11 Ιουλ 2016

Τί αλλάζει στα capital controls

Tρία άμεσα βήματα χαλάρωσης των capital controls προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Το πρώτο βήμα αφορά την – από καιρό αναμενόμενη – πλήρη εξαίρεση του ...
«νέου χρήματος» από τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Ως «νέο χρήμα» θεωρούνται τα κεφάλαια που θα επαναπατρίζονται με εμβάσματα από το εξωτερικό και δεν θα υπόκεινται σε κανένα περιορισμό στην ανάληψη μετρητών.
Το σχέδιο της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει επίσης την πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα. Όσοι δηλαδή διατηρούν καταθέσεις θα μπορούν να ζητούν την αποδέσμευση χρημάτων για αποπληρωμή ως και του συνόλου τωνδανείων τους. 
Το τρίτο βήμα είναι η πρόταση να δοθεί η δυνατότητα υπολογισμού του ποσού ανάληψης για κάθε φυσικό πρόσωπο στις δύο εβδομάδες από μια που ισχύει σήμερα. Δηλαδή αν κάποιος δεν σηκώσει μέσα στην εβδομάδα το ανώτατο όριο των 420 ευρώ να μπορεί στις δύο εβδομάδες να κάνει ανάληψη του διπλάσιου ποσού (840 ευρώ).
Ο Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας στη Βουλή την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε ότι και οι τρεις αυτές προτάσεις έχουν υποβληθεί στους θεσμούς και, εφόσον δοθεί η έγκριση, θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Επιμένει στο χαμηλότερο πλέονασμα
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επέμεινε και στην διατυπωμένη θέση του για χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2018, παρά την αρνητική έως τώρα θέση της Γερμανίας.
Οπως είπε, ο στόχος για το πλεόνασμα μετά το 2018 πρέπει να μειωθεί στο 2%, προκειμένου να μειωθούν μακροπρόθεσμα και τα φορολογικά βάρη για τους πολίτες.
Τα κόκκινα δάνεια
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40%, δηλαδή κατά 41 δισ. ευρώ. Αυτός ο στόχος, όπως υποστήριξε, μπορεί να επιτευχθεί αφ΄ενός μετην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που θα οδηγήσει επιχειρήσεις σε κερδοφορία και σε ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους και, αφ’ ετέρου, με την επιτυχή ρύθμιση, αναδιάρθρωση ή και την πώληση δανείων.
Πηγή:http://tvxs.gr