14 Ιουλ 2016

Εξεταστική Επιτροπή: Αρχίζουν οι καταθέσεις για τα θαλασσοδάνεια ΜΜΕ και κομμάτων

12,6 εκατ. ευρώ είχα χορηγηθεί στα ΜΜΕ ενώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 10,2 εκατ. ευρώ
Τους τελευταίους τρεις διοικητές της πρώην ΑΤΕ θα αρχίσει να καλεί, από την επόμενη εβδομάδα, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων, τα οποία έχουν χορηγηθεί σε κόμματα και ΜΜΕ, όπως αποφάσισαν σήμερα τα μέλη της.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, ...
Σωκράτης Φάμελος, ανέφερε ότι τα κόμματα πήραν από την πρώην ΑΤΕ το μεγαλύτερο μέρος των δανείων τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν σταλεί στην Εξεταστική και επικαλέστηκε ο κ. Φάμελος, η συνολική οφειλή των κομμάτων προς τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες ανέρχεται περίπου στα 418 εκατ. ευρώ, με την ΑΤΕ να έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 358 εκατ. ευρώ.
Τα μέλη της Επιτροπής θα εξετάσουν το επόμενο διάστημα και την πρόταση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, να κληθούν για ακρόαση οι ιδιοκτήτες και μεγαλομέτοχοι μέσων ενημέρωσης, που έχουν λάβει δάνεια από τράπεζες.

Ειδικότερα, ο κ. Λάππας υποστήριξε ότι από τη μέχρι τώρα διαδικασία προκύπτει η αναγκαιότητα να κληθούν και να εξεταστούν οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης των εταιρειών «Πήγασος», ΔΟΛ», «Τηλέτυπος», «ΑΝΤ1», SKY», «ALFA», «Πρώτο Θέμα» και «Παραπολιτικά».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, πρότεινε να κληθεί και ο διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή».

Ο Δημήτρης Καμμένος, από τους ΑΝΕΛ, σημείωσε ότι θα πρέπει να κληθούν και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης που είχαν την ευθύνη για την οικονομική διαχείριση των εταιρειών και τη σύναψη δανείων.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής πρότεινε, και έγινε δεκτό, να αποφασίσουν τα ίδια ποιον εκπρόσωπό τους θα στείλουν για να καταθέσει.

Σήμερα, κατέθεσε στην Επιτροπή ο διευθύνων σύμβουλος της «ATTICA BANK», Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι τα δάνεια που έχει χορηγήσει η τράπεζά του προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, ενώ, συνολικά, στα ΜΜΕ έχουν χορηγηθεί 12,6 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, το σύνολο των δανειοδοτήσεων σε κόμματα είναι της τάξεως του 0,32% και των ΜΜΕ 0,26%. Ειδικότερα, για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο διευθύνων σύμβουλος της «ATTICA BANK» ανέφερε ότι έχουν καταγγελθεί γιατί δεν εξυπηρετούνται και έχουν ξεκινήσει όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες για την εξόφλησή τους. Η τελική οφειλή για τη ΝΔ είναι 2,4 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ έφθασε τα 6,5 εκατ. ευρώ. «Από τις συζητήσεις που γίνονται με τη ΝΔ προσδοκούμε σε λύση αμοιβαία επωφελή για το σύνολο του δανείου. Θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να τα εισπράξουμε», σημείωσε. Παράλληλα, διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξοφλήσει το δάνειο που είχε πάρει, ύψους 200.000 ευρώ, και ότι «το δάνειο του ΚΚΕ εξυπηρετείται ομαλά».

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Λάππα, σχετικά με τη μη εξυπηρέτηση των δανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αναγνωστόπουλος υποστήριξε ότι η τράπεζά του προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έστειλε τέσσερεις εξώδικες επιστολές το 2012, δύο το 2013 και μία το 2014, ενώ προέβη και σε έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο για ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων. «Λειτουργούμε σε ένα ευρύ κανονιστικό πλαίσιο και εφαρμόζουμε κώδικα δεοντολογίας και ίδια πολιτική είσπραξης για όλους τους πελάτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δεν υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση ειδικά για τα κόμματα», επεσήμανε.

Όταν ρωτήθηκε από τον κ. Λάππα εάν στη σύμβαση του δανείου που υπέγραψαν με την τράπεζα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ρητά ότι δεν έχουν εκχωρήσει σε άλλη τράπεζα το ποσό των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεών τους, ο κ. Αναγνωστόπουλος απάντησε θετικά.

«Με ποια πρόβλεψη "θεού" δώσατε τα δάνεια; Η ίδια κρατική επιχορήγηση, όμως, είχε εκχωρηθεί και στις άλλες τράπεζες από τις οποίες πήραν δάνειο», σχολίασε ο κ. Λάππας.

«Η εκχώρηση σε παραπάνω από έναν πιστωτή είναι νόμιμη, υπό τον όρο ότι υπάρχει επαρκές ποσό. Εμείς έχουμε τη διαβεβαίωση σε ισχυρή σύμβαση που επιδόθηκε στο ελληνικό Δημόσιο περί ενεχυρίασης», απάντησε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

«Η δήλωση αυτή είναι ισχυρή και υπάρχουν αστικές και ποινικές ευθύνες», υπογράμμισε ο κ. Λάππας.

Για το ίδιο θέμα, απαντώντας στον βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργο Μαυρωτά, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε: «Δεν υπάρχει δημόσιος μηχανισμός εξ' όσων γνωρίζω, για να ελέγχει την εκχώρηση. Οφείλω να σημειώσω ότι οι εκχωρήσεις επιδίδονται από το ελληνικό Δημόσιο και δεν υπάρχει θέμα μη αποδοχής τους. Είναι νομικά ισχυρή η εκχώρηση και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για τη χορήγηση δανείου».

Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι «από καταβολής του συστήματος χορήγησης δανείων προς τα κόμματα, και μέχρι το 2010 που ξέσπασε η κρίση, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτησή τους».
«Έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες κατά την εξέταση έγκρισης του δανείου, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα δεδομένα και τις συνθήκες εκείνης της περιόδου. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση, ούτε δέχθηκα προσωπικές πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα για χορήγηση δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ», τόνισε και πρόσθεσε:
«Από το 2014 έχουμε προχωρήσει σε τροποποίηση του κανονισμού και η έγκριση των δανείων εξετάζεται από την ανώτατη επιτροπή της τράπεζας. Η εμπειρία μας, μας κάνει ιδιαίτερα συντηρητικούς, πλέον, ως προς το προφίλ του ρίσκου μας».