24 Σεπ 2016

Υπερόπλο στα χέρια της Εφορίας - Νέο ηλεκτρονικό σύστημα για διασταύρωση στοιχείων

Σε «fast track» επανελέγχους σε βάθος 12ετίας των υποθέσεων φορολογουμένων που έστειλαν με εμβάσματα μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Πολλές από τις υποθέσεις αυτές, αν και έχουν ελεγχθεί και έχουν βεβαιωθεί στους ...
φορολογουμένους μεγάλα ποσά φόρων και προσαυξήσεων, βγαίνουν ξανά από τα συρτάρια των φοροελεγκτών καθώς:
1. Τα ίδια πρόσωπα εντοπίζονται και στη λίστα των 1.270.047 ΑΦΜ καταθετών με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μία χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000 ευρώ για την χρονική περίοδο 2000-2012. Για τη λίστα αυτή έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία διενέργειας ελέγχων.
2. Κατά τον αρχικό έλεγχο οι φορολογικές αρχές ακολούθησαν λανθασμένη διαδικασία η οποία ήδη αμφισβητείται από τους ελεγχθέντες, όπως συνέβη με την υπόθεση του γνωστού τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη ο οποίος δικαιώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο. Επειδή υπάρχει πλέον δεδικασμένο βάσει του οποίου οι φορολογούμενοι που έχουν κληθεί να καταβάλουν μεγάλα ποσά φόρων και προστίμων μπορούν να δικαιωθούν και να απαιτήσουν την επιστροφή τυχόν χρημάτων που ήδη πλήρωσαν στο Δημόσιο, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες στρέφονται πλέον στη διενέργεια νέων ελέγχων με αφορμή άλλες εισαγγελικές παραγγελίες για τα ίδια πρόσωπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προγραμματίζει νέους ελέγχους για την περίοδο 2000-2012 στους φορολογουμένους με εμβάσματα τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στη «σούπερ» λίστα με τα 1.270.047 ΑΦΜ που προέκυψε από το «πάντρεμα» όλων των λιστών. 

Οι έλεγχοι αυτοί θα διενεργηθούν με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ανάλυσης και διασταύρωσης στοιχείων που δημιούργησε μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Το σύστημα αυτό μέσα σε λίγες ώρες αποκαλύπτει φορολογούμενους με αποκλίσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογούμενου αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία.
Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και αν προκύπτει διαφορά οι φορολογούμενοι θα καλούνται σε αυτή την περίπτωση να δικαιολογήσουν τα ποσά, εάν δηλαδή προέρχονται από εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία.

Πηγή:Έθνος
Πηγή: