17 Μαΐ 2016

Η Ευρώπη λέει «όχι» στο ΔΝΤ για ριζική λύση στο χρέος

Nέο γύρο θερμού παρασκηνίου μεταξύ των δανειστών ανοίγει η διαρροή της πρότασης του ΔΝΤ για ριζική λύση στο ελληνικό χρέος – μιας πρότασης που θεωρείται απίθανο να γίνει αποδεκτή από το Βερολίνο και κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για οριστική ...
και πλήρη συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαίου. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή για το Eurogroup της επόμενης Τρίτης είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και μια πολιτική συμφωνία – ή και «προσυμφωνία» - για το χρέος.

Ντάισελμπλουμ: Δεν έχει κλειδώσει η συμφωνία

Ανάλογο κλίμα έδειξε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνοντας σε ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι η συμφωνία στις 24 Μαΐου «δεν έχει κλειδώσει και δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μάλιστα, στην πράξη απέρριψε ευθέως και την πρόταση που κάνει το ΔΝΤ για το χρέος και η οποία, σύμφωνα με την Wall Street Journal,  προβλέπει «πάγωμα» της καταβολής δόσεων ή κεφαλαίου έως το 2040, επιμήκυνση έως ο 2080 και επιτόκιο 1,5%.

Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος είναι μακροπρόθεσμο και με πολύ χαμηλά επιτόκια, υπονοώντας ότι τα περιθώρια ελάφρυνσής του είναι οριακά.

Ζητείται «πολιτική συμφωνία»
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα αναζητήσουν στις 24 Μαίου συναίνεση στον προληπτικό μηχανισμό δημοσιονομικών στόχων και μια «πολιτική συμφωνία» για την ελάφρυνση χρέους.

«Με δεδομένο ότι η Ελλάδα νομοθετεί ήδη τα προαπαιτούμενα, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα prior actions θα εκλπληρωθούν», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, προσέτοντας όμως ότι όσον αφορά το χρέος  τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί σε αυτό το στάδιο εκτός από τη «γενική κατηγοριοποίηση».
«Δουλεύουμε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, πρσθέτοντας: «Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο».

Αγνωστο εάν θα μετάσχει το ΔΝΤ

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εαν το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα και πρόσθεσε πως το καλύτερο σενάριο είναι να πάρει το Ταμείο τις αποφάσεις του στις αρχές του καλοκαιριού.
«Θα γίνει ένα EuroWorkingGroup τη Δευτέρα και θα δούμε πόσο θα "τραβήξει", δεν έχουμε βάλει ακόμα δείπνο, θα φτάσουμε σε μια σειρά από συμπεράσματα με διάφορες αγκύλες, αλλά όπως καταλαβαίνετε ακόμα και το γεγονός ότι το βάζουμε σε χαρτί είναι τεράστια επιτυχία. Οι υπουργοί θα κάνουν τα υπόλοιπα»,  είπε χαρατηριστικά.
Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως κατέβασε τον πήχη και για τη δόση που θα πάρει η Ελλάδα και η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες μπορεί να ξεπερνούσε και τα 10 δισ. ευρώ.
Πηγή:http://tvxs.gr