Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα στεγαστικά δάνεια.
Το νομοσχέδιο ενσωματώνει Οδηγία για την προστασία των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, αλλά εμπεριέχει και ένα δεύτερο μέρος με άλλες ...
διατάξεις. Ως προς το σκέλος της ενσωμάτωσης της Οδηγίας, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από όλα τα κόμματα, πλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ.
Οι δανειακές συμβάσεις
«Το νομοσχέδιο αποτελεί ενσωμάτωση μιας ρύθμισης που στοχεύει στην προστασία των δανειοληπτών από μια αγορά που αδυνατούσε να αυτορυθμιστεί, δημιουργώντας προβλήματα στους δανειολήπτες, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, προβλήματα που ως γνωστόν δημιουργήθηκαν ως απόηχος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι με την ενσωμάτωση της οδηγίας καταργούνται ουσιαστικά τα «ψιλά» γράμματα από τις δανειακές συμβάσεις και προχωρά η ενημέρωση και η προστασία του καταναλωτή. «Για πρώτη φορά έχουμε μια Οδηγία με δεσμευτικό περιεχόμενο για τις ενυπόθηκες δανειακές συμβάσεις, μια Οδηγία που προβλέπει κυρώσεις στους παραβάτες, προστατεύει ουσιαστικά τους καταναλωτές», είπε η κ. Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική αγορά, διότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ανάλογη ρύθμιση στην ελληνική νομοθεσία. «Το μόνο που υπήρχε ήταν ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος όντας μη δεσμευτικός, δεν προέβλεπε κυρώσεις και ως εκ τούτου κατέληγε κενό γράμμα, αφήνοντας τους δανειολήπτες ουσιαστικά απροστάτευτους», είπε η υφυπουργός. Αναφορικά με το ζήτημα των δανείων Ελλήνων πολιτών σε ελβετικό φράγκο, η κ. Παπανάτσιου εξήγησε, ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά την παρούσα εναρμόνιση με την Οδηγία και θα εξετασθεί, ώστε να λυθεί σε κάποιο μελλοντικό νομοσχέδιο.
Η υφυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κάνει δεκτή την πρόταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή να έχει ο δανειολήπτης τη δεσμευτική σύμβαση στα χέρια του, προτού την υπογράψει.
Την διάθεση της κυβέρνησης να ασχοληθεί με το ζήτημα του ελβετικού φράγκου χαιρέτισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, σημειώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση καθυστερεί σημαντικά σε σοβαρά θέματα, όπως αυτό των κόκκινων δανείων.
Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η τροπολογία για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από τις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου, στις οικονομικές υπηρεσίες υπουργείων και φορέων της γενικής κυβέρνησης, προκειμένου να μην δημιουργηθούν καθυστερήσεις στις διαδικασίες πληρωμής των δημοσίων δαπανών.
Όπως εξήγησε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, με την προτεινόμενη διάταξη διευρύνεται το αντικείμενο εξουσιοδότησης των προϊσταμένων οικονομικών υπηρεσιών υπουργείων και λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τα ιεραρχικά υφιστάμενά τους όργανα, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Παρέχονται εξουσιοδοτήσεις για την αντιμετώπιση των δαπανών που διενεργούνται από περιφερειακές υπηρεσίες υπουργείων, Ανεξάρτητων Αρχών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Η κ. Παπανάτσιου είπε ακόμη, ότι καταργείται η δυνατότητα ανάληψης υποχρέωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, που αφορούν το τελευταίο δίμηνο του έτους σε βάρος πιστώσεων του προϋπολογισμού του επόμενου οικονομικού έτους, καθότι προκλήθηκαν διάφορες ερμηνευτικές δυσχέρειες κατά την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης. «Συνοπτικά, πρόκειται για ρύθμιση που επιχειρεί να επιλύσει οργανωτικά ζητήματα στο πλαίσιο μεταφοράς και κατανομής των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου κατά τις ειδικώς οριζόμενες οργανικές μονάδες υπουργείων και λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης», δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, τα κόμματα αναφέρθηκαν και στην τροπολογία για την παροχή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας μέχρι το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου, στον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δ. Καμμένος, ανέφερε ότι δεν έχουν τεθεί σε γνώση της Βουλής τα διαχειριστικά στοιχεία του νέου διοικητικού συμβουλίου, αν και «χαρίσαμε 245 εκατομμύρια -που δεν ήταν ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- εγγυήσεις που κατέθεσαν, που έδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και το Μέγαρο αυτή τη στιγμή δεν βγάζει λεφτά, δεν έχει φορολογική ενημερότητα και χρωστάει».
«Εάν θα πάρει άλλα δάνεια με εγγύηση κρατική, εγώ σαν Δημήτρης Καμμένος, ειλικρινά σας το λέω, δεν θα το υπογράψω. Εάν συνεχίσει να χάνει λεφτά και να μην έχει λεφτά για τη μισθοδοσία του το Μέγαρο, δεν γίνεται να του δίνουν εσαεί φορολογική ενημερότητα. Δίνω φορολογική ενημερότητα στην Πολεμική Βιομηχανία, γιατί πρέπει να φτιάξω σφαίρες, κάλυκες ή να φτιάξω τα 2ευρα στη Μεταλλουργική Ηπείρου. Αλλά δεν γίνεται να δίνω συνέχεια σε ένα "χωνί", που χάσαμε 250.000.000, νέα φορολογική ενημερότητα. Και θα πρέπει εδώ να είμαστε σοβαροί, να έχουμε έναν διαχειριστικό έλεγχο και να προβλέψουμε την υπερχρέωση του Μεγάρου στο μέλλον», είπε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Πρόκειται για μια ρύθμιση που χορηγεί απαλλαγή στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Η απαλλαγή έχει προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή από την έναρξη ισχύος της διάταξης μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2017», εξήγησε η υφυπουργός Οικονομικών και ενημέρωσε ότι ήδη έχει οριστεί διαχειριστικός έλεγχος για το Μέγαρο Μουσικής μέσα στον Οκτώβριο του 2016. Η κ. Παπανάτσιου είπε ότι κατά το ίδιο περιορισμένο διάστημα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2017, δεν επιτρέπεται η διενέργεια πάσης φύσεως συμψηφισμού σε βάρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και αναστέλλονται οι πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού ή διασφαλιστικού μέτρου. «Η προτεινόμενη ρύθμιση διευκολύνει τη συνέχιση λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής με την παροχή δυνατότητας είσπραξης της κρατικής επιχορήγησης ή άλλων οφειλόμενων από τρίτους ποσών, ώστε να γίνει δυνατή η πληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, αλλά και η εξυπηρέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξυπακούεται ότι η ρύθμιση δεν συνεπάγεται την απαλλαγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την υποχρέωση εκπλήρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών του υποχρεώσεων», είπε η υφυπουργός Οικονομικών.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι από το 2013 κατατίθενται στη Βουλή τροπολογίες για να μπορέσει ο Οργανισμός του Μεγάρου να πληρωθεί και εκτίμησε ότι αυτή η διαδικασία θα αποβεί ατελέσφορη αν δεν υπάρξει μια ρύθμιση που θα ρυθμίζει οριστικά το ζήτημα του Μεγάρου. Κάλεσε επίσης το υπουργείο Πολιτισμού να απαντήσει αν σχεδιάζει να οργανώσει αποσπάσεις για βόλεμα «ημετέρων» στο χώρο του Πολιτισμού.
«Εμείς δεν έχουμε λόγο να μην θέλουμε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πάντως ότι το Μέγαρο Μουσικής μεταβιβάστηκε στο ελληνικό Δημόσιο έναντι αναλήψεως των δανειακών υποχρεώσεων που είχε, και αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστεί και να μην επιστρέφουμε στη λογική των αέναων παρατάσεων. «Ουδείς έχει αντίρρηση να γίνει διαχειριστικός έλεγχος και πιθανός καταλογισμός αν υπάρξει θέμα. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι ο φορέας της δανειακής υποχρέωσης. Εάν κατά τη λήψη δανείων υπήρξε κάτι, αυτό είναι θέμα καταλογισμού αστικών ευθυνών. Το ελληνικό Δημόσιο ανεδέχθη το δάνειο και δικαιούται να ζητήσει τα ρέστα αν υπάρχει θέμα. Αλλά είναι άσχετο αυτό το ζήτημα» παρατήρησε ο Νίκος Δένδιας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε επίσης να σταματήσει η πρακτική των τροπολογιών που είναι εκπρόθεσμες και άσχετες με τα νομοσχέδια, ιδίως αν ρυθμίζουν σοβαρά θέματα.
Αλλά και ο Ιωάννης Σαρίδης, από την Ένωση Κεντρώων, έσπευσε να υπογραμμίσει πως δίνεται παράταση στην παράταση, χωρίς να έχουν δοθεί στην εθνική αντιπροσωπεία ποιες πληρωμές θα κάνει το Μέγαρο Μουσικής, χωρίς να έχουν δοθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τροπολογία ψηφίζεται πράγματι στο όνομα των εργαζομένων.
Από τη Χρυσή Αυγή, ο Ηλίας Παναγιώταρος κατήγγειλε, ότι ο ελληνικός λαός θα ξαναχρεωθεί το χρεοκοπημένο Μέγαρο Μουσικής, «αυτό το μνημείο αίσχους, αυτό το μνημείο το οποίο χρέωσε το ελληνικό κράτος, τους Έλληνες πολίτες με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με θαλασσοδάνεια απλήρωτα, που όταν κατέρρευσαν όλα, το πήρε το κράτος υπό τη σκέπη του, για να συνεχίζει να το πληρώνει και οτιδήποτε άλλο».
Για πολιτική υποκρισία και ψευτιά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ανέγνωσε στη συνεδρίαση καταγγελίες που είχε κάνει παλαιότερα ως αντιπολίτευση, η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία και χαρακτήριζε διαχρονικό σκάνδαλο την υπόθεση του Μεγάρου Μουσικής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πηγή: http://www.enikos.gr
Το νομοσχέδιο ενσωματώνει Οδηγία για την προστασία των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, αλλά εμπεριέχει και ένα δεύτερο μέρος με άλλες ...
διατάξεις. Ως προς το σκέλος της ενσωμάτωσης της Οδηγίας, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από όλα τα κόμματα, πλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ.
Οι δανειακές συμβάσεις
«Το νομοσχέδιο αποτελεί ενσωμάτωση μιας ρύθμισης που στοχεύει στην προστασία των δανειοληπτών από μια αγορά που αδυνατούσε να αυτορυθμιστεί, δημιουργώντας προβλήματα στους δανειολήπτες, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, προβλήματα που ως γνωστόν δημιουργήθηκαν ως απόηχος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι με την ενσωμάτωση της οδηγίας καταργούνται ουσιαστικά τα «ψιλά» γράμματα από τις δανειακές συμβάσεις και προχωρά η ενημέρωση και η προστασία του καταναλωτή. «Για πρώτη φορά έχουμε μια Οδηγία με δεσμευτικό περιεχόμενο για τις ενυπόθηκες δανειακές συμβάσεις, μια Οδηγία που προβλέπει κυρώσεις στους παραβάτες, προστατεύει ουσιαστικά τους καταναλωτές», είπε η κ. Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική αγορά, διότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ανάλογη ρύθμιση στην ελληνική νομοθεσία. «Το μόνο που υπήρχε ήταν ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος όντας μη δεσμευτικός, δεν προέβλεπε κυρώσεις και ως εκ τούτου κατέληγε κενό γράμμα, αφήνοντας τους δανειολήπτες ουσιαστικά απροστάτευτους», είπε η υφυπουργός. Αναφορικά με το ζήτημα των δανείων Ελλήνων πολιτών σε ελβετικό φράγκο, η κ. Παπανάτσιου εξήγησε, ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά την παρούσα εναρμόνιση με την Οδηγία και θα εξετασθεί, ώστε να λυθεί σε κάποιο μελλοντικό νομοσχέδιο.
Η υφυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κάνει δεκτή την πρόταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή να έχει ο δανειολήπτης τη δεσμευτική σύμβαση στα χέρια του, προτού την υπογράψει.
Την διάθεση της κυβέρνησης να ασχοληθεί με το ζήτημα του ελβετικού φράγκου χαιρέτισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, σημειώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση καθυστερεί σημαντικά σε σοβαρά θέματα, όπως αυτό των κόκκινων δανείων.
Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η τροπολογία για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από τις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου, στις οικονομικές υπηρεσίες υπουργείων και φορέων της γενικής κυβέρνησης, προκειμένου να μην δημιουργηθούν καθυστερήσεις στις διαδικασίες πληρωμής των δημοσίων δαπανών.
Όπως εξήγησε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, με την προτεινόμενη διάταξη διευρύνεται το αντικείμενο εξουσιοδότησης των προϊσταμένων οικονομικών υπηρεσιών υπουργείων και λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τα ιεραρχικά υφιστάμενά τους όργανα, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Παρέχονται εξουσιοδοτήσεις για την αντιμετώπιση των δαπανών που διενεργούνται από περιφερειακές υπηρεσίες υπουργείων, Ανεξάρτητων Αρχών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Η κ. Παπανάτσιου είπε ακόμη, ότι καταργείται η δυνατότητα ανάληψης υποχρέωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, που αφορούν το τελευταίο δίμηνο του έτους σε βάρος πιστώσεων του προϋπολογισμού του επόμενου οικονομικού έτους, καθότι προκλήθηκαν διάφορες ερμηνευτικές δυσχέρειες κατά την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης. «Συνοπτικά, πρόκειται για ρύθμιση που επιχειρεί να επιλύσει οργανωτικά ζητήματα στο πλαίσιο μεταφοράς και κατανομής των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου κατά τις ειδικώς οριζόμενες οργανικές μονάδες υπουργείων και λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης», δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, τα κόμματα αναφέρθηκαν και στην τροπολογία για την παροχή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας μέχρι το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου, στον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δ. Καμμένος, ανέφερε ότι δεν έχουν τεθεί σε γνώση της Βουλής τα διαχειριστικά στοιχεία του νέου διοικητικού συμβουλίου, αν και «χαρίσαμε 245 εκατομμύρια -που δεν ήταν ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- εγγυήσεις που κατέθεσαν, που έδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και το Μέγαρο αυτή τη στιγμή δεν βγάζει λεφτά, δεν έχει φορολογική ενημερότητα και χρωστάει».
«Εάν θα πάρει άλλα δάνεια με εγγύηση κρατική, εγώ σαν Δημήτρης Καμμένος, ειλικρινά σας το λέω, δεν θα το υπογράψω. Εάν συνεχίσει να χάνει λεφτά και να μην έχει λεφτά για τη μισθοδοσία του το Μέγαρο, δεν γίνεται να του δίνουν εσαεί φορολογική ενημερότητα. Δίνω φορολογική ενημερότητα στην Πολεμική Βιομηχανία, γιατί πρέπει να φτιάξω σφαίρες, κάλυκες ή να φτιάξω τα 2ευρα στη Μεταλλουργική Ηπείρου. Αλλά δεν γίνεται να δίνω συνέχεια σε ένα "χωνί", που χάσαμε 250.000.000, νέα φορολογική ενημερότητα. Και θα πρέπει εδώ να είμαστε σοβαροί, να έχουμε έναν διαχειριστικό έλεγχο και να προβλέψουμε την υπερχρέωση του Μεγάρου στο μέλλον», είπε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Πρόκειται για μια ρύθμιση που χορηγεί απαλλαγή στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Η απαλλαγή έχει προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή από την έναρξη ισχύος της διάταξης μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2017», εξήγησε η υφυπουργός Οικονομικών και ενημέρωσε ότι ήδη έχει οριστεί διαχειριστικός έλεγχος για το Μέγαρο Μουσικής μέσα στον Οκτώβριο του 2016. Η κ. Παπανάτσιου είπε ότι κατά το ίδιο περιορισμένο διάστημα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2017, δεν επιτρέπεται η διενέργεια πάσης φύσεως συμψηφισμού σε βάρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και αναστέλλονται οι πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού ή διασφαλιστικού μέτρου. «Η προτεινόμενη ρύθμιση διευκολύνει τη συνέχιση λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής με την παροχή δυνατότητας είσπραξης της κρατικής επιχορήγησης ή άλλων οφειλόμενων από τρίτους ποσών, ώστε να γίνει δυνατή η πληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, αλλά και η εξυπηρέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξυπακούεται ότι η ρύθμιση δεν συνεπάγεται την απαλλαγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την υποχρέωση εκπλήρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών του υποχρεώσεων», είπε η υφυπουργός Οικονομικών.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι από το 2013 κατατίθενται στη Βουλή τροπολογίες για να μπορέσει ο Οργανισμός του Μεγάρου να πληρωθεί και εκτίμησε ότι αυτή η διαδικασία θα αποβεί ατελέσφορη αν δεν υπάρξει μια ρύθμιση που θα ρυθμίζει οριστικά το ζήτημα του Μεγάρου. Κάλεσε επίσης το υπουργείο Πολιτισμού να απαντήσει αν σχεδιάζει να οργανώσει αποσπάσεις για βόλεμα «ημετέρων» στο χώρο του Πολιτισμού.
«Εμείς δεν έχουμε λόγο να μην θέλουμε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πάντως ότι το Μέγαρο Μουσικής μεταβιβάστηκε στο ελληνικό Δημόσιο έναντι αναλήψεως των δανειακών υποχρεώσεων που είχε, και αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστεί και να μην επιστρέφουμε στη λογική των αέναων παρατάσεων. «Ουδείς έχει αντίρρηση να γίνει διαχειριστικός έλεγχος και πιθανός καταλογισμός αν υπάρξει θέμα. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι ο φορέας της δανειακής υποχρέωσης. Εάν κατά τη λήψη δανείων υπήρξε κάτι, αυτό είναι θέμα καταλογισμού αστικών ευθυνών. Το ελληνικό Δημόσιο ανεδέχθη το δάνειο και δικαιούται να ζητήσει τα ρέστα αν υπάρχει θέμα. Αλλά είναι άσχετο αυτό το ζήτημα» παρατήρησε ο Νίκος Δένδιας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε επίσης να σταματήσει η πρακτική των τροπολογιών που είναι εκπρόθεσμες και άσχετες με τα νομοσχέδια, ιδίως αν ρυθμίζουν σοβαρά θέματα.
Αλλά και ο Ιωάννης Σαρίδης, από την Ένωση Κεντρώων, έσπευσε να υπογραμμίσει πως δίνεται παράταση στην παράταση, χωρίς να έχουν δοθεί στην εθνική αντιπροσωπεία ποιες πληρωμές θα κάνει το Μέγαρο Μουσικής, χωρίς να έχουν δοθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τροπολογία ψηφίζεται πράγματι στο όνομα των εργαζομένων.
Από τη Χρυσή Αυγή, ο Ηλίας Παναγιώταρος κατήγγειλε, ότι ο ελληνικός λαός θα ξαναχρεωθεί το χρεοκοπημένο Μέγαρο Μουσικής, «αυτό το μνημείο αίσχους, αυτό το μνημείο το οποίο χρέωσε το ελληνικό κράτος, τους Έλληνες πολίτες με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με θαλασσοδάνεια απλήρωτα, που όταν κατέρρευσαν όλα, το πήρε το κράτος υπό τη σκέπη του, για να συνεχίζει να το πληρώνει και οτιδήποτε άλλο».
Για πολιτική υποκρισία και ψευτιά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ανέγνωσε στη συνεδρίαση καταγγελίες που είχε κάνει παλαιότερα ως αντιπολίτευση, η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία και χαρακτήριζε διαχρονικό σκάνδαλο την υπόθεση του Μεγάρου Μουσικής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πηγή: http://www.enikos.gr