16 Ιουν 2016

Ζητείται σύνεση

Αντιγράφουμε από τη σελίδα: dhmak-elta.blogspot.gr
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε αποσβολωμένοι έναν ορυμαγδό ανακοινώσεων, καταγγελιών, Δελτίων Τύπου, κ.λ.π. σε έναν ακήρυχτο πόλεμο στα ΕΛΤΑ μεταξύ, όχι εργαζομένων – Διοίκησης, αλλά Συνδικάτου – Διοίκησης.
Και για να γίνουμε απολύτως σαφείς: ...

Δεν αμφισβητείται το Συνδικάτο και οι σκοποί, οι οποίοι θα πρέπει να εξυπηρετούνται μέσω αυτού, προς όφελος των εργαζομένων που εκπροσωπεί. Αμφισβητείται όμως έντονα η συγκυρία η οποία έχει επιλεγεί στην προσπάθεια του Συνδικάτου να δικαιολογήσει την δράση του.
Ξαφνικά όλα τα προβλήματα – υπαρκτά η αλήθεια είναι – προέκυψαν μέσα σε ένα διάστημα 2 μηνών;
ΘΑΥΜΑ!!!!
Για να σοβαρευτούμε όμως:
Υπαρκτά προβλήματα ετών κρύβονταν κάτω από το χαλί στην προσπάθεια Συνδικάτου και Διοίκησης να παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα.
* Προβλήματα ρευστότητας υπάρχουν και δεν προέκυψαν το τελευταίο δίμηνο. * Συρρίκνωση έργου υπάρχει και δεν προέκυψε το τελευταίο δίμηνο. * Αδιαφάνεια υπάρχει και δεν προέκυψε το τελευταίο δίμηνο. * Ελλιπής υποστήριξη υπάρχει και δεν προέκυψε το τελευταίο δίμηνο. * Στελέχωση δεν έγινε αλλά όχι το τελευταίο δίμηνο.
Το θέμα των ημερών που έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα, η λειτουργία δηλ των Καταστημάτων του ΕΛΤΑ με διευρυμένο ή όχι ωράριο λειτουργίας και που προκλήθηκε όπως φαίνεται από τις παλινωδίες της Διοίκησης ή και από λάθος εκτίμηση για τον αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια κίνηση στις τοπικές κοινωνίες.
Σωστά το Συνδικάτο ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα με λάθος όμως τρόπο.
Έχει άραγε κάποιος από το Συνδικάτο γνώση κάτω από ποιες συνθήκες και με τι εργαλεία εργάζονται οι εργαζόμενοι στα Καταστήματα;
Υπήρχε διευρυμένο ωράριο σε αρκετά Καταστήματα, αλλά σκέφτηκε κάποιος αν αντίστοιχα υπάρχει και υποστήριξη σε δυνητικά προβλήματα που πιθανόν να δημιουργηθούν;
Θα υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση;
Πρώτα διεκδικείς τις κατάλληλες συνθήκες για τους εργαζόμενους και μετά προχωράς στην όποια κίνηση και πάντα σε συνεργασία με την Διοίκηση. Αν υπάρξει άρνηση βεβαίως και βγαίνεις και καταγγέλλεις.
Όμως «τότε και ΜΟΝΟΝ τότε».

Μήπως τελικά όλος αυτός ο θόρυβος που δημιουργήθηκε είναι μια καλή ευκαιρία ότι τελικά αποφασιστεί, να γίνει σωστά και οργανωμένα;
Εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση, παιγνίδια εντυπώσεων δεν χωρούν από καμία πλευρά.
Διοίκηση και Συνδικάτο πρέπει να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα του ΕΛΤΑ με πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας για το καλό των εργαζομένων και του ίδιου του ΕΛΤΑ κατ επέκταση.
«Ο καθείς εφ ω ετάχθη» όμως. ΟΧΙ ΣΥΝΔΙΟΙΚΩΝΤΑΣ
Η Διοίκηση να διαβλέπει έγκαιρα τα προβλήματα και τις προκλήσεις της αγοράς με σκοπό την επιβίωση του ΕΛΤΑ στον ανταγωνισμό και την ανάπτυξή του, σε συνδυασμό πάντα με τον κοινωνικό του ρόλο.
Το Συνδικάτο από την άλλη, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ΕΛΤΑ, πάντα με γνώμονα την ανάπτυξη και το μέλλον του ΕΛΤΑ.
Ρόλοι διακριτοί και εφαπτόμενοι, αλλά όχι αλληλεπικαλυπτόμενοι.
Οι εργαζόμενοι έχουν κουραστεί από την στείρα αντιπαράθεση και ζητούν λύσεις.
Υπάρχει έκδηλη αγωνία για το αύριο και αυτό καλό είναι να το συνειδητοποιήσουν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι πριν είναι πολύ αργά.

Ένας εργαζόμενος που αγωνιά.