Την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα εγκαινιάσει αύριο, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,
με ομιλία του στις 20:00 στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ενώπιον
των εκπροσώπων παραγωγικών και άλλων φορέων και ...
εκλεγμένων της αυτοδιοίκησης.
Το πρωί ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από υπουργούς, θα επισκεφθεί τους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του περιπτέρου της Κίνας, η οποία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.
Την Κυριακή, στις 13:00, ο κ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Στόχος η περαιτέρω τόνωση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Κίνας
Στην περαιτέρω τόνωση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Κίνας, που ξεπέρασε πέρυσι τα 4,5 δισ. δολ, στοχεύει -μεταξύ άλλων- η φετινή 82η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, με περίπου 1.500 εκθέτες έναντι 1.015 πέρυσι και πλήρη κάλυψη του εκθεσιακού χώρου: ακόμη και το περίπτερο 6, που επί επτά χρόνια δεν αξιοποιήθηκε για τις ανάγκες της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου, φέτος "επιστρατεύεται" για να υποστηρίξει τη διοργάνωση, η οποία εγκαινιάζεται στις 8 το βράδυ του Σαββάτου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.
Η Κίνα, ως τιμώμενη χώρα, καταλαμβάνει εκθεσιακό χώρο έκτασης έξι στρεμμάτων, στο περίπτερο 13, και συμμετέχει με αντιπροσωπεία 400 ατόμων και με περίπου 170 εταιρείες, μεταξύ των οποίων επτά επιχειρηματικοί κολοσσοί, που διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στην κινεζική επιδίωξη για τη δημιουργία νέου "Δρόμου του Μεταξιού", όπως η COSCO και η China Development Bank (CDB), ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου, που με την ευκαιρία της ΔΕΘ θα διερευνήσει και τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων στην Ελλάδα (σ.σ. η CDB πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο ύψους 3 δισ. δολ, με τη Deutsche Bank, με στόχο τη χρηματοδότηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της πρωτοβουλίας "One Belt, One Road", ήτοι του νέου "Δρόμου του Μεταξιού", στον οποίο η Κίνα επενδύει κεφάλαια-"μαμούθ").
«Θέλουμε -και πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό- η Θεσσαλονίκη να γίνει εκθεσιακό hub για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων στα Βαλκάνια και στη μεγάλη αγορά της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της διοργάνωσης, ενώ πρόσθεσε ότι η παρουσία της Κίνας στην έκθεση δίνει πραγματική υπόσταση στη διεθνοποίηση της εταιρείας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πολλές διεθνείς συνεργασίες. «Είχαμε επανειλημμένα προσπαθήσει να έχουμε την Κίνα ως τιμώμενη χώρα, υπογράψαμε δύο μνημόνια συνεργασίας, με τους εκθεσιακούς οργανισμούς της Καντόνας και του Σενζέν, αλλά το "κλειδώσαμε" πέρυσι, στο πρώτο εξάμηνο, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού», σημείωσε ο κ. Τζήκας και υπενθύμισε ότι πέραν των προαναφερθεισών κινεζικών εταιρειών, στην 82η ΔΕΘ συμμετέχουν επίσης ο τεχνολογικός γίγαντας Huawei Technologies Co Ltd, η τηλεπικοινωνιακή ΖΤΕ, αντίστοιχη του ΟΤΕ, η Air China (που μετά από δεκαετή απουσία επανασυνδέει αεροπορικώς την Ελλάδα με την Κίνα) και 23 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την ευρύτερη περιοχή της Σαγκάης.
Εκπροσώπηση της Κίνας "στον ανώτερο δυνατό βαθμό" και διαδοχικά fora
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, επισήμανε ότι η συμμετοχή της Κίνας στη ΔΕΘ ως τιμώμενης χώρας κρίνεται συνολικά ως απόλυτα επιτυχημένη, «όχι μόνο λόγω των πολλών συμμετοχών, αλλά και επειδή έχει συγκροτηθεί ένα καλά δομημένο πρόγραμμα φόρουμ, business meetings και βέβαια η μεγάλη αυτή χώρα εκπροσωπείται στη ΔΕΘ με κυβερνητικούς αξιωματούχους της στον ανώτερο δυνατό βαθμό».
Σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, τα fora στο πλαίσιο της κινέζικης συμμετοχής ξεκινάνε από τις 9 Σεπτεμβρίου με το Greek-Chinese Cooperation Forum, που έχει ως θέμα: «Investment Οpportunities in Southeastern Europe: Trends and Challenges in the Energy Sector» και αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΗ και του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Στις 10 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η ημερίδα του Greek-Chinese Cooperation Forum, που έχει ως αντικείμενο τον «Νew Silk Road» (νέο Δρόμο του Μεταξιού) και αποτελεί συνδιοργάνωση με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ανάλογα fora συνεχίζονται μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου με θέματα που αφορούν στην ενέργεια, στις επενδύσεις, στην αγροδιατροφή και στον πολιτισμό.
Στο σκέλος του πολιτισμού, η Beijing Sports University Art Troupe (BSU Art Troupe), μια από τις καλύτερες ομάδες πολεμικών τεχνών στην Κίνα, θα παρουσιάσει εντυπωσιακό πρόγραμμα, που συνδυάζει τον χορό με τις πολεμικές τέχνες. Επίσης το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στην 82η ΔΕΘ με την έκθεση «Η Κίνα στο ΚΘΒΕ», εκθέτοντας κοστούμια, μακέτες, φροντιστηριακό και οπτικοακουστικό υλικό από τέσσερις παραστάσεις με χώρο δράσης -εξ ολοκλήρου ή εν μέρει- την Κίνα, που ανέβηκαν στις σκηνές του στα 56 χρόνια λειτουργίας του.
Από την πλευρά του, ο πολιτικός ακόλουθος της Κίνας στην Ελλάδα, Gao Wenqi, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας βρίσκονται πλέον σε νέο επίπεδο, καθώς οι δύο χώρες γιορτάζουν την τόνωση των διπλωματικών δεσμών τους, ενώ έκανε λόγο για επαναδημιουργία του Δρόμου του Μεταξιού στον 21ο αιώνα. Σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 4,5 δισ. δολάρια (με το μερίδιο των κινεζικών εξαγωγών στο ελληνικό εμπόριο να διαμορφώνεται στο 4,9%) κι ότι υπάρχει προοπτική για περαιτέρω βελτίωση και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο και της συμφωνίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, που αναμένεται στη ΔΕΘ, θα "απελευθερωθούν" πλήρως επωφελείς συνεταιρισμοί ανάμεσα στις δύο πλευρές.
18 διεθνείς συμμετοχές και εκτίμηση για 250.000 επισκέπτες
Μπορεί η Κίνα να βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής ΔΕΘ, δίνοντας τον τόνο στη διοργάνωση -ήδη τις τελευταίες ημέρες η Θεσσαλονίκη έχει γεμίσει χρυσοκόκκινα κινεζικά φαναράκια, κάτω από τα οποία θα περνούν οι περίπου 250.000 αναμενόμενοι επισκέπτες της διοργάνωσης, οι οποίοι έχουν "κλείσει" κάθε διαθέσιμη κλίνη στα ξενοδοχεία της πόλης- αλλά οι διεθνείς συμμετοχές είναι πολύ περισσότερες και προέρχονται από άλλες 17 χώρες: Κύπρος, Σλοβακία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Νότια Αφρική, Αρμενία, Ινδονησία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ινδία, Ουκρανία, Σερβία, Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος και Ιράν.
Εκτός από τις συμμετοχές από το εξωτερικό, στην 82η ΔΕΘ λαμβάνουν μέρος και 43 επιμελητήρια από όλη τη χώρα, με 360 επιχειρήσεις, με σημαντικές συμμετοχές από πλευράς των μελών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από τον Οργανισμό Entreprise Greece, ενώ περιορισμένη στο 5%-7% είναι η συμμετοχή του δημόσιου τομέα.
Σχολιάζοντας την κριτική που κατά καιρούς δέχεται η διοργάνωση της ΔΕΘ, η οποία ενίοτε αποκαλείται "πανηγύρι" (λόγω των συναυλιών) ή αφορμή για διαδηλώσεις, ο κ. Τζήκας επισήμανε: «Καταφέραμε να καταστήσουμε την έκθεση ένα πολυγεγονός που συνδέει το επιχειρηματικό κομμάτι με το ψυχαγωγικό, το πολιτιστικό και το πολιτικό. Το πολιτικό αποτελεί προίκα για την πόλη, παρά την κριτική για τις διαδηλώσεις και (...) καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή».
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συνεχάρη το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ και τους κύριους Τζήκα και Ποζρικίδη για την παραμονή τους στη διοίκηση, επισημαίνοντας ότι αυτή αποδεικνύει ότι οι επιτυχημένες διοικήσεις δεν αλλάζουν και δεν πρέπει να αλλάζουν, ενώ πρόσθεσε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΘ, που η Θεσσαλονίκη δεν αναμένει τον πρωθυπουργό μόνο για τα εγκαίνια, αφού αυτός, όπως και οι υπουργοί έχουν πολυήμερη παρουσία στην πόλη.
Παράλληλες εκδηλώσεις και εισιτήρια
Οι επιμέρους ενότητες της 82ης ΔΕΘ καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, την γαστρονομία, την καινοτομία, το e-gaming κ.ά., με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. «Στην ενέργεια και στη δόμηση, συμμετέχουν φέτος όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις παροχής φυσικού αερίου», επισήμανε ο κ. Ποζρικίδης, ενώ πρόσθεσε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης το αφιέρωμα Automotion στο αυτοκίνητο, το Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας του ευρωπαϊκού προγράμματος Artecitya, καθώς και η υποστήριξη των προσφύγων σε συνεργασία με την Greece Communitere και το όχημα ZERO FUEL. Στην καινοτομία συμπεριλαμβάνεται και το εξαιρετικά πετυχημένο φεστιβάλ "eGAMING", το μεγαλύτερο gaming festival των Βαλκανίων. Η ενότητα της Akademia εστιάζει στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας, ενώ στην Γαστρονομία γεύσεις και νοστιμιές απ΄ όλη την Ελλάδα θα παρουσιαστούν σε μια σειρά από εκδηλώσεις και events.
Στο σκέλος της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, η έκθεση παρουσιάζει καθημερινές συναυλίες τραγουδιστών του ελληνικού πενταγράμμου και πολιτιστικά δρώμενα, το θεματικό πάρκο «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το Μουσείο του Φραπέ, σε συνεργασία με τη Nestle, την αναπαράσταση της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917 κα. Ακόμη συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία της CHEAPART και της ΔΕΘ-HELEXPO, με την 3η διοργάνωση της CHEAPART, ενώ διοργανώνεται και το επετειακό 50ο Ράλλυ Δ.Ε.Θ.
Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση είναι 5 ευρώ, για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ 3 ευρώ (δωρεάν τα παιδιά από 3 ετών και κάτω), υπάρχουν και οικογενειακά εισιτήρια που επιτρέπουν την είσοδο όλες τις ημέρες, ενώ τα ΑΜΕΑ με κινητικά προβλήματα δεν πληρώνουν.
Οι νότες στην υπηρεσία των ανθρώπων που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών, στο πλαίσιο συναυλίας στην 82η ΔΕΘ
Μόλις των 30% των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών βρίσκουν δότη μέσα στην οικογένειά τους... Το υπόλοιπο 70% χρειάζεται τη βοήθεια εθελοντών δοτών, ώστε να μη μείνει στο έλεος της ασθένειας... Παρά τις μεγάλες ανάγκες, ωστόσο, μέχρι πριν από μία τριετία η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Σήμερα, οι εθελοντές δότες στην Ελλάδα ξεπερνούν πλέον τους 50.000 και στόχος είναι να αυξηθούν περαιτέρω, χάρη και στο έργο της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», η οποία δίνει δυναμικό «παρών» στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), μέσω και του αγγελιαφόρου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», Σάκη Ρουβά.
Ο δημοφιλής τραγουδιστής και showman θα δώσει μεγάλη συναυλία στην 82η ΔΕΘ την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, αφιερωμένη στους εθελοντές δότες μυελού των οστών, με την οποία θα «κλείσει» και το συναυλιακό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.
«Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, στη Διεθνή Έκθεση, ως πατέρας, ως δότης μυελού οστών, ως Έλληνας, για να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας, να γίνουμε όλοι δότες ζωής και ελπίδας» επισήμανε ο Σάκης Ρουβάς, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στη συνέντευξη Τύπου για την 82η ΔΕΘ και κάλεσε τους επισκέπτες της διοργάνωσης να εγγραφούν εθελοντές, παροτρύνοντας και τους φίλους και συνεργάτες τους να πράξουν το ίδιο.
«Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως ενεργοί δότες, ώστε ούτε ένα παιδί να μη μείνει αβοήθητο, ούτε ένας άνθρωπος να πάει χαμένος, επειδή δεν υπάρχει συμβατό μόσχευμα» υπογράμμισε ο δημοφιλής τραγουδιστής, ο οποίος «επέστρεψε» στους χώρους της ΔΕΘ μετά από 26 χρόνια (καθώς η τελευταία παρουσία του στον χώρο ήταν το 1991, στο «Παλέ ντε Σπορ», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τραγουδιού. «Ας σπάσουμε ένα ακόμη ρεκόρ εδώ στη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο επιστημονικός σύμβουλος του «Όραμα Ελπίδας», Στέλιος Γραφάκος, κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να εγγραφούν ως ενεργοί δότες, σημειώνοντας ότι στόχος είναι οι εθελοντές στην Ελλάδα να ξεπεράσουν τους 150.000. Όπως είπε, η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και ακίνδυνη.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε, επίσης, ότι τα μέλη της κινεζικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης (σ.σ. η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ), τα οποία είναι περίπου 1.000, και εκπροσωπήθηκαν στη συνέντευξη Τύπου από τoν πρόεδρο της Ένωσης Κινέζων Ελλάδας, Λι Φενγκ Πινγκ, θα γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Το ίδιο έπραξαν, άλλωστε, και τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, μετά την ολόκληρη της συνέντευξης Τύπου.
Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας» αποτελεί τη συνέχεια και συνέπεια της αδιάκοπης παροχής ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας προς τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους από τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: https://left.gr
εκλεγμένων της αυτοδιοίκησης.
Το πρωί ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από υπουργούς, θα επισκεφθεί τους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του περιπτέρου της Κίνας, η οποία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.
Την Κυριακή, στις 13:00, ο κ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Στόχος η περαιτέρω τόνωση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Κίνας
Στην περαιτέρω τόνωση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Κίνας, που ξεπέρασε πέρυσι τα 4,5 δισ. δολ, στοχεύει -μεταξύ άλλων- η φετινή 82η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, με περίπου 1.500 εκθέτες έναντι 1.015 πέρυσι και πλήρη κάλυψη του εκθεσιακού χώρου: ακόμη και το περίπτερο 6, που επί επτά χρόνια δεν αξιοποιήθηκε για τις ανάγκες της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου, φέτος "επιστρατεύεται" για να υποστηρίξει τη διοργάνωση, η οποία εγκαινιάζεται στις 8 το βράδυ του Σαββάτου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.
Η Κίνα, ως τιμώμενη χώρα, καταλαμβάνει εκθεσιακό χώρο έκτασης έξι στρεμμάτων, στο περίπτερο 13, και συμμετέχει με αντιπροσωπεία 400 ατόμων και με περίπου 170 εταιρείες, μεταξύ των οποίων επτά επιχειρηματικοί κολοσσοί, που διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στην κινεζική επιδίωξη για τη δημιουργία νέου "Δρόμου του Μεταξιού", όπως η COSCO και η China Development Bank (CDB), ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου, που με την ευκαιρία της ΔΕΘ θα διερευνήσει και τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων στην Ελλάδα (σ.σ. η CDB πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο ύψους 3 δισ. δολ, με τη Deutsche Bank, με στόχο τη χρηματοδότηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της πρωτοβουλίας "One Belt, One Road", ήτοι του νέου "Δρόμου του Μεταξιού", στον οποίο η Κίνα επενδύει κεφάλαια-"μαμούθ").
-
Οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ
-
Από σήμερα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
«Θέλουμε -και πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό- η Θεσσαλονίκη να γίνει εκθεσιακό hub για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων στα Βαλκάνια και στη μεγάλη αγορά της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της διοργάνωσης, ενώ πρόσθεσε ότι η παρουσία της Κίνας στην έκθεση δίνει πραγματική υπόσταση στη διεθνοποίηση της εταιρείας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πολλές διεθνείς συνεργασίες. «Είχαμε επανειλημμένα προσπαθήσει να έχουμε την Κίνα ως τιμώμενη χώρα, υπογράψαμε δύο μνημόνια συνεργασίας, με τους εκθεσιακούς οργανισμούς της Καντόνας και του Σενζέν, αλλά το "κλειδώσαμε" πέρυσι, στο πρώτο εξάμηνο, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού», σημείωσε ο κ. Τζήκας και υπενθύμισε ότι πέραν των προαναφερθεισών κινεζικών εταιρειών, στην 82η ΔΕΘ συμμετέχουν επίσης ο τεχνολογικός γίγαντας Huawei Technologies Co Ltd, η τηλεπικοινωνιακή ΖΤΕ, αντίστοιχη του ΟΤΕ, η Air China (που μετά από δεκαετή απουσία επανασυνδέει αεροπορικώς την Ελλάδα με την Κίνα) και 23 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την ευρύτερη περιοχή της Σαγκάης.
Εκπροσώπηση της Κίνας "στον ανώτερο δυνατό βαθμό" και διαδοχικά fora
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, επισήμανε ότι η συμμετοχή της Κίνας στη ΔΕΘ ως τιμώμενης χώρας κρίνεται συνολικά ως απόλυτα επιτυχημένη, «όχι μόνο λόγω των πολλών συμμετοχών, αλλά και επειδή έχει συγκροτηθεί ένα καλά δομημένο πρόγραμμα φόρουμ, business meetings και βέβαια η μεγάλη αυτή χώρα εκπροσωπείται στη ΔΕΘ με κυβερνητικούς αξιωματούχους της στον ανώτερο δυνατό βαθμό».
Σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, τα fora στο πλαίσιο της κινέζικης συμμετοχής ξεκινάνε από τις 9 Σεπτεμβρίου με το Greek-Chinese Cooperation Forum, που έχει ως θέμα: «Investment Οpportunities in Southeastern Europe: Trends and Challenges in the Energy Sector» και αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΗ και του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Στις 10 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η ημερίδα του Greek-Chinese Cooperation Forum, που έχει ως αντικείμενο τον «Νew Silk Road» (νέο Δρόμο του Μεταξιού) και αποτελεί συνδιοργάνωση με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ανάλογα fora συνεχίζονται μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου με θέματα που αφορούν στην ενέργεια, στις επενδύσεις, στην αγροδιατροφή και στον πολιτισμό.
Στο σκέλος του πολιτισμού, η Beijing Sports University Art Troupe (BSU Art Troupe), μια από τις καλύτερες ομάδες πολεμικών τεχνών στην Κίνα, θα παρουσιάσει εντυπωσιακό πρόγραμμα, που συνδυάζει τον χορό με τις πολεμικές τέχνες. Επίσης το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στην 82η ΔΕΘ με την έκθεση «Η Κίνα στο ΚΘΒΕ», εκθέτοντας κοστούμια, μακέτες, φροντιστηριακό και οπτικοακουστικό υλικό από τέσσερις παραστάσεις με χώρο δράσης -εξ ολοκλήρου ή εν μέρει- την Κίνα, που ανέβηκαν στις σκηνές του στα 56 χρόνια λειτουργίας του.
Από την πλευρά του, ο πολιτικός ακόλουθος της Κίνας στην Ελλάδα, Gao Wenqi, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας βρίσκονται πλέον σε νέο επίπεδο, καθώς οι δύο χώρες γιορτάζουν την τόνωση των διπλωματικών δεσμών τους, ενώ έκανε λόγο για επαναδημιουργία του Δρόμου του Μεταξιού στον 21ο αιώνα. Σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 4,5 δισ. δολάρια (με το μερίδιο των κινεζικών εξαγωγών στο ελληνικό εμπόριο να διαμορφώνεται στο 4,9%) κι ότι υπάρχει προοπτική για περαιτέρω βελτίωση και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο και της συμφωνίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, που αναμένεται στη ΔΕΘ, θα "απελευθερωθούν" πλήρως επωφελείς συνεταιρισμοί ανάμεσα στις δύο πλευρές.
18 διεθνείς συμμετοχές και εκτίμηση για 250.000 επισκέπτες
Μπορεί η Κίνα να βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής ΔΕΘ, δίνοντας τον τόνο στη διοργάνωση -ήδη τις τελευταίες ημέρες η Θεσσαλονίκη έχει γεμίσει χρυσοκόκκινα κινεζικά φαναράκια, κάτω από τα οποία θα περνούν οι περίπου 250.000 αναμενόμενοι επισκέπτες της διοργάνωσης, οι οποίοι έχουν "κλείσει" κάθε διαθέσιμη κλίνη στα ξενοδοχεία της πόλης- αλλά οι διεθνείς συμμετοχές είναι πολύ περισσότερες και προέρχονται από άλλες 17 χώρες: Κύπρος, Σλοβακία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Νότια Αφρική, Αρμενία, Ινδονησία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ινδία, Ουκρανία, Σερβία, Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος και Ιράν.
Εκτός από τις συμμετοχές από το εξωτερικό, στην 82η ΔΕΘ λαμβάνουν μέρος και 43 επιμελητήρια από όλη τη χώρα, με 360 επιχειρήσεις, με σημαντικές συμμετοχές από πλευράς των μελών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από τον Οργανισμό Entreprise Greece, ενώ περιορισμένη στο 5%-7% είναι η συμμετοχή του δημόσιου τομέα.
Σχολιάζοντας την κριτική που κατά καιρούς δέχεται η διοργάνωση της ΔΕΘ, η οποία ενίοτε αποκαλείται "πανηγύρι" (λόγω των συναυλιών) ή αφορμή για διαδηλώσεις, ο κ. Τζήκας επισήμανε: «Καταφέραμε να καταστήσουμε την έκθεση ένα πολυγεγονός που συνδέει το επιχειρηματικό κομμάτι με το ψυχαγωγικό, το πολιτιστικό και το πολιτικό. Το πολιτικό αποτελεί προίκα για την πόλη, παρά την κριτική για τις διαδηλώσεις και (...) καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή».
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συνεχάρη το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ και τους κύριους Τζήκα και Ποζρικίδη για την παραμονή τους στη διοίκηση, επισημαίνοντας ότι αυτή αποδεικνύει ότι οι επιτυχημένες διοικήσεις δεν αλλάζουν και δεν πρέπει να αλλάζουν, ενώ πρόσθεσε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΘ, που η Θεσσαλονίκη δεν αναμένει τον πρωθυπουργό μόνο για τα εγκαίνια, αφού αυτός, όπως και οι υπουργοί έχουν πολυήμερη παρουσία στην πόλη.
Παράλληλες εκδηλώσεις και εισιτήρια
Οι επιμέρους ενότητες της 82ης ΔΕΘ καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, την γαστρονομία, την καινοτομία, το e-gaming κ.ά., με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. «Στην ενέργεια και στη δόμηση, συμμετέχουν φέτος όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις παροχής φυσικού αερίου», επισήμανε ο κ. Ποζρικίδης, ενώ πρόσθεσε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης το αφιέρωμα Automotion στο αυτοκίνητο, το Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας του ευρωπαϊκού προγράμματος Artecitya, καθώς και η υποστήριξη των προσφύγων σε συνεργασία με την Greece Communitere και το όχημα ZERO FUEL. Στην καινοτομία συμπεριλαμβάνεται και το εξαιρετικά πετυχημένο φεστιβάλ "eGAMING", το μεγαλύτερο gaming festival των Βαλκανίων. Η ενότητα της Akademia εστιάζει στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας, ενώ στην Γαστρονομία γεύσεις και νοστιμιές απ΄ όλη την Ελλάδα θα παρουσιαστούν σε μια σειρά από εκδηλώσεις και events.
Στο σκέλος της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, η έκθεση παρουσιάζει καθημερινές συναυλίες τραγουδιστών του ελληνικού πενταγράμμου και πολιτιστικά δρώμενα, το θεματικό πάρκο «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το Μουσείο του Φραπέ, σε συνεργασία με τη Nestle, την αναπαράσταση της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917 κα. Ακόμη συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία της CHEAPART και της ΔΕΘ-HELEXPO, με την 3η διοργάνωση της CHEAPART, ενώ διοργανώνεται και το επετειακό 50ο Ράλλυ Δ.Ε.Θ.
Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση είναι 5 ευρώ, για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ 3 ευρώ (δωρεάν τα παιδιά από 3 ετών και κάτω), υπάρχουν και οικογενειακά εισιτήρια που επιτρέπουν την είσοδο όλες τις ημέρες, ενώ τα ΑΜΕΑ με κινητικά προβλήματα δεν πληρώνουν.
Οι νότες στην υπηρεσία των ανθρώπων που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών, στο πλαίσιο συναυλίας στην 82η ΔΕΘ
Μόλις των 30% των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών βρίσκουν δότη μέσα στην οικογένειά τους... Το υπόλοιπο 70% χρειάζεται τη βοήθεια εθελοντών δοτών, ώστε να μη μείνει στο έλεος της ασθένειας... Παρά τις μεγάλες ανάγκες, ωστόσο, μέχρι πριν από μία τριετία η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Σήμερα, οι εθελοντές δότες στην Ελλάδα ξεπερνούν πλέον τους 50.000 και στόχος είναι να αυξηθούν περαιτέρω, χάρη και στο έργο της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», η οποία δίνει δυναμικό «παρών» στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), μέσω και του αγγελιαφόρου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», Σάκη Ρουβά.
Ο δημοφιλής τραγουδιστής και showman θα δώσει μεγάλη συναυλία στην 82η ΔΕΘ την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, αφιερωμένη στους εθελοντές δότες μυελού των οστών, με την οποία θα «κλείσει» και το συναυλιακό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.
«Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, στη Διεθνή Έκθεση, ως πατέρας, ως δότης μυελού οστών, ως Έλληνας, για να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας, να γίνουμε όλοι δότες ζωής και ελπίδας» επισήμανε ο Σάκης Ρουβάς, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στη συνέντευξη Τύπου για την 82η ΔΕΘ και κάλεσε τους επισκέπτες της διοργάνωσης να εγγραφούν εθελοντές, παροτρύνοντας και τους φίλους και συνεργάτες τους να πράξουν το ίδιο.
«Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως ενεργοί δότες, ώστε ούτε ένα παιδί να μη μείνει αβοήθητο, ούτε ένας άνθρωπος να πάει χαμένος, επειδή δεν υπάρχει συμβατό μόσχευμα» υπογράμμισε ο δημοφιλής τραγουδιστής, ο οποίος «επέστρεψε» στους χώρους της ΔΕΘ μετά από 26 χρόνια (καθώς η τελευταία παρουσία του στον χώρο ήταν το 1991, στο «Παλέ ντε Σπορ», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τραγουδιού. «Ας σπάσουμε ένα ακόμη ρεκόρ εδώ στη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο επιστημονικός σύμβουλος του «Όραμα Ελπίδας», Στέλιος Γραφάκος, κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να εγγραφούν ως ενεργοί δότες, σημειώνοντας ότι στόχος είναι οι εθελοντές στην Ελλάδα να ξεπεράσουν τους 150.000. Όπως είπε, η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και ακίνδυνη.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε, επίσης, ότι τα μέλη της κινεζικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης (σ.σ. η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ), τα οποία είναι περίπου 1.000, και εκπροσωπήθηκαν στη συνέντευξη Τύπου από τoν πρόεδρο της Ένωσης Κινέζων Ελλάδας, Λι Φενγκ Πινγκ, θα γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Το ίδιο έπραξαν, άλλωστε, και τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, μετά την ολόκληρη της συνέντευξης Τύπου.
Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας» αποτελεί τη συνέχεια και συνέπεια της αδιάκοπης παροχής ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας προς τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους από τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: https://left.gr