6 Δεκ 2015

Όχι από τους δικαστικούς στην δημοσίευση των Πόθεν Έσχες

Όχι στη δημοσιοποίηση των δηλώσεων τους περί πόθεν έσχες είπαν οι δικαστικοί λειτουργοί κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης της Ένωσής τους που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών. Όπως τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη,...
απαντώντας στα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για το πόθεν έσχες των δικαστών (σ.σ.: ότι πρέπει να δημοσιεύονται και κυρίως εκείνα των ανώτατων δικαστών και όχι των Πρωτοδικών), «δόθηκε η εντύπωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να αποκρύψουν παράνομες ενέργειες πλουτισμού τους, παραβλέποντας ο πρόεδρος της Βουλής, ότι όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, εν όψει των κινδύνων που ενέχει η πρόσβαση οπιουδήποτε πέραν των αρμοδίων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκλημάτων ή άλλων πράξεων εναντίον τους εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν».
Στενιώτη: Οι δηλώσεις Παπαγγελόπουλου προσβάλλουν το σύνολο των δικαστικών λειτουργών
Η κ. Στενιώτη άσκησε σφοδρή κριτική και στις πρόσφατες δηλώσεις από βήματος της Βουλής του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που είχε κάνει λόγο περί «δικαστικών πραξικοπημάτων».
«Ο κ. Παπαγγελόπουλος, μιλώντας για “δικαστικά πραξικοπήματα”, δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις, δίχως να αναφέρει στοιχεία, δίχως να κατονομάζει τους «πραξικοπηματίες» και να προσφεύγει αρμοδίως προς έλεγχο αυτών προσβάλλει το σύνολο των δικαστικών λειτουργών και αποδομεί το θεσμό της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη είναι σύμφυτη με την έννοια του το κράτους δικαίου, με την ίδια την έννοια της δημοκρατίας. Όλοι έχουμε όραμα για αυτήν. Την θέλουμε ανεξάρτητη, θωρακισμένη από αθέμιτες επιρροές, αξιόπιστη, ποιοτική, αποτελεσματική, ταχεία, εγγυήτρια της τήρησης των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών».
Νίκος Παρασκευόπουλος
Αναφερόμενος στις βολές που δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελλόπουλος για την φράση του περί δικαστικών πραξικοπημάτων, ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος επιχείρησε να τον "καλύψει" λέγοντας ότι "όσα είπε εξέφραζαν μία ευχή προκειμένου να διαφυλάξει τη δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν την λειτουργία της".
Ακόμη ο κ. Παρασκευόπουλος εξήγγειλε, επικαλούμενος επαφές με εκπροσώπους των θεσμών, περιορισμένης κλίμακας μεταβολές στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη του νέου έτους, ενώ διαβεβαίωσε τους δικαστές και τους εισαγγελείς ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διασφαλίζει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από οιουδήποτε παρεμβάσεις. «Η ψήφιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ήταν θέμα ανάγκης καθώς αποτέλεσε ένα από τα προαπαιτούμενα για να κλειστεί η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Τώρα αντιμετωπίζουμε προβλήματα για να εφαρμοστεί ο εν λόγω νόμος. Έχουν νομίζω πειστεί οι θεσμοί ότι κάποια πράγματα πρέπει να προσεχθούν στην εφαρμογή του νέου Κώδικα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Υπάρχουν όμως και νομοθετήματα που έχουν θετικό πρόσημο, όπως ο Πτωχευτικός Κώδικας».
Αναφορικά με τα προβλήματα της δικαιοσύνης ο κ. Παρασκευόπουλος είπε πως αυτά είναι δραματικά και ορισμένα πρωτόγνωρα. Όπως για παράδειγμα δεν υπάρχουν αίθουσες για να στεγάσουν μεγάλες δίκες με πολλούς κατηγορουμένους κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν. «Καταβάλλεται προσπάθεια χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα κατασκευαστεί οι κατάλληλες αίθουσες. Γίνεται προσπάθεια για ηλεκτρονική θωράκιση της δικαιοσύνης, προγράμματα που είχαν ξεκινήσει και συνεχίζονται. Η ηλεκτρονική διασύνδεση με τα σωφρονιστικά καταστήματα και το υπουργείο Δικαιοσύνης που έγινε πρόσφατα είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι εξωδικαστικές μέθοδοι επίλυσης των διαφορών πρέπει επίσης να ενισχυθούν. Οπως η διαμεσολάβηση».
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, μίλησε για τη σημασία της δικαιοσύνης και το θεσμικό της βάρος, ενώ η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κάλεσε δικαστές και εισαγγελείς, να δουλέψουν "για τη δικαιοσύνη, την πατρίδα και τους Έλληνες πολίτες" εισηγούμενη παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων μεταξύ των μέτρων που τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν για να λειτουργήσει η δικαιοσύνη με ταχύτητα στην εκδίκαση των υποθέσεων.
Χαράλαμπος Αθανασίου
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου άσκησε σκληρή κριτική και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε θέματα δικαιοσύνης, επικεντρώνοντας στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Διαφθοράς Δημ. Παπαγγελόπουλου για τα περί "δικαστικών πραξικοπημάτων" λέγοντας πως «προσβάλλουν βάναυσα το δικαστικό σώμα» ενώ σκληρή ήταν η κριτική του για τις πρόσφατες επιλογές στην ηγεσία της δικαιοσύνης, με μαζικές όπως είπε παραλείψεις ικανότατων δικαστικών λειτουργών.
Σχετικώς με την αποκατάσταση των μισθολογικών αποδοχών των δικαστών, ο πρώην υπουργός τόνισε, ότι έγινε επί της κυβερνήσεως ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τότε δεν υπερψηφίστηκε, όπως είπε από τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αντιπολίτευση. Από τότε δεν έγινε τίποτα, πρόσθεσε, και έψεξε την Ένωση των δικαστών ότι δεν αντέδρασε. «Τί συμβαίνει.» διερωτήθηκε, " Δεν πρέπει να αντιδρούν οι δικαστές σε κάθε πολιτική εξουσία;" Eπίσης ανέφερε ότι στο τωρινό προϋπολογισμό δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τα αναδρομικά των δικαστών. Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου που είχε στείλει επιστολή στον κ. Γιουνκέρ που είχε αναφερθεί στα δεινά των μνημονίων, ο κ. Αθανασίου είπε "γιατί δεν στείλατε και τώρα επιστολή στον κ. Γιουνκέρ για το τρίτο μνημόνιο, που έκλεισαν οι τράπεζες . Αυτά τα λέω για το κύρος των δικαστών και της Ενώσεως".
Για τις δηλώσεις του κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου, τόνισε, ότι «Προσβάλλουν βάναυσα το δικαστικό σώμα. Οφείλει να κατονομάσει τί εννοεί όταν είπε για κάποιους που κάνουν τερτίπια. Να μας πει ποιοι είναι πραξικοπηματίες και τί ακριβώς έκαναν». Σε ότι αφορά τη διαφάνεια, αναφέρθηκε εκτενώς σε ποινικές διατάξεις κατά διαφθοράς επί της υπουργίας τους και για την ίδρυση Εθνικού Συντονιστή Διαφθοράς με αποτέλεσμα, όπως τόνισε «να ανέβει η χώρα μας να ανέβει 25 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη».
Για το αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι ακούγονται αλλαγές και παρεμβάσεις που προέρχονται, όπως είπε, από «άλλους και όχι από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο», τον οποίο κάλεσε να μην ενστερνιστεί εισηγήσεις για παρεμβάσεις στο θεσμό που χρόνια λειτουργεί στη δικαιοσύνη.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες επιλογές της κυβέρνησης για την ηγεσία της δικαιοσύνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι "δεν έχει γνωρίσει τέτοια προσβολή το δικαστικό σώμα. Παραλείψατε 47 δικαστικούς λειτουργούς. Κάνατε κάτι αδιανόητο".
Δήλωσε τέλος, ότι η ΝΔ μόλις γίνει κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τις αδικίες που έχουν γίνει, όπως είπε, στο δικαστικό σώμα.