18 Μαρ 2016

Τσίπρας για τη συμφωνία: Όποιος τολμά με σχέδιο έχει επιτυχίες

Ευχαριστημένος για το γεγονός ότι η προσφυγική κρίση αντιμετωπίζεται ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίτευξη της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες. «Τα σχέδια των ...
μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε εδώ και τρεις μήνες, δηλαδή να έχουμε κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η οποία είναι διεθνής, αφορά την ΕΕ στο σύνολό της». Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ζήτημα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτό αναγνωρίστηκε πλέον, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα που έκανε μάλιστα λόγο για σημαντική διπλωματική νίκη για την Ελλάδα.
Χαρακτήρισε μάλιστα σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση της επίσκεψή του στη Σμύρνη. «Θέσαμε στη Σμύρνη τις βάσεις για τη σημερινή απόφαση», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Όποιος τολμά με σχέδιο στην Εξωτερική Πολιτική, έχει επιτυχίες».
«Πήραμε αυτό που θέλαμε, επιτάχυνση συμφωνίας επανεισδοχής» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η Αθήνα απαίτησε πλήρη κάλυψη σε νομικό και πολιτικό επίπεδο ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. «Απαιτήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά ότι η όλη διαδικασία θα γίνεται με τη στενή συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Διεκδικήσαμε και πήραμε απόφαση για ενίσχυση στις υποδομές, αλλά και σε προσωπικό, ιδίως στην υπηρεσία ασύλου» πρόσθεσε.
Για το κυπριακό 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτές τις ημέρες, αθόρυβα αλλά σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, η Αθήνα συνεργάστηκε ώστε να αποτραπούν παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας, η οποία ήθελε να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, και ενώ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι σχετικές διαπραγματεύσεις.
«Καταφέραμε αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, αλλά και ένα που έχουμε παγώσει εμείς (31), να φύγουν από το τραπέζι», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «ανοίγουν άλλα κεφάλαια και η βίζα για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ».
Πηγή:http://tvxs.gr