2015, στο Σύνταγμα. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.30π.μ. Εντάσσεται στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλον τον κόσμο ενάντια στις συμφωνίες TTIP, CETA και TISA, το διάστημα 10-17 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίες «InternationalDaysofAction».
Το
ΜΕΤΑ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Αθήνας να πάρουν
μέρος στις εκδηλώσεις του συντονιστικού των οργανώσεων και να δώσουν
δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση του Συντάγματος.
Η TTIP είναι η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου
που επιτεύχθηκε ποτέ στον κόσμο. Καλύπτει το 12% του πληθυσμού (821
εκατ.), το 50,0% της παραγωγής, το 30,0% εμπορίου, και το 20,0% των
ξένων επενδύσεων, παγκοσμίως. Επιπλέον, 75.000 πολυεθνικές (24.000 ΕΕ
και 50.800 ΗΠΑ) θα δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του συμφώνου.Το επίδικο μέσα από τη συζήτηση και τη συμφωνία για την TTIP, είναι η καταβολή γενναίων αποζημιώσεων για διαφυγόντα κέρδη, όταν οι πολυεθνικές κρίνουν ότι οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων σε κλάδους δημόσιου συμφέροντος (π.χ., υγεία, ενέργεια, παιδεία, νερό, μεταφορές, περιβάλλον κ.λπ.) θίγουν τον ανταγωνισμό. Μέσα από την ΤΤΙP, η απορρύθμιση θα επιβάλλει στα κράτη να υποτάξουν τους κλάδους αυτούς στη λογική του ανταγωνισμού, όπως αυτός «ερμηνεύεται» από τις πολυεθνικές.
Τα ερωτήματα πολλά και ρητορικά, μερικά εκ τω οποίων:
- Πώς μπορεί να γίνονται όλες αυτές οι συζητήσεις, χωρίς την συμμετοχή των συνδικάτων. Μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις που έχουν επιπτώσεις για την εργασία χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των συνδικάτων;
- Τα επίπεδα των μισθών, των κοινωνικών επιδομάτων, οι όροι υγιεινής & ασφάλειας θα αποφασίζονται ερήμην των εκπροσώπων των συνδικάτων;
- Οι πολιτικές δημόσιας υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος, η μεταναστευτική πολιτική, η διαχείριση της διατροφικής αλυσίδας κ.λπ., που θα ορίζονται μέσα από την TTIP θα αποφασισθούν χωρίς την συμμετοχή των συνδικάτων;
- Θα σύρονται δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις σε εξωθεσμικά δήθεν «δικαστήρια»;
Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα βρίσκεται στα σκαριά η TiSA, μια αντίστοιχη συμφωνία 50 κρατών (συμμετέχει και η Ε.Ε.) για τις υπηρεσίες, και ειδικότερα για τους κλάδους των τραπεζών, των μεταφορών κ.λπ. Η TiSA θα επηρεάσει το 70% των παραγόμενων υπηρεσιών παγκοσμίως, ενώ θα δημιουργήσει όρους περαιτέρω απαξίωσης των δημόσιων αγαθών. Μέσω της TiSA, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια και άλλες δημόσιες υποδομές θα τεθούν στην υπηρεσία της παγκόσμιας αγοράς, και θα προσαρμοστούν υποχρεωτικά στους όρους της. Παράλληλα, η οποιαδήποτε προσπάθεια μιας κυβέρνησης για παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, θα βρίσκεται αντιμέτωπη με την TiSA και θα τιμωρείται με πρόστιμα.
Στην ουσία, θα επιτρέπεται στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να οδηγήσουν μια χώρα σε εξωθεσμική διαιτησία, αν κρίνουν ότι οι δημόσιες πολιτικές χώρας μέλους περιορίζουν την εμπορική τους εξάπλωση και τα «προσδοκώμενα κέρδη». Στις μέχρι τώρα συζητήσεις, επικρατούν οι απόψεις για μια ανάπτυξη που επιτυγχάνεται μέσα από την απαξίωση της κοινωνίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της εργασίας. Το μόνο κριτήριο που δεν υπάρχει είναι αυτό της απασχόλησης.
Το ΜΕΤΑ και το συνδικαλιστικό κίνημα, ο κόσμος της εργασίας γενικότερα, ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ και ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στην πολιτική που ονοματίζει ως «εμπόδια στο εμπόριο» όλα αυτά που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και υπάρχουν στις εθνικές νομοθεσίες, με σκοπό την προστασία την προστασία της Δημοκρατίας, που οι συγκεκριμένες συμφωνίες πλήττουν άμεσα, την προστασία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, το δικαίωμα των συνδικάτων να συνάπτουν και να διατηρούν τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, τα δικαιώματα πολιτών, των καταναλωτών και των εργαζομένων στην ασφάλεια της εργασίας, της δημόσιας υγείας, την ασφάλεια των τροφίμων, το περιβάλλον και μια σειρά άλλων βασικών αξιών στις κοινωνίες μας.
ΕΝΩΝΟΥΜΕ ως ΜΕΤΑ τη φωνή μας με τα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στις 14, 15, 16, 17 Οκτωβρίου 2015 στις Βρυξέλλες, ημέρες αντίστασης για τις διαπραγματεύσεις για την ΤΤIP .
Ο αγώνας ενάντια στη συνεχή καπιταλιστική ολοκλήρωση είναι αγώνας που αφορά σε όλους τους εργαζόμενους, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Την πλήρη διαφάνεια στις συζητήσεις που γίνονται για τις ΤΤΙP και TiSA, οι οποίες μέχρι σήμερα γίνονται στο σκοτάδι και εκτός μιας στοιχειώδους δημοκρατικής και θεσμικής διαβούλευσης.
- Να μη δοθεί θετική ψήφος από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ και κυρίως από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση, σε συμφωνίες που παραγκωνίζουν το ευρωπαϊκά κεκτημένο, σε σχέση με τα συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, το δικαίωμα των συνδικάτων να συνάπτουν και να διατηρούν τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, την επισιτιστική ασφάλεια, τα δικαιώματα των καταναλωτών . Είναι αναφαίρετα συλλογικά δικαιώματα και υπόκεινται σε δημοκρατικές διαδικασίες με τη συμμετοχή των εργαζόμενων και των οργανώσεών τους.
ΜΕΤΑ, 06-10-15