεί το εγχείρημα της ενοποίησης.
Για τον υπολογισμό των εισφορών η επιτροπή προτείνει: 
  • Eνιαία ποσοστά εισφορών και βάση υπολογισμού τους α) για κύρια σύνταξη, β) για επικουρική σύνταξη και γ) για εφάπαξ παροχές, με μόνη διάκριση, αυτή σε μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους.
  • Yποχρέωση για δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ μέσω μιας ενοποιημένης διαδικασίας.
  • Aνάθεση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΚΕΑΟ της βεβαίωσης και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.
Για τις παροχές η επιτροπή προτείνει: 
  • Κατάργηση των οριζόντιων περικοπών των συντάξεων, διότι υποσκάπτουν την ασφαλιστική συνείδηση, δημιουργούν κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα.
  • Καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, κύριας και επικουρικής, για παλιούς και νέους ασφαλισμένους, αφού προηγουμένως καθοριστεί με Αναλογιστική Μελέτη το ποσοστό, κατά το οποίο τόσο η κάθε σύνταξη χωριστά, όσο και όλες από κοινού, θα αναπληρώνουν τις αποδοχές του ασφαλισμένου.
  • Ανακαθορισμό, κατ’ επιταγή των αρχών της συμμετοχικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης των γενεών, των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων με αναφορά στο νέο, ενιαίο τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.
Για την επικουρική σύνταξη γίνονται δυο προτάσεις:
  • Να ενσωματωθεί στην κύρια με στόχο να εξαερωθεί σε λίγα χρόνια καθώς καταργείται η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από το ΑΚΑΓΕ,
  • Να παραμείνει το ενιαίο επικουρικό ταμείο με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή το αναδιανεμητικό σύστημα που ίσχυε έως τώρα να μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό.
Δείτε ολόκληρο το πόρισμα (εδώ)


Πηγή:http://tvxs.gr