3 Φεβ 2017

Αχτσιόγλου: Καμία οπισθοχώρηση στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

«Καμία απόκλιση από τη θέση μας απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη νομοθέτηση μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος. Έχουμε υπεραποδόσεις στους στόχους που είχαν τεθεί στη συμφωνία με τους θεσμούς, αποδίδουν και καμία νέα ...
πολιτική για νέα μέτρα δεν θα εφαρμόσουμε. Αυτό προβάλλουμε σε όλους τόνους και σε όλα τα επίπεδα και επιμένουμε». Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της αξιολόγησης, με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής νομοσχεδίου του υπουργείου της.
«Για τον συνδικαλιστικό νόμο είμαστε κάθετα αντίθετοι με το ΔΝΤ για τη θεσμοθέτηση “λοκ άουτ”. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Έχουμε κάνει τις αναγκαίες θεσμικές επαφές με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Η συζήτηση χρειάζεται προσοχή γιατί οποιαδήποτε παρέμβαση στον συνδικαλιστικό νόμο θα πρέπει να είναι τέτοια που να μη θίγει το συνταγματικό δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας. Από την πλευρά μας η πρόταση αφορά την ύπαρξη ηλεκτρονικών μητρώων μελών ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος στις εκλογές τους», ξεκαθάρισε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:
«Καμία οπισθοχώρηση δεν θα κάνουμε από τη θέση μας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά το όριο των ομαδικών απολύσεων. Θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων. Όπως είναι σήμερα στη χώρα, αυτό είναι πλήρως συμβατό με την ενωσιακή νομοθεσία. Η απελευθέρωση του ορίου απολύσεων αποτελεί παράγοντα παραγωγής μαζικής ανεργίας και δεν έχει καμία απολύτως λογική – πέραν του ότι πολιτικά δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι εξάλλου ένα ζήτημα στο οποίο δεν τοποθετούνται καν οι εργοδοτικοί φορείς και δεν ζητούν καμία τέτοιου τύπου απελευθέρωση».
Έχουν συμφωνηθεί, διευκρίνισε στη συνέχεια, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και αφορούν την υλοποίησή τους μέχρι το καλοκαίρι του 2018, και αναζητούνται σημεία ισορροπίας για τεχνικές λεπτομέρειες, πάνω σε ένα μικρό κομμάτι εργασιακών θεμάτων.
Όπως ανέφερε, «στη διαπραγμάτευση, γίνεται προσπάθεια και αναζητείται από όλες τις πλευρές κοινό έδαφος», διευκρινίζοντας ότι υπάρχει απόκλιση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας -καθώς απαιτούν επαναφορά του θεσμικού πλαισίου του 2010- αλλά και απόκλιση απόψεων για ενεργειακά θέματα και δημοσιονομικούς στόχους.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει καμία καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης», τονίζοντας ότι «ο χρόνος είναι κρίσιμος και καμία πλευρά δεν συμφέρει».
«Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να ολοκληρωθεί και να κλείσει η αξιολόγηση. Θέση μας είναι ότι καμία καθυστέρηση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, και αυτή η θέση αποτυπώθηκε και από όλες τις πλευρές στο τελευταίο Eurogroup», επεσήμανε ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ για την αυστηρή κριτική που ασκεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκαταστήσει το εργασιακό πλαίσιο που κατέρρευσε και κατεδαφίστηκε με τις επιλογές της περιόδου 2010-2014 και είναι πολιτικά υποκριτικό να γίνεται επίθεση σε εμάς ότι δεν δίνουμε τη μάχη για τα εργασιακά. Αυτό είναι το πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση, και ζητούμενο για εμάς είναι να αρχίσει να ξαναστήνεται το θεσμικό εργασιακό πλαίσιο που κατέρρευσε με επιλογές που έγιναν την περίοδο 2010-2014».
«Σε μια διαπραγμάτευση κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις. Όταν κληρονομούμε ένα βαρύτατο νομοθετικό πλαίσιο, λίγη αυτοκριτική δεν θα έβλαπτε», κατέληξε η υπουργός Εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πηγή: http://www.enikos.gr