Πολύ κοντά σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την αναδιάρθρωση των δανείων της, ύψους 160 εκατ. ευρώ, και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Ο Μάρτιος αναμένεται να είναι μήνας καθοριστικών εξελίξεων για το ....
μέλλον της ΕΒΖ, καθώς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα εξαρτηθεί η επόμενη μέρα για την εταιρεία, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει ζημιογόνα αποτελέσματα και σοβαρά χρηματοοικονομικά προβλήματα.
Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές 14,9 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2015, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο μετά την αδυναμία που εξέφρασε ο ορκωτός ελεγκτής να διατυπώσει γνώμη για τις λογιστικές καταστάσεις της.
Στο παρασκήνιο, βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλες διαπραγματεύσεις με την πιστώτρια τράπεζα αλλά και τους 233 μόνιμους εργαζομένους της ΕΒΖ προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένα σκληρό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που προβλέπει μεγάλες περικοπές σε μισθούς έως και 30-40%, διαγραφή μέρους του δανεισμού και πώληση ακινήτων αλλά και των δύο εργοστασίων ζάχαρης στη Σερβία.
Στους παραγωγούς
Επείγων στόχος για την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, η οποία έχει τον έλεγχο της ΕΒΖ, είναι να διασφαλιστούν σε αυτή τη φάση περίπου 8 εκατ. ευρώ, τα οποία οφείλονται από πέρυσι στους περίπου 2.000 παραγωγούς ζαχαρότευτλων ώστε να ξεκινήσουν την παραγωγή της νέας χρονιάς, και επιπλέον 6-7 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης.Παράγοντας αβεβαιότητας για την εταιρεία είναι και η έρευνα που έχει ξεκινήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν η χρηματοδότησή της, πέρυσι, με 30 εκατ. ευρώ θα κριθεί ως άμεση κρατική ενίσχυση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στόχος της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανέλαβε τα δάνεια της ATEbank, είναι να εκταμιευτούν άμεσα τα κεφάλαια αυτά εν είδει «προκαταβολής» έναντι της συμφωνίας αναδιάρθρωσης που αναμένεται να κλείσει το επόμενο δίμηνο.
Η πρόταση αναδιάρθρωσης για τα δάνεια ύψους 160 εκατ. ευρώ είναι:
▶ να παραμείνει ως οφειλή που θα εξυπηρετείται κανονικά ένα ποσό 50-60 εκατ. ευρώ,
▶ άλλα 50 εκατ. ευρώ να γίνουν δάνειο «balloon» με μετάθεση της οφειλής στο μέλλον και στόχο τη διαγραφή αυτού του σκέλους των δανείων
▶ και άλλα 50 εκατ. ευρώ να «απορροφηθούν» από την Τράπεζα Πειραιώς με αντάλλαγμα τα «μη παραγωγικά ακίνητα» της ΕΒΖ, όπως τα δύο ζαχαρουργεία της εταιρείας, που θα τεθούν εκτός λειτουργίας, σε Σέρρες και Ορεστιάδα και πιθανόν οι δύο θυγατρικές εταιρείες ζάχαρης της ΕΒΖ στη Σερβία.
Η Πειραιώς φέρεται να προσφέρει ως επιπλέον τίμημα περίπου 5 εκατ. ευρώ, ποσό που η ΕΒΖ και η Αγροτική επιδιώκουν να αυξήσουν.
Λειτουργικά έξοδα
Την ίδια στιγμή, υπό εξέταση από την Πειραιώς βρίσκεται και το πρόγραμμα περιορισμού των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας, το οποίο στοχεύει να μειωθούν κάθετα μέχρι το 2018, ώστε όταν απελευθερωθούν οι εισαγωγές ζάχαρης, η εταιρεία να έχει αποκτήσει ανταγωνιστικό κόστος λειτουργίας.Σήμερα κάθε τόνος ζάχαρης που παράγεται από την ΕΒΖ κοστίζει 850 ευρώ, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι να μειωθεί κάτω από τα 450 ευρώ.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η πρόταση για μείωση των τιμών παραγωγού κατά 15%.
Μεγάλο μέρος του κόστους αναμένεται να εξοικονομηθεί με περικοπές στους μισθούς των 250 εργαζομένων της ΕΒΖ, οι αποδοχές των οποίων, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Kantor, αντιστοιχούν στο 30% των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας.
Στο πλαίσιο της αρχικής πρότασης έχει υπάρξει συμφωνία για μειώσεις 20% στους μισθούς, ωστόσο όπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.» αυτές τελικά δεν αποκλείεται να κυμανθούν στο 30-40%.
Πηγή: efsyn.gr