22 Ιουλ 2016

«Θερμό» φθινόπωρο προμηνύει η υπόσχεση Λιου για το ελληνικό χρέος

«Θερμό» φθινόπωρο για το ελληνικό πρόγραμμα, προμηνύει η υπόσχεση που φέρεται να έδωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, για λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους πριν ολοκληρωθεί η θητεία του ....
Προέδρου Ομπάμα
Ως γνωστό, οι αμερικανικές εκλογές θα γίνουν τον Νοέμβριο. Τον ίδιο μήνα αναμένεται το ΔΝΤ να κάνει την αναθεώρηση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους, ώστε να αποφασιστεί συνεκτιμώντας και τα δημοσιονομικά στοιχεία αν θα συμμετέχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα
Αν οι ΗΠΑ θέλουν να παρέμβουν ουσιαστικά στο ελληνικό πρόγραμμα, θα έχουν τότε την πιο καλή ευκαιρία. Τούτο διότι θα μπορούν να πιέσουν από δύο κατευθύνσεις τις χώρες που θέλουν για πολιτικούς λόγους να αναβάλλουν την λύση για το χρέος το 2018, δηλαδή την Γερμανία, την Ολλανδία, την Φιλανδία, την Αυστρία και την Σλοβενία
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί ασκήσει απευθείας πολιτική πίεση στις χώρες αυτές να υιοθετήσουν άμεσα την λύση που έχουν δρομολογήσει.
Εμμέσως η πίεση μπορεί να έρθει από το ΔΝΤ (όπου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος), μέσω ενός τύπου εκβιασμού για την μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο, θα διέκοπτε απομάκρυνε οριστικά την Φιλανδία από το ελληνικό πρόγραμμα, αφού υπάρχει συνταγματικό κώλυμα της συγκεκριμένης Σκανδιναβικής χώρας για χρηματοδότηση άλλου κράτους μέλους της Ευρωζώνης χωρίς την εγγύηση που δίνει το ΔΝΤ, για την βιωσιμότητα του χρέους του.
Η Γερμανική, η Ολλανδική, η Αυστριακή και η Σλοβενική Κυβέρνηση θα αντιμετώπιζαν τεράστιο πολιτικό πρόγραμμα αν συνέχιζαν ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδα για το οποίο υπήρχε αρχικά η εγγύηση συμμετοχής του ΔΝΤ αλλά χωρίς το ΔΝΤ.
Από την άλλη, αν δεχθούν την άμεση λύση για το ελληνικό χρέος θα αντιμετωπίσουν άλλο μεν αλλά το ίδιο σοβαρό πρόβλημα από τα κοινοβούλια τους.

Ειδικά η Γερμανία και η Ολλανδία που έχουν εκλογές μέσα στο 2017 θα βρεθούν σε ένα πραγματικό αδιέξοδο όπου η όποια λύση και αν επιλεγεί θα έχει πολιτικές απώλειες για τις σημερινές Κυβερνήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει ξανά σε μείζον πρόβλημα σε μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία με το θέμα του Brexit απολύτως ανοιχτό (η Μ. Βρετανία δεν αναμένεται να καταθέσει αίτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 πριν το τέλος του χρόνου), την Τραπεζική κρίση στο Νότο της Ευρώπης σε εξέλιξη και Ισπανία και Πορτογαλία να βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω των αποκλίσεων στους προϋπολογισμούς τους.
Πίεση και για Ελλάδα
Από την άλλη βέβαια η άμεση λύση του χρέους θα επιφορτίσει με μεγάλο άγχος και την Ελληνική Κυβέρνηση. Κάθε κόκκινη γραμμή για τα ΔΣ των τραπεζών, το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, τις αλλαγές στο δημόσιο και κυρίως τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, μοιραία θα πάει στην άκρη. Τούτο διότι κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων του προγράμματος, θα δώσει επιχειρήματα στους Ευρωπαίους να επιμείνουν στην αναβολή της λύσης για το χρέος.
Ένα δεύτερο άγχος για την ελληνική πλευρά, θα αποτελέσει και η επίτευξη στο ακέραιο των δημοσιονομικών στόχων. Μια απόκλιση στα έσοδα δεν θα αποτελέσει μόνο δικαιολογία για αναβολή της λύσης για το χρέος.

Θα είναι και η αιτία για την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» που θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.


Πηγή: enikonomia.gr