Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος
Σταδιακή αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που αφορά όλους όσοι θα συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος από φορείς κοινωνικής ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι πριν από την έναρξη ισχύος του τρίτου Μνημονίου (Ν. 4336/2015) δεν ....
είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης, παρουσιάζει σήμερα σε αποκλειστικότητα η "Αυγή" δημοσιεύοντας το σχέδιο υπουργικής απόφασης.
Σύμφωνα με την απόφαση, τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά, έως την 1η Ιανουαρίου 2022, προκειμένου να εναρμονιστούν με το νέο όριο ηλικίας που διαμορφώνεται στα 67 ή στα 62 με την απαραίτητη προϋπόθεση της συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης.
Ο βηματισμός της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αργός (από 6 μήνες έως 2 και 5 χρόνια) για όσους βρίσκονται πιο κοντά στη σύνταξη και θεωρούνται παλαιοί ασφαλισμένοι, ενώ ο βηματισμός αυξάνεται για τους σημερινούς πενηντάρηδες και σε ακραίες περιπτώσεις η παράταση του εργάσιμου βίου μπορεί να φτάσει και τα 17 χρόνια.
Όπως φαίνεται και από τους πίνακες (1 και 2), τα νέα όρια ηλικίας αφορούν:
1. Όσους με ειδικές διατάξεις θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης (33,3 έτη) και πάνω, όσο και για τους υπόλοιπους για τους οποίους απαιτούνταν λιγότερα ένσημα, με όριο ηλικίας το 67ο έτος.
2. Την ηλικία θεμελίωσης πλήρους ή μειωμένης σύνταξης, όπως αυτή προβλεπόταν από τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις πριν από την ισχύ του Ν. 4336/2015.
3. Στο νέο κατά περίπτωση όριο ηλικίας πλήρους ή μειωμένης σύνταξης από την ισχύ του Ν. 4336/2015 από το 2015 και μέχρι 31.12.2021.
4. Επίσης στην υπουργική απόφαση διευκρινίζεται ότι "κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης ή ορίου ηλικίας, σύμφωνα με το προγενέστερο του Ν. 4336/2015 νομοθετικό πλαίσιο".
Oι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν το -σύμφωνα με τους Πίνακες 1 ή 2- νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που αντιστοιχεί στο ημερολογιακό έτος κατά το οποίο συμπληρώνεται το ισχύον, κατά περίπτωση ασφαλισμένου, όριο ηλικίας συνταξιοδότησης βάσει του προγενέστερου του Ν. 4336/2015 νομοθετικού πλαισίου. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που το 2018, βάσει του Πίνακα 1, θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56, πλέον θα συνταξιοδοτηθεί στα 59.

Τι προβλέπεται για τους παλαιούς χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (35ετία, 37ετία)

5. Όπως προκύπτει από το σχέδιο υπουργικής απόφασης και τους πίνακες, οι ασφαλισμένοι για τους οποίους, βάσει του προγενέστερου του Ν. 4336/2015 νομοθετικού πλαισίου, δεν προβλεπόταν όριο ηλικίας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος, αποκτούν δικαίωμα λήψης σύνταξης με τη συμπλήρωση του μεταβατικού νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης της στήλης «ηλικία συνταξιοδότησης» του Πίνακα 1 που αντιστοιχεί στο ημερολογιακό έτος κατά το οποίο συμπληρώνουν το 58ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον η θεμελίωση δικαιώματος προβλέπεται με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 35 ετών ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.
Σε περίπτωση που το προβλεπόμενο από τους Πίνακες 1 και 2 μεταβατικό όριο ηλικίας συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο αυτό όριο ηλικίας.
 

Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (άρθρο 3), από τις νέες ρυθμίσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εξαιρούνται:
1. Οι υπαγόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
2. Οι ασφαλισμένοι που υπάγονται σε γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις συνταξιοδότησης ως μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
3. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 της απόφασης, "θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι την έναρξη της ισχύος του Ν. 4336/2015, ήτοι μέχρι και 18.8.2015, στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της ΤτΕ, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύναται να ασκηθούν οποτεδήποτε".
 

"Πέναλτι" 10% στις πρόωρες

Τέλος, η υπουργική απόφαση για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος με μειωμένη σύνταξη καθορίζει το επιπλέον "πέναλτι" 10%. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, το επιπλέον ποσοστό μείωσης θα υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που προκύπτει μετά τις μειώσεις που ήδη προβλέπονται και επιβάλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση, νέου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης (Πίνακες 1 και 2).
Διαβάστε εδώ αναλυτικά την απόφαση του υπουργού Εργασίας

Πηγή: www.avgi.gr