25 Οκτ 2015

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα κανάλια

Δεκτό κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής έγινε το βράδυ του Σαββάτου το νομοσχέδιο για τα κανάλια έπειτα από την ονομαστική ψηφοφορία επί 35 άρθρων (από τα συνολικά 58)...
που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία. Προηγήθηκε συζήτηση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν κάποια από τα άρθρα. Το Ποτάμι ψήφισε «κατά» επί των περισσότερων άρθρων παρ' ότι είχε υπερψηφίσει επί της αρχής. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ το οποίο είχε ψηφίσει «παρών» στην επί της Αρχής ψηφοφορία, και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να ικανοποιήσει μερικώς αιτήματα που έθετε ως προϋποθέσεις.
Με διευρυμένη πλειοψηφία, καθώς πλην της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, «πέρασαν» τα άρθρα 11, 12, 14 και 16. Με τα άρθρα 11 και 12 ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους προκήρυξης των αδειών από το ΕΣΡ. Το άρθρο 14 αφορά στους όρους χορηγούμενων αδειών και το άρθρο 16 αφορά στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ.
Τα υπόλοιπα άρθρα, ψηφίστηκαν με 154 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ - απουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Τσιρώνης. Το άρθρο 21 υπεψήφισε και το Ποτάμι. Επίσης τα άρθρα 41 και 42 έλαβαν μία επιπλέον ψήφο, από αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας από την Κατερίνα Μάρκου του Ποταμιού.
Πιο αναλυτικά:
  • Η ΝΔ ψήφισε όχι σε όλα
  • Η Χρυσή Αυγή ψήφισε όχι σε όλα και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 4, 12, 13 και 16
  • Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14 και 16, τα οποία υπερψήφισε
  • Το ΚΚΕ, ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 16, 18, 21, 41, 42, 43
  • Το Ποτάμι, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14,16 και 21, τα οποία υπερψήφισε. Η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ψήφισε επίσης τα άρθρα 41 και 42
  • Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 2, 11 και 13
Ένταση για το θέμα του ΕΣΡ
Νομοτεχνικές βελτιώσεις ο Νίκος Παππάς δέχτηκε, στο άρθρο για την ονομαστικοποίηση των μετοχών, να υπάρχει η δυνατότητα το ΕΣΡ να απευθύνεται σε διεθνείς εταιρείες Ορκωτών Λογιστών για τον έλεγχο των υποψηφίων που ζητούν αδειοδότηση.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές και την τροποποίηση που προώθησε ο υπουργός Επικρατείας σχετικά με τη λήξη της θητείας υπηρετούντων μελών του ΕΣΡ των οποίων οι θητείες  προηγούμενου νόμου έχουν επεκταθεί, προχώρησε σε αναδιατύπωση της διάταξης προκειμένου να αποσαφηνίζεται ότι πρόκειται για αντικατάσταση μελών του ΕΣΡ των οποίων οι θητείες έχουν λήξει.
Το ζήτημα του ΕΣΡ ήταν εξάλλου και ο λόγος που η διαδικασία καθυστέρησε. Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 18.00 το απόγευμα, τελικά ολοκληρώθηκε μετά τις 21.30 το βράδυ.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 251 βουλευτές. Μεταξύ αυτών που απουσίαζαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από την πλευρά της ΝΔ μια απουσία την οποία μεγέθυνε η μη αποστολή εκ μέρους του επιστολικής ψήφου. Η επιστολική ψήφος δεν προσμετράται αλλά θεωρείται πολιτική τοποθέτηση.
Τι προηγήθηκε:
Πηγή:http://tvxs.gr