Του Βασίλη Γεώργα
Πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια έχει κοστίσει στα περιουσιακά στοιχεία της λεγόμενης "μεσαίας τάξης" στην Ελλάδα η κρίση που βιώνουμε από το 2008 μέχρι σήμερα.
Η μεσαία τάξη στη χώρα έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα καθώς σε λιγότερο από μια οκταετία πάνω από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες έχασαν το προνόμιο να ....
ανήκουν σε αυτή και υποβαθμίστηκαν σε χαμηλότερες εισοδηματικές
διαστρωματώσεις.
Πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια έχει κοστίσει στα περιουσιακά στοιχεία της λεγόμενης "μεσαίας τάξης" στην Ελλάδα η κρίση που βιώνουμε από το 2008 μέχρι σήμερα.
Η μεσαία τάξη στη χώρα έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα καθώς σε λιγότερο από μια οκταετία πάνω από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες έχασαν το προνόμιο να ....
Είτε ως αποτέλεσμα του σκασίματος της φούσκας και της επίπλαστης ευμάρειας που δημιουργήθηκε στα χρόνια της χρηματοπιστωτικής φούσκας, είτε ως συνέπεια της εξαντλητικής λιτότητας και της βαθιάς ύφεσης των τελευταίων οκτώ χρόνων, το μέγεθος των απωλειών που είναι πρωτοφανές για χώρα της ευρωζώνης , είναι δηλωτικό του πόσο σκληρά έχει πληγεί η οικονομική κατάσταση των πολιτών τα τελευταία χρόνια παρότι πίσω στο 2007 οι Έλληνες συγκαταλέγονταν ανάμεσα στους "πλουσιότερους" παγκοσμίως με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο, η αξία των περιουσιακών στοιχείων που "αφανίστηκε" την προηγούμενη οκταετία στην Ελλάδα μέσα από την κατάρρευση της αξίας των ακινήτων, της κεφαλαιοποίησης των μετοχών και την μεγάλη "υποτίμηση" του ευρώ, είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που παρακολουθεί και αντιστοιχεί σε περισσότερες από δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας.
Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι από το peak των 1,16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Suisse έφτανε το 2007 η συνολική περιουσία της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα, έχει μειωθεί σήμερα στα 678 δισεκατομμύρια δολάρια (-41%). Στην αξία αυτή υπολογίζονται ακίνητα και κινητές αξίες. Λόγω της τεράστιας μείωσης του πλούτου των πολιτών της μεταξύ 2008-2015, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης και μόλις η 5η στον κόσμο μαζί με την Αργεντινή, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και την Τουρκία, που είδε τα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων της να μειώνονται μεταξύ 2007 και 2015 σύμφωνα με την Credit Suisse. Τα "θύματα" δε της κρίσης είναι πολλαπλάσια στη μεσαία τάξη η οποία αριθμούσε 5,8 εκατομμύρια πολίτες το 2008 και σήμερα είναι 4,6 εκατομμύρια. Λιγότεροι δηλαδή και από την περίοδο ένταξης στο ευρώ το 2000 που η μεσαία τάξη αριθμούσε 4,7 εκατομμύρια ενήλικες.
Παρά την μείωση ωστόσο, ο πλούτος των Ελλήνων παραμένει κατά 221 δις. δολάρια υψηλότερος σε σχέση με το 2000 και την είσοδο της χώρας στο ευρώ όταν τότε τα περιουσιακά στοιχεία υπολογίζονταν σε 457 δισ. δολάρια. Υπέστη όμως τεράστια μείωση κατά 216 δις. δολάρια μεταξύ 2007 -2008 και επιπρόσθετη πτώση κατά 272 δις. δολάρια μεταξύ 2008-2015, ήτοι συνολικά "χάθηκαν"488 δις. δολάρια.
Μόνο από την αξία του Χρηματιστηρίου εξαϋλώθηκαν μεταξύ 2007 και 2015 περισσότερα από 195 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία των ακινήτων στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει πάνω από 50%. Μεταξύ 2014 και 2015 επίσης η αξία των ελληνικών μετοχών μειώθηκε κατά περίπου 50%, από τα 75-76 δις. ευρώ σε μόλις 39 δις. ευρώ σήμερα, καθιστώντας τους Έλληνες κεφαλαιούχους "φτωχούς συγγενείς" της υπόλοιπης Ευρώπης και των διεθνών αγορών όπου συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών κατέρριπτε φέτος το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ξεπερνώντας τα 70 τρις. δολάρια.
Πηγή: Credit Suisse
Από το www.capital.gr