της χρονιάς που έφυγε και όσων αυτά κληροδοτούν στη νέα. Καλή Χρονιά...
ΕΣΡ
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας ολόκληρο το 2016, αλλά για λάθος λόγους. Οχι για τη δουλειά που έκανε (ή δεν έκανε) αλλά για τη σύνθεσή του. Στην αρχή το πρόβλημα ήταν ο... ισόβιος πρόεδρός του Ιωάννης Λασκαρίδης (13 χρόνια θητείας αντί για 4 συν 4).Τον Απρίλιο, αυτό το σίριαλ έλαβε επιτέλους τέλος. Σειρά μετά πήρε η αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου. Δεν είχε λήξει η θητεία της (4 + 1 χρόνια) αλλά τυγχάνει να είναι μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, πράγμα το οποίο δεν άρεσε στους κυβερνώντες μας.
Με τροπολογία που έφερε ο Νίκος Παππάς τον Οκτώβριο στη Βουλή την έπαυσαν.
Εκτοτε, το ΕΣΡ έπαψε να λειτουργεί με τα κανάλια να στήνουν πάρτι αυθαιρεσίας.
ΕΡΤ ξανά...
Με την ανάληψη της διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. γίνεται ξεκάθαρο ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι να ανοίξει και πάλι η ΕΡΤ.Το σχετικό νομοσχέδιο θα μπει σε διαβούλευση και θα ψηφιστεί τον Απρίλιο. Πρόεδρος του νέου Δ.Σ. της ΕΡΤ θα τοποθετηθεί ο Διονύσης Τσακνής και διευθύνων σύμβουλος ο Λάμπης Ταγματάρχης (για δεύτερη φορά), ο οποίος θα περάσει και μια πολύωρη... ανάκριση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τότε πρόεδρο της Βουλής και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Η ΕΡΤ θα ξαναεκπέμψει συμβολικά στις 11 Ιουνίου (μέρα που μπήκε το λουκέτο το 2013). Μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει πλήρως, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα.
Τοποθετήθηκαν πάντως γενικοί διευθυντές, διευθυντές και προϊστάμενοι στο τέλος του 2015, ενώ τώρα αναμένεται να εξεταστούν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για εξωτερικές παραγωγές με τις... καθυστερήσεις να δημιουργούν «ασφυκτικά» φαινόμενα σε ανεξάρτητους παραγωγούς.
Η «λυπητερή»
Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ανοίγει «μέτωπο» με τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, ξεκαθαρίζει ότι τα τέλη συχνοτήτων που οφείλουν τα κανάλια θα καταλογιστούν.Στέλνει τη «λυπητερή» για τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014 με το συνολικό οφειλόμενο ποσόν να φτάνει τα 24,15 εκατ. ευρώ για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και τα 16,5 για τις συνδρομητικές πλατφόρμες NOVA (τα περισσότερα) και ΟΤΕ ΤV.
Ο διευθύνων σύμβουλος
«Εχεις ένα υπερωκεάνιο και δεν υπάρχει άνθρωπος να ρίξει κάβο» θα πει στην πρώτη ουσιαστικά συνέντευξή του στην «Εφ.Συν» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης. Για την πολύωρη... ανάκριση από την κ. Κωνσταντοπούλου θα επιμείνει: «Δεν θεώρησα ότι κάποιος με ανέκρινε ή με στρίμωξε στη γωνία.Δεν ένιωσα ότι έπρεπε να απολογηθώ. Δεν είχα τίποτα να φοβηθώ και τίποτα να κρύψω». Παραδέχτηκε το λάθος λίγο πριν από το ντιμπέιτ Μεϊμαράκη-Τσίπρα και ανέλαβε την ευθύνη για το «ατόπημα», όπως το χαρακτήρισε, ζητώντας συγγνώμη από τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ.
Ο υπουργός
«Το νομοσχέδιο για τις άδειες δεν μπορεί να απαξιώνεται με αόριστες και αφοριστικές κουβέντες» θα πει σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.Με αυτόν τον τρόπο θα απαντήσει στις επικρίσεις της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας που έκανε λόγο για νομοσχέδιο γεμάτο «αοριστίες, σε λάθος κατεύθυνση, που αντίκειται στο πνεύμα πλουραλισμού και ελευθερίας της ενημέρωσης, ενώ για όλα αποφασίζει ένας υπουργός».
Τώρα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε νέα τροπολογία ώστε να... διευθετηθεί το θέμα με το ΕΣΡ και να προχωρήσει η αδειοδότηση...
Δημοψήφισμα = πανικός
Τι ήταν να αναγγείλει δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας; Δεν σκέφτηκε τους ιδιοκτήτες των ραδιοφώνων που πανικοβλήθηκαν; Ηρθε και η απόσυρση πολλών διαφημιστικών πακέτων από τους ραδιοσταθμούς την επαύριο της αναγγελίας, ο πανικός γιγαντώθηκε.Στον Pepper 96.6, λόγου χάριν, έδωσαν υποχρεωτική άδεια στους παραγωγούς από τις 10 Ιουλίου, ενώ στον Kiss 92.9 τούς είπαν αν θέλουν να δουλέψουν μεν, αλλά χωρίς να πληρώνονται. Δεν θυμόμαστε πάντως τους ιδιοκτήτες όταν πήγαιναν καλά τα ραδιόφωνα να μοίραζαν κατιτίς παραπάνω στους εργαζόμενους. Τα capital controls λειτούργησαν σαν φάση στριπτίζ για πολύ κόσμο.
Αυτοδιαχειριζόμενα ραδιόφωνα
Τρεις είναι οι ραδιοσταθμοί που ανήκουν στους εργαζόμενους (όπως η «Εφ.Συν.» σε εμάς). Ο ενημερωτικός Flash 96 και οι δύο μουσικοί, Nitro 102.5 και Best 92.6. Αν τα πηγαίνουν καλά; Οχι και τόσο (δεν είναι και εύκολο), αλλά το παλεύουν.Τώρα, πρώτες ημέρες του 2016, ο Flash 96 δείχνει να αναπτύσσεται έστω και δειλά δειλά, ο Nitro 102.5 παίζει πια μόνο μουσική χωρίς εκπομπές στο πρόγραμμά του (από τον Σεπτέμβρη ήδη) και ο Best 92.6 ετοιμάζεται για καινούργιο ξεκίνημα.
Το 2015 στα ερτζιανά
1. Νέα ραδιόφωνα ο Sport24 Radio 103.3 (αθλητικός) και ο Ελληνικός 93.2 (μουσικός) ενώ ανοίγει ξανά και η κλειστή (Σαμαράς-Μουρούτης-Κεδίκογλου) ΕΡΑ Σπορ. Αδεια από το ΕΣΡ πήρε και ο Ηρόδοτος FM, αλλά ακόμα δεν έχει εκπέμψει.Αλλαγή προσανατολισμού για τον Galaxy 92, από τη στιγμή που το ανέλαβε ο Πέτρος Κωστόπουλος (όχι, ο Νίκος Μαστοράκης δεν επέστρεψε στα FM, μην ανησυχείτε). Πωλητήριο για τον VFM 88.5 για μισό εκατομμύριο ευρώ (σπεύσατε, όσοι ενδιαφέρεστε - πωλείται ακόμα).
2 .Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει η αδειοδότηση και των ραδιοφωνικών σταθμών αποκάλυψε ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο Γιάννης Αλαφούζος, ιδιοκτήτης του Σκάι και του Παναθηναϊκού, εξαγοράζει τον Σπορ 94.6.
Δύσκολη χρονιά για τον 105.5 Στο Κόκκινο, φεύγουν από τη ζωή οι Βαγγέλης Βέκιος, Γιώργος Ξυλούρης και Γιώργος Ανανδρανιστάκης. Ο Real FM παραμένει και το 2015 στην κορυφή των ακροαματικοτήτων χωρίς να φαίνεται πως μπορεί να απειληθεί και τη νέα χρονιά.
Δάνεια και αδειοδότηση
Η «Εφ.Συν» φέρνει στο φως στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας ουσιαστικά... ανήκουν στις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι 11 μιντιακές επιχειρήσεις εμφανίζουν τραπεζικό δανεισμό που ξεπερνά τα 941 εκατ. ευρώ!Οι πλέον υπερδανεισμένοι είναι: ΔΟΛ (Ψυχάρης), Πήγασος (Μπόμπολας), Τηλέτυπος-MEGA (Ψυχάρης, Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης) και IRIS AEBE (ΔΟΛ και Πήγασος) με συνολικά δάνεια πάνω από 510 εκατ. ευρώ! Οικονομικοί εισαγγελείς ερευνούν τις συγκεκριμένες χορηγήσεις, έχουν ήδη κληθεί μέτοχοι ΜΜΕ να δώσουν εξηγήσεις καθώς και 45 στελέχη τεσσάρων τραπεζών ως ύποπτοι απιστίας.
Η κυβέρνηση ψήφισε τον Οκτώβριο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση (περιεχομένου) των καναλιών μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού. Δεν ξεκαθάρισε τον αριθμό των αδειών που θα δοθούν, ούτε το κατώτατο ποσόν προσφοράς, ενώ δημιουργήθηκαν προβλήματα, καθώς ο Ν. Παππάς με τροπολογία ουσιαστικά κατάργησε τα τρία από τα εναπομείναντα τέσσερα μέλη του ΕΣΡ που είναι υπεύθυνο για την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Πηγή: efsyn.gr