16 Νοε 2015

«Κλειδώνει» η συμφωνία - Την Πέμπτη η ψήφιση των προαπαιτούμενων

Κλείνουν οι εκκρεμότητες για τα «κόκκινα» δάνεια, τους πλειστηριασμούς, τις 100 δόσεις και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Στην τελική ευθεία μπαίνει η συμφωνία με τους δανειστές παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαμηνύει ότι πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει τα χέρια με τους εκπροσώπους των θεσμών και...
αύριο θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα.
Για ακόμη μια φορά, τα τελευταία 5,5 χρόνια, ο ελληνικός λαός είναι στο ίδιο έργο θεατής. Στην αρχή, ένας Έλληνας πολιτικός ρίχνει τη… βόμβα. Οι κυβερνήσεις σπεύδουν να το διαψεύσουν ανοίγοντας παράλληλα τον κύκλο της συζήτησης επί του θέματος. Στη συνέχεια κάποιος υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών και ξεκινάει συζήτηση με τους δανειστές. Οι εταίροι - δανειστές αρχίζουν τις επίσημες απαιτήσεις παραμένοντες ανένδοτοι στα αιτήματά τους και εκμεταλλευόμενοι την ισχύ τους, έχοντας επιπλέον την άνεση χρόνου, πιέζουν εκβιαστικά για την ικανοποίηση των εν λόγω αιτημάτων. Η… δήθεν διαπραγμάτευση κρατάει μέχρι το… και πέντε και η ελληνική κυβέρνηση λέει το «ναι σε όλα» σπεύδοντας να περάσει τα νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Ψήφιση προαπαιτούμενων μέχρι την Πέμπτη
Έως την Πέμπτη θα ψηφιστεί από την Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Συγκεκριμένα αναμένεται να κατατεθεί αύριο το βράδυ και να συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι, αλλά ο σχεδιασμός είναι να συζητηθεί την Τετάρτη στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και να ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια.
Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να είναι ψηφισμένο μέχρι την Πέμπτη το νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις εκκρεμότητες για τα «κόκκινα» δάνεια, τους πλειστηριασμούς, τις 100 δόσεις και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Τελευταίες «πινελιές»
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξες ότι έως το βράδυ σήμερα, Δευτέρα (16/11/2015) θα υπάρξει συμφωνία.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η συμφωνία θα επέλθει πολύ σύντομα, ενώ δεν απέκλειαν σύγκληση δεύτερου Euro Working Group την Πέμπτη για το «πράσινο φως» της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, οι δανειστές αναμένουν τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών και να ληφθεί στη συνέχεια η απόφαση για την εκταμίευση.
Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) την Τρίτη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται να γίνει θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Διευκρίνιζαν επίσης, ότι η αξιολόγηση των θεσμών θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μόνο μετά τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την οποία οι δανειστές αναμένουν εντός της εβδομάδας.
Τι θα γίνει με «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς
Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, συμφωνία υπάρχει και από τις δύο πλευρές ώστε να παρέχεται «οριζόντια» προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για το 25% των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, όπως εξ αρχής επεδίωκε το Κουαρτέτο.
Έτσι, ως κατώφλι του εισοδηματικού κριτηρίου μιας τετραμελούς οικογένειας ορίζονται τα 18.659 ευρώ. Ταυτόχρονα, διευρύνεται υπό αυστηρότερους όρους το ποσοστό προστατευόμενων δανειοληπτών στο 58% μέσα από πρόσθετα κριτήρια, ενώ στοχοποιούνται στο εξής όλοι όσοι λογίζονται ως «κακοπληρωτές».
Αυτά τα πρόσθετα κριτήρια αφορούν, για παράδειγμα, τον χρόνο κατά τον οποίο οι οφειλέτες σταμάτησαν να αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, το μέγεθος του εισοδήματος που έχουν χάσει στη διάρκεια της κρίσης, καθώς το πόσο «συνεργάσιμοι» εμφανίζονται απέναντι στις τράπεζες.