2 Ιουν 2016

Χωρίς τη ψήφο της ΝΔ πέρασε η τροπολογία για τις offshore

Βουλευτές της Ν.Δ. αποχωρούν από τα βουλευτικά έδρανα 
Με την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από την Ολομέλεια, ένταση και διαξιφισμούς ολοκληρώθηκε η ψήφιση της τροπολογίας για καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος. Θετική ψήφος των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Εκτός των βουλευτών των ....
κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.) στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, υπερψήφισαν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.
Η Νέα Δημοκρατία, δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, χαρακτήρισε ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού την κριτική που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες από πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης «περί δήθεν συγκάλυψης διακίνησης μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής».
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην Ε.Ε.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος πρόσθεσε ότι η συζητούμενη διάταξη αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας, είναι στοχευμένη στη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και καλύπτει όλα τα κενά που είχαν διαπιστωθεί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να καλύψουν.
«Η αποσαφήνιση του όρου "εξωχώρια εταιρεία", η επέκταση της απαγόρευσης σε παρένθετα πρόσωπα, διαλύει την ασάφεια που υπήρχε στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι να αθωώνονται στα δικαστήρια» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε:
«Δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής γιατί όσοι διατηρούν σήμερα εξωχώρια εταιρεία, δεν μπορούν να τύχουν οποιουδήποτε ευργετήματος. Η απαγόρευση είναι γενική και καθολική και στοχεύει στην προστασία της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, έναντι της κοινής γνώμης».
«Η προτεινόμενη διάταξη είναι προτιμότερη από το προηγούμενο καθεστώς που ήταν δυσερφάμοστο έως ανεφάρμοστο και αποτελεί κοινωνικό αίτημα σε περίοδο κρίσης» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και σημείωσε ότι είναι «δύσκολο ο πολιτικός που συμβάλλει στη λειτουργία μιας δυσβάσταχτης φορολογίας να προσφεύγει σε καθεστώτα πιο ευνοϊκά».
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, κατά την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας.
Νίκος Δένδιας
Νίκος Δένδιας | ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 
Ο κ. Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση «ότι κατά τρόπο πονηρό δήθεν κατ' απαίτηση της εναρμόνισης με τους κανόνες της Επιτροπής GRECO και σε μνημονιακές ρυθμίσεις φέρνει διάταξη η οποία στην πραγματικότητα περιορίζει τη δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου».
Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «κατά το διάστημα που ίσχυσε η διάταξη, οι οποιοιδήποτε παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους».
«Ενώπιον της κατακραυγής, η κυβέρνηση εισάγει μια διάταξη αυστηρή, αντισυνταγματική εναντίον του ευρωπαϊκού δικαίου και ανεφάρμοστη. Εμπαίζετε την αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κ. Δένδιας, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση.

Κυβέρνηση: Η Νέα Δημοκρατία το έβαλε στα πόδια

«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού» αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για τη στάση που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου. Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά» αναφέρει η κυβέρνηση.
Τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε μέσω twitter και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις για τις νομικές ενστάσεις

Αργότερα ο Νίκος Παρασκευόπουλος κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρχει αμνήστευση ή παραγραφή αδικήματος πολιτικών προσώπων εξαιτίας της συμμετοχής τους σε off sore εταιρίες που έχουν την έδρα τους σε χώρες που θεωρούνται φορολογικά συνεργάσιμες, εφόσον επικαλεστούν την επιεικέστερη διάταξη που ίσχυσε για τρεις μέρες από τη δημοσίευση του προηγούμενου νόμου.
Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε σοβαρές τις νομικές ενστάσεις και παρατηρήσεις που εκφράστηκαν από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ενώ αντέκρουσε τις αιτιάσεις τους περί προσπάθειας αμνήστευσης και απαλλαγής ορισμένων πολιτικών προσώπων, τονίζοντας ότι καμία τέτοια πρόθεση και από κανένα δεν υπήρξε στην κυβέρνηση.
Νίκος Παρασκευόπουλος
Νίκος Παρασκευόπουλος | ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 
Παράλληλα, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου, κατέθεσε ρύθμιση που ξεκαθαρίζει ότι η προθεσμία των εξήντα ημερών για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων δεν αίρει το αξιόποινο παλαιότερων παραβάσεων και διευκολύνει μόνο να προσαρμοστούν όσοι εμπίπτουν για πρώτη φορά στο αξιόποινο μετά την ψήφιση του νόμου.
Συγκεκριμένα, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης ορίζεται ότι:
♦ Η μεταβίβαση των μετοχών σε εξωχώριες εταιρείες εντός 60 ημερών (που επιβάλλεται από την τροπολογία) δεν αίρει το αξιόποινο για συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες.
♦ Δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει ότι αν υπάρχει ευνοϊκότερη ρύθμιση ανάμεσα στην τέλεση μίας πράξης και τη διεξαγωγή της δίκης, εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη.

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία

Εισάγει καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή και προσδιορίζει τις απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Ορίζει, επίσης, ότι «καταργείται από τότε που ίσχυσε η διάταξη του άρθρου 178 του ν. 4389/2016 (Α' 97)».
Η καθολική απαγόρευση που εισάγει η τροπολογία - η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή, Ν. Παρασκευόπουλο, Ευ. Τσακαλώτο και Δ. Παπαγγελόπουλο - αφορά τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης.
Η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα.
Η απαγόρευση ισχύει και για τους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος.
Στη νέα διάταξη η απαγόρευση που καθιερώνεται για τα εν λόγω πρόσωπα, αφορά όχι μόνο στις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα, αλλά και στις εταιρείες που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση περιλαμβάνει και κράτη των οποίων το φορολογικό σύστημα είναι καταφανώς ελαφρύτερο έναντι του ελληνικού. «Όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς» αναφέρει επίσης η εισηγητική έκθεση.
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος | ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 
Ως παρένθετα πρόσωπα νοούνται σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί Σύμφωνο Συμβίωσης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ενεργούν για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξη ή κατ' εντολή των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων.
Επίσης, τίθεται αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για την υποχρέωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα.
Η παραβίαση των διατάξεων προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ, που εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια.
Η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης.
♦ Δείτε την PDF iconΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Πηγή: efsyn.gr