28 Μαρ 2016

Δίδυμη απειλή για Ε.Ε. και Ελλάδα

Ο τρόμος που απλώθηκε πάνω από τις Βρυξέλλες, σε επίπεδο συμβολισμού, υπερβαίνει τα προηγούμενα τρομοκρατικά χτυπήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Έως πρότινος οι επιθέσεις επικεντρώνονταν σε εθνικούς στόχους (Μαδρίτη, Λονδίνο, Παρίσι) χωρών οι οποίες γίνονταν αντικείμενο ....αντεκδίκησης στο πλαίσιο του «ιερού πολέμου».
 
Όμως το χτύπημα στις Βρυξέλλες δεν αφορούσε το Βέλγιο, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς εκεί εδρεύουν οι σημαντικότεροι ευρωπαϊκοί πολιτικοί οργανισμοί και το ΝΑΤΟ. Το ISIS, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, είχε ξεκάθαρο στόχο την Ευρώπη.
 
Για τους λόγους για τους οποίους επελέγησαν οι Βρυξέλλες, αλλά και τη στρατηγική των τρομοκρατικών χτυπημάτων του ISIS θα διαβάσετε αναλυτικά στην επόμενη σελίδα. Το κρίσιμο ωστόσο είναι η επόμενη μέρα της Ευρώπης, στο έδαφος της οποίας απειλείται να μεταφερθεί ένα σοβαρό μέρος από τη διεθνή τρομοκρατική δραστηριότητα των τζιχαντιστών.
 
Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια
 
Η πρώτη απειλή είναι η ίδια η τρομοκρατική δράση, η οποία αναμένεται να αναγάγει την ασφάλεια σε κορυφαία προτεραιότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι κάθε παραχώρηση στην ενίσχυση της ασφάλειας συνιστά μια υποχώρηση στο επίπεδο της δημοκρατικότητας των θεσμών και των δικαιωμάτων.
 
Είναι επίσης αυτονόητο ότι καμιά χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη, παρότι ορθώς επισημαίνεται πως υπάρχει διαβάθμιση στον κίνδυνο – και επομένως στις πιθανότητες – μαζικού τρομοκρατικού χτυπήματος μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.
 
Ήδη οι αναλύσεις συμφωνούν ότι έχουμε μπροστά μας μια μακροχρόνια απειλή, η οποία εδράζεται στη δημιουργία μιας γενιάς νεαρών Ευρωπαίων τζιχαντιστών κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των ηγεσιών της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίες άργησαν τραγικά να αντιληφθούν τη γοητεία που τους ασκούσε το πρόταγμα του Ισλαμικού Κράτους.
 
Η Ευρώπη ήδη απειλείται σε επίπεδο συνοχής και δύσκολα θα βρει κάποιος πιο τρανταχτό παράδειγμα από τη διαχείριση του μεταναστευτικού / προσφυγικού προβλήματος, το οποίο ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο την τεράστια απόσταση που χωρίζει έναν χαλαρό συνεταιρισμό κρατών από μια ολοκληρωμένη ένωση.
 
Οι ισχυρές εθνικές και θρησκευτικές ταυτότητες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Σε πρακτικό επίπεδο οι διασυνοριακοί έλεγχοι θα αυξηθούν κατακόρυφα με συνέπεια να αλλάξει – άγνωστο πόσο βαθιά – αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως δομή της Ευρώπης.
 
Οι ακροδεξιές δυνάμεις πανηγυρίζουν διότι βλέπουν πεδίον δόξης λαμπρό και ο λόγος περί δικαιωμάτων, παρότι παραμένει στην προμετωπίδα των επίσημων πολιτικών δηλώσεων, υποχωρεί πρακτικά σήμερα υπέρ του περιορισμού της εισροής μεταναστών και προσφύγων και αύριο ενδεχομένως σε επίπεδο συνταγματικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η δεύτερη απειλή, η οποία αφορά ευθέως τη χώρα μας και δευτερευόντως την Ιταλία, η οποία κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε ένα παρόμοιο πρόβλημα αναλόγως των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική.
 
♦ Γι’ αυτό ο Ματέο Ρέντζι έσπευσε να δηλώσει, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ότι «όσοι αυταπατώνται και προτείνουν να κλείσουμε τα σύνορα δεν καταλαβαίνουν ότι οι εχθροί βρίσκονται ήδη μέσα στις πόλεις μας».
 
♦  Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε, εκτός από τον φόβο, να μη νικήσουν την Ευρώπη ο ρατσισμός και το θρησκευτικό μίσος.
 
Τα σύννεφα πυκνώνουν και οι δύο πρωθυπουργοί αντιλαμβάνονται ότι κάθε αιματηρό χτύπημα στην Ευρώπη θα έχει ηχηρό και εξαιρετικά δυσάρεστο αντίκτυπο στις χώρες τους.
 
Το ελληνικό δράμα
 
Ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση καθώς τα βόρεια σύνορά της είναι κλειστά και η ίδια μεταβάλλεται με ταχύτατο ρυθμό σε χώρο μόνιμης αποθήκευσης ανθρώπων, των οποίων ο αριθμός μπορεί να φτάσει σε ύψος απελπιστικά μεγάλο για τις υποδομές και τις εν γένει αντοχές της χώρας. 
 
Η ελληνική κυβέρνηση και η χώρα βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με την πλήρη πολιτική κατάρρευση των ιδεολογικών θέσεων περί «ανοιχτών συνόρων». Η τρομοκρατία ήρθε να δώσει το τελικό χτύπημα, καθώς ήδη η Γερμανία – η μόνη άλλη χώρα που στήριζε πλήρως αυτού του είδους την πολιτική κινητοποιώντας την εκδήλωση του τεράστιου μεταναστευτικού / προσφυγικού ρεύματος – περιγράφεται ως ένας από τους επόμενους πιθανούς στόχους μαζικής τρομοκρατικής επίθεσης.
 
Επιπλέον, εάν, όπως αναμένεται, οι χώρες της Ευρώπης συμμετάσχουν πιο ενεργά στη συμμαχία κατά του ISIS, η Ελλάδα, με έναν μεγάλο όγκο εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, εάν κληθεί να καταβάλει το δικό της μερίδιο συμμετοχής.
 
Ταυτοχρόνως όμως η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια επώδυνη κρίση και ένα «βουνό» μνημονιακών μεταρρυθμίσεων σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο βραχυπρόθεσμα θα επιδεινωθεί λόγω της τρομοκρατίας και μακροπρόθεσμα θα επιβαρυνθεί από τη διαχείριση του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματος, ακόμη και αν τα χρήματα για στέγαση και τροφή πληρώνονται από την Ε.Ε.
 
Τέλος, είναι άγνωστο αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να αντέξει την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί στη χώρα μας εξ αιτίας της ακόμη μεγαλύτερης απροθυμίας των ευρωπαϊκών χωρών να απορροφήσουν πρόσφυγες, αλλά και εξ αιτίας του συμφέροντος της Τουρκίας να γκρεμίσει στις αντοχές της Ελλάδας προκειμένου να προωθήσει εδαφικές και κυριαρχικές διεκδικήσεις.
 
Το βέβαιο είναι ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ανοίγουν, την πιο κρίσιμη στιγμή, μια περίοδο μεγάλων εντάσεων και ακόμη μεγαλύτερων κινδύνων και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
 
Πηγή: topontiki.gr