8 Δεκ 2015

Μήνυμα σταθερότητας από Τσίπρα αλλά και αυστηρές προειδοποιήσεις προς ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση (Video)

ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 
Μήνυμα αισιοδοξίας για την κυβερνητική σταθερότητα θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός με την συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας, απευθύνοντας ωστόσο εκ νέου κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για συναίνεση σε ....
κρίσιμα ζητήματα όπως το προσφυγικό, αλλά και το ασφαλιστικό.
Αναφερόμενος στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με το δημοσίευμα της Die Welt που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Γερμανικής Πρεσβείας, σημείωσε ότι τέτοια δημοσιεύματα δεν τον ανησυχούν και παρέπεμψε στη διάψευση της Πρεσβείας, στις θετικές δηλώσεις του γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας καθώς και στο γεγονός όπως είπε ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει δύσκολους κάβους όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αναφορικά με την συζήτηση περί της κυβερνητικής σταθερότητας, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει εντυπώσεις ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη ευρύτερης στήριξης εν όψει κρίσιμων ψηφοφοριών όπως αυτή για το ασφαλιστικό. Υποστήριξε ότι ζητά συνεννόηση  σε κρίσιμα θέματα όπως το ασφαλιστικό (για το οποίο δεσμεύτηκε εκ νέου ότι δεν θα υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων), το προσφυγικό και η συνταγματική αναθεώρηση καθώς πρόκειται για ζητήματα που ξεπερνούν τον ορίζοντα μιας τετραετίας κι επομένως πρέπει να υπάρξει μια «εθνική γραμμή πλεύσης».
Είπε ότι αποκλείει την προοπτική οικουμενικής ή κυβερνητικής συνεργασίας γιατί αισθάνεται ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 κι επομένως η κυβέρνηση δε χρειάζεται στήριξη. Ωστόσο έδειξε, αν υπάρξει πρόβλημα, να μην είναι διατεθειμένος να πάει σε εκλογές – «τι θα αλλάξει;» αναρωτήθηκε -  αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτή την περίπτωση θα αναζητηθεί ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα και στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας λέγοντας ότι οι βουλευτές εκλέχθηκαν με λίστα και γνώριζαν τη συμφωνία, οπότε όποιες διαφοροποιήσεις υπάρξουν στο εξής θα είναι «ύποπτες». Για τους Νικολόπουλο και Παναγούλη είπε ότι οι περιπτώσεις τους ήταν γνωστές ήδη μετά τις εκλογές, ενώ υπαινίχθηκε πως η αποχώρησή τους είχε στη βάση της άλλους λόγους από αυτούς που επικαλέστηκαν δημόσια. Πάντως, σε σχέση με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος παρέδωσε την έδρα στο κόμμα κράτησε χαμηλούς τόνους.
Έθεσε επίσης το ζήτημα του ορισμού των ανεξάρτητων αρχών όπως το ΑΣΕΠ και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ο ορισμός του οποίου είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες) που καθυστερούν λόγω  της «ατέρμονης προεκλογικής διαδικασίας στη ΝΔ». Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αν δεν διευκολύνει τη διαδικασία ορισμού των αρχών αυτών κάνοντας προτάσεις στη διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, θα θεωρήσει ότι πίσω από τη στάση της κρύβονται σκοπιμότητες και θα προχωρήσει σε διόρθωση του νόμου για της ραδιοτηλεοπτικές άδειες.
Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού ο πρωθυπουργός μίλησε για καθυστέρηση της Frontex να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ελλάδας για βοήθεια σε προσωπικό, σκάφη και μηχανές για ταυτοποίηση, ενώ προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την επικείμενη παρουσία της στα βόρεια σύνορα της χώρας. Επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στην Ειδομένη στα Σκόπια, καθώς όπως είπε κλείνουν παρανόμως τα σύνορα σε μη πρόσφυγες, ενώ αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες , δηλαδή το αίτημα προς την Τουρκία και άλλες χώρες να τηρήσουν τις συμφωνίες επανεισδοχής καθώς και την πίεση προς την ΕΕ αυτές οι επανεισδοχές να γίνονται με ευρωπαϊκά έξοδα και όχι της κυβέρνησης.
Πηγή: topontiki.gr