26 Ιουλ 2016

Τι συμβαίνει με τις ευρωπαϊκές τράπεζες;

Tvxs Ανάλυση
Επιχείρηση κατευνασμού, με παράλληλο «παράθυρο» για- σιωπηρή – εγκατάλειψη του bail in και επιστροφή στο bail out, τίθεται σε εφαρμογή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό στερέωμα τρεις ημέρες πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ....
H «ετυμηγορία» Ντράγκι για το πόσο ανθεκτικές είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ποιες εξ αυτών θα χρειαστούν νέες κεφαλαιακές ενέσεις αναμένεται την Παρασκευή το απόγευμα, αφού κλείσουν οι αγορές. Πρόκειται για μια αναμονή με έντονο παρασκήνιο, που διεξάγεται υπό τη βαριά σκιά των τριγμών στο ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, και των διαρροών περί ανάγκης τουλάχιστον 40 δις ευρώ για τη στήριξή του. Πρόκειται όμως και για μια αναμονή που κουβαλά τους, κοντινούς ακόμη εφιάλτες, από το κυπριακό κούρεμα καταθέσεων (bail in) και το ελληνικό bank run.
Αυτοί ακριβώς οι εφιάλτες δείχνουν να οδηγούν σε σενάρια για πιο ήπιες παρεμβάσεις στην τραπεζική κρίση της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης – παρεμβάσεις όμως που, εάν υλοποιηθούν, δημιουργούν νέα δεδικασμένα στο σύνολο της ευρωζώνης, μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης.
Καθησυχάζει ο Ρέντσι
Σε πρώτο χρόνο, η ίδια η κυβέρνηση Ρέντσι επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές και, κυρίως, να αποτρέψει ένα μαζικό κύμα απόσυρσης καταθέσεων, ανάλογο με το περσινό ελληνικό bank run. Στο πλαίσιο αυτό, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών διαμήνυσε ήδη ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών της χώρας του δεν ξεπερνούν τα 7 με 8 δις ευρώ, η κρατική RAI διέρρευσε χθες ότι η μόνη ιταλική τράπεζα που κόβεται τελικά στα stress tests είναι η Monte dei Paschi di Siena και ο Ματέο Ρέντσι εξαντλεί όλα τα πολιτικά – και οικονομικά – μέσα πίεσης για να πετύχει την ανοχή του Βερολίνου σε μια ήπια κρατική στήριξη του ιταλικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Παράθυρο» bail out από τον Ντράγκι
Το πλέον καθοριστικό μήνυμα, ωστόσο, ήρθε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μόλις τέσσερις ημέρες πριν τα αποτελέσματα των stress tests επέλεξε να ανοίξει δίοδο για επαναφορά του bail out: Δηλαδή, για υπό προϋποθέσεις, επιστροφή στο μοντέλο στήριξης των τραπεζών όχι μέσω κουρέματος των καταθέσεων όπως συνέβη στην Κύπρο, αλλά με κρατικά κεφάλαια – με τη χρηματοδότησή της από τους φορολογούμενους που αποκηρύσσει η Μέρκελ.
Προκειμένου, δε, να καμφθεί αυτή η αντίσταση του Βερολίνου το μοντέλο που εισηγείται ο Ντράγκι αφορά «ειδικές περιπτώσεις», θα σχετίζεται μόνον με την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων και θα προϋποθέτει την πολιτική έγκριση και απόφαση της Κομισιόν. Είναι ένα μοντέλο το οποίο φωτογραφίζει ευθέως τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες κουβαλούν κόκκινα και επισφαλή δάνεια άνω των 300 δις ευρώ, αλλά μπορεί να αποτελεί πρόκριμα και για μια νέα συνολική στροφή στην ευρωζώνη.
Πιθανές «εκπλήξεις»;
Αλλωστε, παρά τα κατευναστικά μηνύματα των τελευταίων ημερών, ουδείς εγγυάται ότι η κρίση θα τελειώσει με τις ανακοινώσεις της Παρασκευής, ή με μια ήπια παρέμβαση στήριξης των ιταλικών τραπεζών. Ενδεικτική είναι η τελευταία έκθεση της Societe Generale, σύμφωνα με την οποία οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να μην είναι οι μόνες που θα βρεθούν στο επίκεντρο των αγορών στα stress tests της Παρασκευής και είναι πιθανό να υπάρξουν εκπλήξεις. Σ’ αυτές τις πιθανές εκπλήξεις, δε, η έκθεση της Societe Generale περιλαμβάνει και τις γερμανικές, τις αυστριακές και τις σκανδιναβικές τράπεζες…
Πηγή:http://tvxs.gr