και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του για οικονομικά θέματα, 'Αξελ Τρόοστ, που βρέθηκε στην Αθήνα τις ημέρες αυτές, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Εναλλακτικής Πολιτικής «ΕΝΑ».
Προσθέτει δε, πως «είναι απαράδεκτο η όλη διαδικασία για την Ελλάδα να σταματά λόγω των γερμανικών εκλογών. Δεν είναι δυνατόν από ένα εσωτερικό πολιτικό γεγονός να δημιουργείται μια τέτοια καταστροφική για την Ελλάδα κατάσταση!». Και κατηγορεί τον Β. Σόιμπλε ότι «θέλει να παρουσιάσει θετικές προγνώσεις, στύβοντας την χώρα (σ.σ. την Ελλάδα) σαν λεμόνι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, και να ξεφορτωθεί έτσι τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνσή του». Ακόμη, σημειώνει, o Β. Σόιμπλε «πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας».
Ο Αξελ Τρόοστ τονίζει επίσης ότι αντί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «να κρατά σε αιχμαλωσία την Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει μια απόφαση για μια ρεαλιστική ελάφρυνση του χρέους και μάλιστα όχι μετά τις γερμανικές εκλογές».
Για τις επικρίσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Αυτό το οποίο δυσκολεύει συνεχώς την αποστολή της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα, του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου είναι ότι τους ζητούν διαρκώς κάτι νέο, κάτι περισσότερο. Ο Τσίπρας έχει δίκιο όταν λέει πως αν φτάσουμε σε συμφωνία θα βελτιωθούν τα πράγματα. Αν όμως οι δανειστές δεν τηρούν το πλαίσιο το οποίο είχε συμφωνηθεί, δεν φταίει. Τόσο μακρές διαπραγματεύσεις δεν έχω ζήσει ποτέ στη ζωή μου. Πρόκειται για μια πραγματικά πολύ σκληρή διαπραγμάτευση», επισημαίνει.
Ο Γερμανός αριστερός πολιτικός συμφωνεί με την γνώμη ότι ο Σόιμπλε κάνει σκοπίμως «ζαβολιές» λόγω των εκλογών «διότι δεν επιθυμεί να κλείσει το θέμα της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ και των ελαφρύνσεων. Χρησιμοποιεί τις πιο απίθανες αιτιάσεις. Τη μια φταίει η ελληνική κυβέρνηση, την άλλη το ΔΝΤ για το ότι δεν γίνεται συμφωνία, πάει στις Βρυξέλλες με άδεια χέρια και πιέζει τους άλλους», όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Αξελ Τρόοστ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Α. Πολυχρονάκη έχει ως εξής:
Tελικά ποιος ευθύνεται για τo ότι δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου κ. Τρόοστ; Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι επέκριναν σφοδρά τον κ. Σόιμπλε, ο δε κ. Γκάμπριελ τάχθηκε από πριν ρητά υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η δική σας άποψη ποια είναι;
O Σόιμπλε είναι τελικά αυτός ο οποίος ευθύνεται. Διότι αν έλεγε ξεκάθαρα ότι δεν χρειαζόμαστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα καταβληθεί η δόση, ότι θα βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση, τότε το πρόβλημα θα έπαυε να υπάρχει. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους την οποία ζητά, περνά απαραιτήτως από το γερμανικό κοινοβούλιο, συνεπώς, λέει πως θα πρέπει να ερωτηθεί πάλι. Επομένως δεν μπορεί να αποδεχτεί αυτή τη λύση. Υπεύθυνος είναι ο κ. Σόιμπλε διότι η στάση του καθιστά αδύνατη τη λύση…
...Aν και όπως απάντησε σε ερώτησή σας η νομική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής δεν είναι απαραίτητη νέα ψηφοφορία, κάτι το οποίο ακυρώνει το βασικό επιχείρημα του κ. Σόιμπλε…
Αν και γνωρίζει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι δυνατή χωρίς νέα ψηφοφορία…
Και ποιο είναι επιχείρημα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος;
Λέει πως είναι απλώς μια γνώμη της επιστημονικής επιτροπής, αλλά εμείς δεν το βλέπουμε απαραιτήτως έτσι.
Η σκληρή στάση του κ. Σόιμπλε έχει να κάνει και με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου;
Αυτό είναι το απαράδεκτο, ότι δηλαδή η όλη διαδικασία για την Ελλάδα σταματά λόγω ακριβώς των γερμανικών εκλογών. Δεν είναι δυνατόν από ένα εσωτερικό πολιτικό γεγονός, τις εθνικές εκλογές στην Γερμανία, να δημιουργείται μια τέτοια καταστροφική για την Ελλάδα κατάσταση! Πρέπει όμως να μπει ένα τέλος στις αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Ο Σόιμπλε θέλει να παρουσιάσει θετικές προγνώσεις στύβοντας την χώρα σαν λεμόνι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της και να ξεφορτωθεί έτσι τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνσή του. Ο κ. Σόιμπλε πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός και η Βουλή του πρέπει να ξαναπάρουν τη μοίρα της χώρας τους και πάλι στα ίδια τους τα χέρια. Αντί να κρατά σε αιχμαλωσία την υπερχρεωμένη χώρα πρέπει να υπάρξει μια απόφαση για μια ρεαλιστική ελάφρυνση του χρέους και μάλιστα όχι μετά τις γερμανικές εκλογές.
Nομίζετε ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα βρεθεί τελικά μια λύση; Κυκλοφορεί ένα συμβιβαστικό σενάριο ότι τo ΔΝΤ θα παραμείνει μεν στο τρέχον πρόγραμμα χωρίς όμως να συμμετάσχει οικονομικά έως ότου εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Το θεωρείτε πιθανό;
Tο πληροφορηθήκαμε και εμείς το σενάριο με αυτόν τον συμβιβασμό. Παραμένει όμως ανοικτό το ερώτημα εάν θα υπάρξουν σαφείς δηλώσεις εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι. Υπάρχει επίσης η πληροφορία ότι η απαίτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι σαφώς κάτω του 3,5% και ότι στο θέμα αυτό ο κ. Σόιμπλε έχει υποχωρήσει λίγο. Επομένως στο βαθμό αυτό εκτιμώ πως θα υπάρξει λύση η οποία θα περιλαμβάνει ενδεχομένως και αυτόν τον συμβιβασμό, ο οποίος όμως θα ήταν δυνατός και στις 22 Μαίου. Η ελληνική πλευρά όμως αντιστάθηκε και είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, αν δεν ληφθεί απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους. Θα διερευνηθούν όμως οι εναλλακτικές λύσεις και τελικά πιστεύω πως θα βρεθεί λύση.
To νέο μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο πέτυχε Ελλάδα θα παίξει κάποιο ρόλο υπέρ της, στις συζητήσεις με τους εταίρους της;
Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να το αξιοποιήσει και σίγουρα θα το κάνει.
Η αντιπολίτευση όμως επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση ότι απέτυχε στις 22 Μαΐου.
Αυτό το οποίο δυσκολεύει συνεχώς την αποστολή της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα, του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου είναι ότι τους ζητούν διαρκώς κάτι νέο, κάτι περισσότερο. Ο Τσίπρας έχει δίκιο όταν λέει πως αν φτάσουμε σε συμφωνία θα βελτιωθούν τα πράγματα. Αν όμως οι δανειστές δεν τηρούν το πλαίσιο το οποίο είχε συμφωνηθεί, δεν φταίει ο Τσίπρας. Τόσο μακρές διαπραγματεύσεις δεν έχω ζήσει ποτέ στη ζωή μου. Πρόκειται για μια πραγματικά πολύ σκληρή διαπραγμάτευση…
Ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) για οικονομικά θέματα Γιοχάνες Καρς είπε ότι ο κ. Σόιμπλε κάνει σκοπίμως «ζαβολιές» λόγω των εκλογών…
Ναι το κάνει διότι πριν τις εκλογές δεν επιθυμεί να κλείσει το θέμα της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ και των ελαφρύνσεων. Χρησιμοποιεί τις πιο απίθανες αιτιάσεις. Τη μια φταίει η ελληνική κυβέρνηση, την άλλη το ΔΝΤ για το ότι δεν γίνεται συμφωνία. Ποτέ όμως ο ίδιος. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση με σφιγμένα τα δόντια εκπληρώνει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο εδώ και μήνες ζητά και την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Σόιμπλε πηγαίνει στις Βρυξέλλες με άδεια χέρια και πιέζει τους άλλους.
Τι πιστεύετε πως έχει στο μυαλό του ο κ. Σόιμπλε;
Στο υπουργείο Οικονομικών προφανώς έχουν επεξεργαστεί όλα τα σενάρια, είμαι πεπεισμένος. Δεν θα παίξει όμως με τη «φωτιά» όπως το 2015 με το grexit. Θα διευθετηθούν όλα έτσι ώστε να είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών χωρών, να υπάρχει δηλαδή μια προοπτική σε συνάρτηση και με τις προτάσεις Μακρόν, πως δηλαδή θα καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ήλθατε στην Αθήνα για να λάβετε μέρος στην εναρκτήρια εκδήλωση του νεοϊδρυθέντος «Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών» (ΕΝΑ) με θέμα, «Ανάμεσα στις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές: οι προοπτικές για την Ευρώπη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ποιες είναι λοιπόν οι προοπτικές, μπορεί ο κ. Μακρόν να αλλάξει κάτι;
Ο Mακρόν έχει δύο πρόσωπα όπως το ΔΝΤ. Το ένα είναι συνολικά ευρωπαϊκό το οποίο λέει ότι η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική η οποία ακολουθείται τα τελευταία δέκα χρόνια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε επενδύσεις, να τεθεί ένα τέλος στην γενική αυστηρή πολιτικής της λιτότητας, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη σε ότι αφορά τις δαπάνες και αυτά τα χρειάζεται και η γαλλική οικονομία για να υπερβεί την ύφεση. Αυτή είναι η πλευρά του κ. Μακρόν την οποία εκτιμώ και ελπίζω να μπορέσει να τα πραγματοποιήσει.
Kαι το άλλο ποιο είναι;
Μπορεί να δει κανείς τα μέλη της κυβέρνησής του βλέπει νεοφιλελεύθερους οι οποίοι είναι υπέρ της λιτότητας με ατζέντα α λα Σρέντερ, μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν ασφαλώς την αντίδραση των Γάλλων εργαζομένων. Ως αριστερός προτιμώ την πρώτη όψη του κ. Μακρόν και πιστεύω ότι πρέπει να υποστηριχτούν οι ιδέες του.
Nαι αλλά οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες αντιδρούν ήδη σε αυτές τις ιδέες του κ. Μακρόν.
Ναι, αφού χαιρέτισαν την εκλογή του απέρριψαν αμέσως τις ιδέες του την Δευτέρα, αλλά ας περιμένουμε. Ο κ. Σόιμπλε είναι ένας τακτικιστής και γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει συμβιβασμούς αν η Γαλλία επιμείνει. Ελπίζω μόνο ότι ο Μακρόν θα υπεραμυνθεί με μεγαλύτερο σθένος των απόψεις των και δεν θα υποχωρήσει γρήγορα όπως ο κ. Ολάντ.
Από πλευράς γερμανικής τι μπορεί να γίνει μέχρι τις γερμανικές εκλογές;
Πρέπει να συμπτύξουμε ένα κοινό μέτωπο με τους σοσιαλδημοκράτες και τους πράσινους για να διατυπώσουμε νέες ιδέες. Ήδη υπογράψαμε ένα κοινό κείμενο με πρωτοβουλία της Γκεζίνε Σβαν (SPD), το συνέταξε ένα μέλος της «Επιτροπής Σοφών» ο κ. Μπόφινγκερ, συνδικαλιστές και πράσινοι πολιτικοί, στο οποίο προσπαθούμε να περιγράψουμε την προοπτική των επενδύσεων. Πιστεύω πως είναι αναγκαίο να γίνουν οι επενδύσεις κεντρικό θέμα στην προεκλογική περίοδο. Αν αυτό αρκεί και ποια θα είναι η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων μετά τις εκλογές πρέπει να περιμένουμε . Η εκλογή του Μακρόν πάντως ήταν ένα μήνυμα αισιοδοξίας η οποία δεν υπήρχε προηγουμένως.
Οι προοπτικές της Αριστεράς στη γαλλικές βουλευτικές εκλογές ποιες είναι κατά την γνώμη σας;
Αγανακτώ που η Αριστερά κατέβηκε διασπασμένη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί στον β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών και ότι θα αλληλοϋποστηριχτούν. Η ενίσχυσή της θα ισχυροποιούσε την Αριστερά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Πηγή: http://tvxs.gr