23 Σεπ 2017

Μ. Γκαμπριέλ: Η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία αξίζει να γίνουν επενδύσεις

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία αξίζει να γίνουν επενδύσεις και τα πλεονεκτήματα της τα γνωρίζει πολύ καλά η Κομισιόν»: αυτό δηλώνει με αποκλειστική τηλεοπτική της συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίτροπος, αρμόδια για την Ψηφιακή Οικονομία και ...
Κοινωνία, Μαρίγια Γκαμπριέλ. «Η Ελλάδα -σημειώνει- έχει δώσει πολλά στην Ευρώπη» και η Κομισιόν είναι έτοιμη να την στηρίξει, για να ισχυροποιήσει την οικονομία της, θέτοντας στη διάθεσή της μια σειρά από προγράμματα και πόρους που μπορούν να αποτελέσουν «ένα πλαίσιο ελάχιστων εγγυήσεων» για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και στον τομέα της Ψηφιακής οικονομίας. 
Παράλληλα η επίτροπος βουλγαρικής καταγωγής υποστηρίζει στην ίδια συνέντευξη την ανάγκη ψηφιακής δεξιότητας στα πανεπιστήμια, στη δημόσια διοίκηση και στα νοσοκομεία διευκρινίζοντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ «πού θα βρεθούν οι πόροι για να επενδυθούν», ότι υπάρχουν νέα ευρωπαϊκά πρόγραμμα συνιστώντας να μην μένουμε προσηλωμένοι στους «αυθόρμητους πόρους που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν». 
Με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η οποία είναι «η πρώτη επίσημη επίσκεψη σε κράτος μέλος μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Ψηφιακής Οικονομίας η Επίτροπος δίνει τον τόνο στις ευκαιρίες που δίνονται και στη χώρα μας με την κοινή ψηφιακή αγορά». Άλλωστε, «πρέπει να δράσουμε τώρα γιατί μιλάμε για το μέλλον» λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι παρά την κρίση η ψηφιοποίηση μπορεί να γίνει ένας μεγάλος πόλος έλξης επενδυτών. 
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ την ρώτησε επίσης: 
«-Πιστεύετε ότι αυτός ο προσανατολισμός θα φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα, για να τονωθεί ελληνική οικονομία και να δυναμώσει απέναντι στην κρίση;» 
Για να μας απαντήσει, «ναι, είναι μια χώρα στην οποία αξίζει να γίνουν επενδύσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο αυτή η χώρα έχει πλεονεκτήματα. Μην ξεχνάμε ότι τον επόμενο χρόνο τον αφιερώνουμε στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά μας. Και γνωρίζουμε πόσο η Ελλάδα έχει προσφέρει στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε την Ελλάδα ως εταίρο και να εργαζόμαστε από κοινού για την προσέλκυση επενδύσεων. Η προσέλκυση επενδύσεων στην Ευρώπη δεν είναι εύκολη για καμία χώρα. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για συνδεσιμότητα, υποδομές, ψηφιοποίηση. Αλλά όλα γίνονται μέσω κοινών δράσεων. Γι΄αυτό και εμείς ως Επιτροπή δίνουμε τον τόνο και διαθέτουμε ποσά για την Ψηφιακή αναβάθμιση». 
Η Επίτροπος έδωσε παραδείγματα με αριθμούς: «100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για το wi-fi EU, 120 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την αξιοποίηση ενός Υπερυπολογιστή (super computer) που πολλοί υποτιμούν ενώ είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες να ενημερώνονται για τις κλιματικές αλλαγές, τον καιρό, τις ασθένειες, τις επιδημίες. Όλα αυτά φέρνουν εμπιστοσύνη στους ιδιώτες επενδυτές ότι έχουν μια ελάχιστη εγγύηση. Αυτό μπορεί να γίνει με την σαφή ταυτοποίηση των στόχων μας, και βαδίζοντας βήμα- βήμα. Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί μια θαυματουργή συνταγή. Μακριά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το κάνει. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε την δυναμική να προσελκύσουμε αυτές τις επενδύσεις και η ψηφιοποίηση είναι μια επιπρόσθετη ευκαιρία. Σε σχέση με άλλες χώρες στον κόσμο».
 
Σχετικά με την επίσκεψη της στην Ελλάδα η Μαρίγια Γκαμπριέλ σημειώνει: 
«Για μένα είναι πολύ σημαντικό γιατί εντάσσεται αυτή η επίσκεψη μου σε ένα πολύ ιδιαίτερο πλαίσιο. Πριν ακριβώς τρεις ημέρες παρουσιάσαμε το πακέτο των μέτρων που προτείνουμε για την κυβερνοασφάλεια. Συνεπώς η Enisa (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ασφάλεια του Διαδικτύου) βρίσκεται στην Ελλάδα και ήταν πολύ σημαντικό να έρθω αμέσως όχι μόνο για να μιλήσω με τον Εκτελεστικό Διευθυντή αλλά κυρίως για να δω τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί. Διότι σήμερα είμαστε όλοι συνειδητοποιημένοι, ότι η κυβερνοασφάλεια είναι μία από τις πρώτες μας προτεραιότητες». 
«Η επίσκεψή μου -προσθέτει- επίσης εντάσσεται σε ένα πιο γενικό πλαίσιο για τη ενιαία ψηφιακή αγορά. Ένα σημείο- κλειδί για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Είναι πραγματικά η δυνατότητα προσφοράς στους πολίτες, ψηφιακών δυνατοτήτων. Είχα εδώ την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον Έλληνα Υπουργό κ. Νίκο Παππά και να εγκαινιάσουμε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Είναι σημαντικό διότι όταν έχουμε τέτοιου είδους πρόζεκτ (σ.σ για την ψηφιακή υπογραφή), το γεγονός αυτό στέλνει ισχυρά μηνύματα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι ένας εταίρος σε αυτό το κοινό όραμα της κοινής ψηφιακής αγοράς. Είναι συμβολικό για να σταλεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Να γίνουν οι Υπηρεσίες προσιτές στους πολίτες, για εξοικονόμηση του κόστους και εδώ πρόκειται για χρήματα που μπορεί να αξιοποιηθούν σε άλλους τομείς». 
Η επίτροπος σημειώνει ακόμη σχετικά με τον στόχο της Κοινής Ψηφιακής Πολιτικής ότι: «Η Ευρώπη στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα προχώρησε στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Αρκεί να αναφέρω ως παράδειγμα τον τζίρο της ΝΟΚΙΑ των 13 δισεκατομμυρίων το 2002. Αν θέλουμε σε 5 ή 6 χρόνια η Ευρώπη να μην ξεπεραστεί από άλλες δυνάμεις που επενδύουν μαζικά στην ψηφιακή οικονομία είναι τώρα η ώρα να δράσουμε. Για μένα το μήνυμα που πρέπει να σταλεί παντού είναι ένα: Να επιταχυνθούν οι ρυθμοί». 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της στο Πρακτορείο, η Μαρίγια Γκαμπριέλ δηλώνει: «Σίγουρα είμαστε περήφανοι στην υπόθεση της περιαγωγής (roaming). Με τη φορητότητα του περιεχομένου. Από το 2018 ο Ευρωπαίος πολίτης θα μπορεί να ταξιδεύει μεταφέροντας τα video του, τα βιβλία του, τις ταινίες που προτιμάει». 
Ακόμη, «δώσαμε επίσης τον τόνο σε ένα πρόζεκτ που είναι το wi-fi EU. Ένας τρόπος ώστε όλοι οι Ευρωπαϊκοί Δήμοι στα πάρκα, στα νοσοκομεία, παντού, να έχουν δυνατότητα σύνδεσης. Αλλά παράλληλα προωθούμε σημαντικούς φακέλους όπως το copyright, την οπτικο-ακουστική Οδηγία. Έχουμε νέους Κώδικες που προσδιορίζουν σε αυτό το πλαίσιο την συνδεσιμότητα των επενδύσεων. Και για μένα είναι σημαντικό να εξασφαλισθεί ότι σε αυτήν τη διαδικασία δεν υπάρχουν μεγάλοι και μικροί, μεγάλες και μικρές χώρες, χώρες του Βορρά και του Νότου. Κάνουμε όλοι κοινές προσπάθειες. Και είναι ευχάριστο να έρχεσαι στην Ελλάδα και να βλέπεις ότι μία χώρα που είχε τοποθετηθεί στο τέλος του πίνακα, να είναι στις χώρες που μπορούν να εκσυγχρονισθούν, που πρέπει να τις βοηθήσουμε και να τις ενθαρρύνουμε». 
Σχετικά με τους τρόπους χρηματοδότησης της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα για την Μαρίγια Γκαμπριέλ «υπάρχουν δύο πράγματα. Κατ' αρχήν υπάρχει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Θα πρέπει να επωφεληθεί περισσότερο. Για παράδειγμα υπάρχουν πόροι από το Ταμείο Ανάπτυξης και Έρευνας. Είχαμε συνηθίσει για πολύ καιρό να αντλούμε χρήματα από πόρους που είχαμε στην συνείδηση μας ως χρήματα που διατίθενται αυθόρμητα. Περιφερειακό Ταμείο, Αναπτυξιακοί πόροι της υπαίθρου ... Υπάρχουν και άλλα προγράμματα ευρωπαϊκά, στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε. Το Κοινωνικό Ευρωπαϊκό Ταμείο. Το πρόγραμμα Horizon 2020. Ήταν ευκαιρία για μένα εξαιτίας της συνάντησης μου με τις ελληνικές Αρχές να επιστήσω την προσοχή και να πω ότι είμαστε εδώ για να προσφέρουμε την εμπειρία μας. Από την άλλη έχουμε την τύχη πολλά προγράμματα μας να μην κοστίζουν τόσο όσο εκείνα που είχαμε δει στο παρελθόν, των οποίων όμως η αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι μεγάλη. Το πρόγραμμα- πιλότος το οποίο ήρθα να εγκαινιάσουμε για την ψηφιακή υπογραφή, στοιχίζει 60 χιλιάδες ευρώ. Αλλά μπορούμε να φανταστούμε πόσο υψηλά είναι τα αποτελέσματα και πόσο μπορεί να ευνοηθούν τα Υπουργεία, Οργανισμοί σε τοπικό επίπεδο αλλά και οι πολίτες. Αποδεικνύει ότι με την ψηφιοποίηση μπορούμε να κάνουμε οικονομία και να χρησιμοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους, συνήθως δεν είναι αρκετοί και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθούν οι ισορροπίες, σε ένα μεγαλύτερο αριθμό δραστηριοτήτων και με τρόπο να ευνοούν έναν μεγαλύτερο αριθμό δράσεων. Είναι μια αλλαγή. Αλλαγή που γίνεται και μέσω της ψηφιοποίησης».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: https://left.gr